^Back To Top
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00 μμ πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών η επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 180 ετών αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία του Ριζάρειου Ιδρύματος.
Το σκέλος της εκδήλωσης βασιζόταν σε τέσσερις ομιλίες Συμβούλων του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ.. Συγκεκριμένα, πρώτος ο κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς, Ομότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Μηχανικής αλλά και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μίλησε για «Το όραμα των Αδελφών Ριζάρη» κάνοντας μία σύντομη πλην αναλυτική επισκόπηση στον βίο και τη δράση των Ριζάρηδων Μάνθου και Γεωργίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία, όπου εκτός της δημιουργίας μεγάλης περιουσίας ανέπτυξαν και κοινωφελή δράση με τον Μάνθο συγκεκριμένα να διατελεί και μέλος της Φιλικής Εταιρίας με τον όνομα «Πρόθυμος». Αμφότεροι υπήρξαν αρωγοί με τον πλούτο τους στις ανάγκες της ρωσικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην παρακίνηση του σοφού λογίου της εποχής Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων στον Μάνθο να ιδρύσει ἐν Μονοδενδρίῳ μικρὰν σχολὴν αλλά και να διαθέσει το μείζον μέρος της περιουσίας του προς ίδρυση «Εκκλησιαστικής Ακαδημίας» για τη μόρφωση του Κλήρου. Το όραμά τους το 1844 έλαβε σάρκα και οστά καθώς Ιδρύθηκε η αγαπημένη μας Ριζάρειος Σχολή στην περιοχή του Ευαγγελισμού, η οποία έπειτα μεταφέρθηκε στο Χαλάνδρι. Εξέχουσες προσωπικότητες πέρασαν από τα έδρανά της με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των Ξενοφώντος Ζολώτα (Πρωθυπουργού 1989-1990 και Ακαδημαϊκού), του σημερινού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ. Θεοδώρου Β΄, του Ολυμπιονίκη (1896) Γεωργίου Δαμασκού, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Α΄ (1967-1973), του Ιωάννου Ν. Θεοδωρακόπουλου (Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών 1963), καθώς επίσης και του Αθανασίου Ευταξία (Πρωθυπουργού 1926).
Έπειτα τον λόγο έλαβαν πρώτα ο κ. Χριστόφορος Γ. Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας, ο οποίος μίλησε για την «Υλοποίηση των οράματος των Ριζάρηδων» και αμέσως μετά ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης με θέμα «Οι σπουδαστές της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής». Συγκεκριμένα αξιομνημόνευτη για το άρθρο μας μνεία έγινε από τον κ. Χαραλαμπάκη στην Ένωση Αποφοίτων της ΡΕΣ, η οποία ιδρύθηκε το 1938 και συνεχίζει έως και σήμερα τη λειτουργία της με νέα παιδιά στο ΔΣ της πλέον να έχουν πάρει τα ηνία, καθώς επίσης και από τον κ. Τσακίρη στην απαρέγκλιτη τήρηση των τόσο καλά και με σύνεση διατυπωμένων εντολών των Ριζάρηδων μέχρι και σήμερα από το Ίδρυμα. Οι Σπουδαστές της ΡΕΣ συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι έρχονται από όλη την Ελλάδα για να φοιτήσουν στη Ριζάρειο και πολλοί από αυτούς σήμερα στελεχώνουν επάξια τον Κλήρο, την Εκπαίδευση αλλά και ποικίλους άλλους τομείς.
Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος του Πολυμελούς Συμβουλίου της ΡΕΣ κ. Γεώργιος Ματσόπουλος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. και Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, με θέμα «Το μέλλον της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής». Στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στις 14 Κληρονομιές και Δωρεές που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα το Ίδρυμα και κατόπιν στις ''οντότητες'' της ΡΕΣ που ανήκουν σε αυτό, μεταξύ των οποίων είναι το Πρότυπο πλέον Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο στο Χαλάνδρι, η Σ.Μ.Υ.Κ. (Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών) προκειμένου να συνεχιστεί η εκκλησιαστική παράδοση του Ιδρύματος, η Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στα Διδακτήρια, η Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων, το Εκθεσιακό Κέντρο που στεγάζεται στο Αρχοντικό Πανταζή στο Μονοδένδρι καθώς επίσης και το Πνευματικό Κέντρο «Κώστας Λαζαρίδης» που λειτουργεί στο Κουκούλι Ζαγορίου Ιωαννίνων. Στόχος της ομιλίας τόσο του Προέδρου όσο και των προαναφερθέντων ήταν να υπογραμμιστεί με χρονολογική σειρά η διαχρονική πορεία της Ρ.Ε.Σ. από την Ίδρυσή της (1841) και τη λειτουργία των Δομών της στην Ήπειρο και την Αθήνα (1844-2024) μέχρι το μέλλον. Το Ίδρυμα μάλιστα, τόνισε, πορεύτηκε όλα τα χρόνια με γνώμονα τη διαθήκη του Μάνθου (1764-1824) & του Γεωργίου (1769-1841) Ριζάρη. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές της Ρ.Ε.Σ. τόσο στην Αθήνα όσο και στα Ιωάννινα αλλά και κάθε μέλος του προσωπικού που όλα τα έτη προσφέρει αδιάκοπα στο Ίδρυμα.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι καλεσμένοι Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η τέως Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Ρωγών κ. Φιλόθεος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, καθώς επίσης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης. Το Ίδρυμα απένειμε μικρά τιμητικά δώρα προς όλους του καλεσμένους που χαιρέτησαν.
Η εκδήλωση έκλεισε με ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο, καθώς ο κ. Γεώργιος Ζήσιμος, καθηγητής βυζαντινής μουσικής της Ρ.Ε.Σ. μαζί με την μαθητική χορωδία έψαλλαν τόσο εκκλησιαστικά τροπάρια των εορτών του Δωδεκαημέρου όσο και τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Ακολούθησε σύντομη δεξίωση.
Η Ένωση Αποφοίτων εύχεται το έτος αυτό των γενεθλίων της Ρ.Ε.Σ. στο Ίδρυμα ευημερία, μακροημέρευση και κάθε επιτυχία προκειμένου να συνεχίσει την πολυποίκιλη και πολυσχιδή δράση του κάνοντας περήφανους όλους τους/τις απανταχού της γης ομογάλακτους Ριζαρείτες/-ισσες !
Χρόνια πολλά !
φωτογραφικό υλικό
δείτε εδώ
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 -ημέρα εορτής του Αγίου Ματθαίου προστάτου της Σχολής- τελέστηκε στα Διδακτήρια της Σχολής μας η καθιερωμένη ετήσια τελετή Ρασοφορίας των μαθητών της Α΄ Λυκείου, καθώς επίσης και το ετήσιο μνημόσυνο των αοιδίμων αδελφών Ριζάρη Μάνθου και Γεωργίου αλλά και όλων των κεκοιμημένων καθηγητών, Συμβούλων και μελών του προσωπικού της ΡΕΣ.
Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος διάβασε την ρασοευχή στους μαθητές μέσα σε ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης τόσο των γονέων των παιδιών όσο και όλων υμών των υπολοίπων που παρακολουθούσαμε την τελετή. Οι μαθητές ψάλλοντας το μέλος Κύριος ἐμοὶ βοηθὸς γονάτισαν σύσσωμοι και αφού πήραν την ευχή φόρεσαν τα ράσα τους σχηματίζοντας δύο σειρές αριστερά και δεξιά της κεντρικής Εισόδου του ναού κρατώντας αναμμένες τις λαμπάδες τους. Αντίστοιχα ο Σεβασμιώτατος έδωσε στις νεαρές μαθήτριες της Α΄ Λυκείου μία μικρή ευλογία.
Κατόπιν πήρε σειρά το μνημόσυνο των Ριζάρηδων Μάνθου & Γεωργίου, γύρω από το κόλλυβο των οποίων πλησίασαν ευλαβικά οι εκπρόσωποι του Πολυμελούς Συμβουλίου. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι κ. Γεώργιος Ματσόπουλος (Πρόεδρος του Πολυμελούς), κ. Παναγιώτης Τσακίρης (Σύμβουλος), κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Σύμβουλος), κα Ελένη Κόλλια (εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και προϊσταμένη θρησκευτικής εκπαίδευσης) και κ. Σταμάτης Μωραΐτης. Μαζί μας ήταν πάντα ο κ. Δημήτρης Καβρουλάκης και ο κ. Κώστας Μαστοράκης, οι οποίοι μαζί με τον κ. Κώστα Γρηγοριάδη παρευρέθηκαν το προηγούμενο απόγευμα στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στον ναό.
Αφότου διαβάστηκε η επιμνημόσυνη δέηση όλων των κεκοιμημένων καθηγητών, μαθητών, Συμβούλων και μελών του προσωπικού της ΡΕΣ, τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Τόνισε τη σημασία της ημέρας ως ιστορικής και μεγάλης γιατί αρκετά από τα νέα παιδιά έλαβαν το σῆμα της Σχολής· το τιμημένο ράσο, καθώς έτσι θέλησαν οι τιμημένοι κτήτορες Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης. Το αγιασμένο ράσο, υπογράμμισε, φόρεσαν τόσοι και τόσοι αναρίθμητοι Πατέρες και διακόνησαν την Αγία μας Εκκλησία. Καυχάται αυτή η Σχολή για τους αναρίθμητους πατέρες που έδωσαν τον εαυτό τους στον Ευαγγελισμό των ψυχών, γιατί η Εκκλησία σημαίνει Ευαγγέλιο, σημαίνει καλό άγγελμα, ειρήνη, αγάπη. [...] Εύχομαι σε εσάς που θα περιβληθείτε το ράσο να το τιμήσετε, να σας δώσει ο θεός φωτισμό ψυχής και σώματος, να θέσει ο Θεός σε εσάς τον σπόρο της κλίσεως της ιεροσύνης αλλά και σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές να έχουν κάθε ευλογία θεού, να έχουν τον θείο φωτισμό. Στο Πολυμελές Συμβούλιο, στο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ευχόμεθα τα συγχαρητήρια για το επίπεδο της φοιτήσεως αυτής της σχολής. Η Σχολή στα επόμενα χρόνια να διαπρέπει και να βγάζει αξίους πολίτες της κοινωνίας, όχι μόνο κληρικούς, που θα κοσμούν με το πρόσωπό τους την ευλογημένη κοινωνία. Άξιοι παιδιά μου !
Τον λόγο πήρε μετά ο Διευθυντής της Σχολής κ. Νικόλαος Γιαννής, ο οποίος, αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, παρακάλεσε τον Πρόεδρο του Πολυμελούς Συμβουλίου κ. Ματσόπουλο να πει δύο λόγια. Ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων σχετικών με την ημέρα και το μνημόσυνο τόνισε ότι η φετινή χρονιά για το Ίδρυμα είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί συμπληρώνει 180 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς από την ίδρυσή του. Έκλεισε ευχαριστώντας το κοινό για την παρουσία του στην εκδήλωση και καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση των 180 χρόνων της ΡΕΣ στο Πολεμικό Μουσείο που θα πραγματοποιηθεί στις 28/11/2024 στις 18:00 μμ.
Στη συνέχεια χαιρέτησε σύντομα ο κ. Τσακίρης υπογραμμίζοντας με ιδιάζουσα θέρμη και ευαισθησία ότι μία τέτοια μοναδική εκδήλωση χαράζεται στην καρδιά και τη μνήμη και πως τα διδάγματα που παίρνουν τα παιδιά από τους καθηγητές τους θα τα καθοδηγούν στο διάβα της ζωής τους. Τόνισε δε ότι αυτό που ζήσαμε την ημέρα της ρασοφορίας είναι μία αγωγή ψυχής, μία ψυχαγωγία. Ευχήθηκε από καρδιάς η ζωή του Μάνθου & του Γεωργίου να φωτίζει και να εμπνέει τους μαθητές, τους οποίους προέτρεψε μάλιστα να εγγραφούν στην Ένωση Αποφοίτων.
Την τελετή έκλεισε ο κ. Γιαννής ξαναπαίρνοντας το μικρόφωνο θέλοντας να σημειώσει με αφορμή την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου (την ίδια μέρα θα εορταζόταν και στα Διδακτήρια η επέτειος μνήμης) ότι η Ριζάρειος ως φάρος Ορθοδοξίας και ήθους πορεύτηκε δίχως αυταρχικό πνεύμα αλλά απεναντίας προάγοντας τη δημοκρατία, τον διάλογο και τη συζήτηση.
Μαζί με τις ευχές των αοιδίμων Ριζάρηδων, η Ένωση Αποφοίτων εύχεται στους νέους μαθητές που έλαβαν το ράσο τους αλλά και σε όλα τα παιδιά της ΡΕΣ να διαπρέπουν στη ζωή τους ακτινοβολώντας πάνω από όλα ήθος· το ῥιζάρειον ἦθος !
Μάνθου καὶ Γεωργίου
τῶν ἀοιδίμων κτητόρων
τῆς ἰερᾶς Σχολῆς ταύτης
αἰωνία ἡ μνήμη
αἰωνία ἡ μνήμη
αἰωνία ἡ μνήμη !
Φωτογραφικό υλικό
δείτε εδώ
Στις 9 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη για άλλη μία χρονιά ο εορτασμός του Αγίου και προστάτου της Σχολής μας Αγίου Νεκταρίου· Αγίου της ταπείνωσης, της αγάπης και προ παντός της συγχώρησης.
Το πρωί στις 08:00 πμ τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου με πλήθος κόσμου να συρρέει στον ναό των Διδακτηρίων για να προσκυνήσει την εικόνα και το λείψανο του Αγίου. Μαθητές, -τριες, καθηγητές, Σύμβουλοι του Πολυμελούς Συμβουλίου - μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος κ. Γ. Ματσόπουλος και ο κος Π. Τσακίρης- καθώς επίσης και πολλοί παλαιοί Απόφοιτοι της Σχολής, oι οποίοι δεν λησμονούν ποτέ τη Ριζάρειο όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Ιδιαίτερη χαρά μάλιστα αποτέλεσε και η συνάντηση με παλαιότερα μέλη του ΔΣ της ΕΑΡΕΣ όπως τους κ. Δημήτρη Καβρουλάκη και Κώστα Μαστοράκη, οι οποίοι βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ένωσης αρωγοί και υποστηρικτές του έργου της.
Σύντομη ομιλία παρέθεσε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος τονίζοντας τη διαρκή παρουσία του Κυρίου ἐν τῷ μέσω ἡμῶν σε κάθε Θεία Ευχαριστία αλλά και σε κάθε μορφή αγιασμένου ανθρώπου, καθώς ο κάθε Άγιος είναι ὁ ἐν ἑτέρᾳ μορφῇ Χριστὸς. Συγκεκριμένα είπε τα εξής : Στη μορφή του Αγίου Νεκταρίου βλέπουμε την ίδια τη Χάρη του κυρίου Ιησού Χριστού, η οποία είχε και έχει κατασκηνώσει μέσα στον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος μας μεταλαμπαδεύει αυτή την Αγάπη. Προσκυνώντας, υπογράμμισε, τον Άγιο Νεκτάριο είναι σαν να προσκυνούμε τον ίδιο τον Θεό. Επειδή ο Άγιος παραιτήθηκε από τη ζωή του και παρέδωσε όλη του την ύπαρξη στον Θεό, γι´ αυτό μπόρεσε και σήκωσε το βαρύ φορτίου του σταυρού του που ήταν γεμάτος από θλίψεις και δοκιμασίες. Είθε με τις ολόθερμες πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου ο προστάτης και έφορος της Σχολής ταύτης αλλά και ο οικουμενικός Άγιος Νεκτάριος να μας προστατεύει, να μας ενισχύει, να μας χαριτώνει, να δίνει δύναμη στους καλούς δασκάλους και εκπαιδευτικούς, να χαρίζει στους μαθητές κάθε ευλογία Θεού, για να τον έχουν ως πρότυπο και να ακολουθούν τα βήματά του στην ταπείνωση, την αγάπη και την ελπίδα. Αμήν.
Οι μαθητές της Σχολής έψαλλαν κατανυκτικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της Λειτουργίας και στο τέλος κοινώνησαν.
Ιδιαίτερη τιμή για τη Σχολή την λαμπρή αυτή ημέρα ήταν η παρουσία του Μητροπολίτου Ουγκάντας Νεκταρίου, ο οποίος ήταν μαθητής και οικότροφος της Σχολής στο παρελθόν. Τελείωσε μάλιστα την τετάρτη τάξη της Ριζαρείου Σχολής και κατόπιν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την χάρη του Κυρίου χρίστηκε Επίσκοπος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ευχόμαστε ολόψυχα ο Άγιος να τον σκεπάζει και να του δίνει πολλά έτη !
Η εορτή ολοκληρώθηκε με την περιφορά της εικόνας του Αγίου μέσα στο προαύλιο της Σχολής, την σύντομη Δέηση στην κεντρική είσοδο των Διδακτηρίων με τους μαθητές να συνοδεύουν την εικόνα δεξιά και αριστερά παραταγμένους με τις στολές τους.
Ακολούθησε σύντομο κέρασμα και συνομιλίες με αποφοίτους της Σχολής έξω από τον ναό. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης είχαν τη χαρά να συναντήσουν τους : Νεκτάριο Γάσπαρη, ο οποίος είχε και την ονομαστική του εορτή, τον Μάριο Χαλδούπη καθώς επίσης και την Κατερίνα και την Φραντζέσκα Φραγκισκάτου.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι την ίδια στιγμή στην νήσο Αίγινα μοίρα των μαθητών της ΡΕΣ συνόδευσε την εικόνα του Αγίου κατά την λιτάνευσή της συνοδεία του αγαπητού καθηγητού της σχολής μας κ. Αδαμίδη.
Είθε ο Θεός και ο Άγιος Νεκτάριος να σκεπάζουν όλους τους απανταχού της γης ριζαρείτες, -ίτισσες πάντοτε !
Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον,
τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα
ἀρετῆς φίλον γνήσιον,
Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί,
ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ,
ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι.
Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ,
δόξα τῷ σὲ θαυματώσαντι,
δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
Για φωτογραφικό υλικό
πατήστε εδώ
Αγαπητοί,-ές Ριζαρείτες, -ίτισσες,
Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 180 ετών αδιάλειπτης προσφοράς και πολυσχιδούς δράσης του Ιδρύματος η Ριζάρειος σας προσκαλεί στην επετειακή Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 στις 19:00 μμ στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
Θα μιλήσουν οι : Χρήστος Β. Μασσαλάς, Χριστόφορος Γ. Χαραλαμπάκης, Παναγιώτης Γ. Τσακίρης και Γεώργιος Κ. Ματσόπουλος.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
το ΔΣ της ΕΑΡΕΣ
Χρέος βαρύ και αδήριτη ψυχική ανάγκη μας έφερα μπροστά στον πόνο και την θλίψη. Πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε το ταξίδι στην αιωνιότητα του αγαπητού μας συμμαθητή Ιωάννη Ντάλλα. Παλαιότερος ημών και κατά τι μεγαλύτερος στην ηλικία. Είναι σκληρός ο θάνατος και αδυσώπητος, δεν κάνει καμία επιλογή, δεν γνωρίζει καμία εξαίρεση. Άγγιξε και πήρε μαζί του έναν αληθινό φίλο και συμπαραστάτη· επί 52 χρόνια. Ο σεβασμός στο πρόσωπό του είναι βαθύς και απέραντη η εκτίμησή μας απέναντι στον ομογάλακτο φίλο μας Ιωάννη Ντάλλα. Αποτελεί χρέος τιμής να δηλώσουμε την παρουσία του σ’ αυτόν τον κόσμο και να αναπολήσουμε στιγμές από την διαδρομή του στη Σχολή ως μαθητή, αλλά και να καταγράψουμε τους δεσμούς που κράτησε με την ΕΑΡΕΣ ως ριζαρείτης. Και στις δύο περιπτώσεις μόνο θετικά-υπερθετικά στοιχεία έχει κανείς να ανακαλύψει.
Φοίτησε στην ΡΕΣ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως το καλοκαίρι του 1972, οπότε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο εξατάξιο γυμνάσιο της εποχής εκείνης. Εμείς που τον γνωρίσαμε από κοντά αισθανόμασταν -ως νεανίες τότε- ασφάλεια και σιγουριά, εμπιστοσύνη και αληθινή φιλία. Ανοικτό νου και ελεύθερη σκέψη. Πάντα φιλόστοργος, πρόθυμος και εξυπηρετικός, με ένα κύρος που δεν το αντλούσε από την μεγαλύτερη προς ημάς ηλικία του, αλλά και από το ακέραιο του χαρακτήρα του και τη σπάνια φυσική και ψυχική λεβεντιά και ανωτερότητά του. Σπουδαίος πολυαθλητής -πρότυπο προς μίμηση από νεότερους και συνομηλίκους του σπουδαστές – με πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε αγώνες κλασικού αθλητισμού.
Να μη λησμονούμε: ο Γιάννης ήταν το πειραχτήρι της παρέας, ο φίλος που άλλαζε τη διάθεση στους στεναχωρημένους και μοναχικούς, αλλάζοντάς τους τη διάθεση. Ήταν φάρος φιλίας και αξιόπιστος φίλος.
Απέναντι στην αυστηρότητα της Σχολής, την υπερβολικά σκληρή τήρηση κανόνων από τους μαθητές, στη αυθαιρεσία των επιμελητών και τινών δασκάλων, στεκόταν συμπαραστάτης με χαμόγελο και προστάτευε τους νεότερους φίλους του.
Ανοικτό και ελεύθερο πνεύμα σε δύσκολες εποχές – Δικτατορία/Χούντα – έγινε θύμα, εξαιτίας της θαρραλέας στάσης του όπου και όποτε χρειάστηκε μέσα στη Σχολή, ορθώνοντας ανάστημα συμπαράστασης σε ριζαρείτες που βρίσκονταν σε δυσμένεια και ταπεινώνοντας από υπερασπιστές του καθεστώτος.
Θλιβερή μνήμη η στέρηση της «Κοσμιωτάτης» διαγωγής στην έκτη γυμνασίου. Γεγονός που τον ανάγκαζε να διακόψει τη φοίτησή του στη Σχολή και να μην ολοκληρώσει τις σπουδές του. Δυστυχώς το αυτό συνέβη και με άλλους ριζαρείτες στα επόμενα χρόνια και για τους ίδιους λόγους. Πταίσμα θεωρείται η ορμητική νεανικότητα, τα συναισθήματα της εφηβείας, οι μικρές χαρές και οι πόθοι της νιότης. Μην λησμονούμε ότι οι καιροί τότε ήταν δύσκολοι, δικτατορία γαρ στην πατρίδα μας αλλά και μέσα στη Σχολή. Πώς να αντέξουν τη δημοκρατία, τον ελεύθερο λόγο, την ακυβέρνητη πολιτεία των νεανικών ονείρων, ανεξάρτητα με το πόσο καλός ήταν ένας μαθητής και σε τι αριστεύει. Αυτονόητα για τους ριζαρείτες προηγείται το ήθος, η ψυχή, η ανθρωπιά και ο πλούσιος σε συναισθήματα συνειδησιακός τύπος.
Στην πορεία της ζωής του στις ΗΠΑ – Βοστώνη -ανέδειξε τις ικανότητες και τα προτερήματά του. Επαγγελματικά και οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και ανθρωπολογικά. Δημιούργησε μία οικογένεια με σταθερές και ξεκάθαρες ελληνοχριστιανικές αρχές, τη διέπλασσε με έναν χαρακτήρα έντιμο, ηθικό, γεμάτο από προσφορά, φιλοξενία, αλτρουισμό και καλοσύνη. Σταθερές στον ελληνικό πολιτισμό και σύμφυτες με την ελληνική παράδοση και ιστορία. Θα μπορούσαμε να περιγράφουμε σε πολλές σελίδες το μεγαλείο της ψυχής τους, την καλοσύνη και τις αρετές τους.
Σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα – σχεδόν ετήσια – οργάνωνε συναντήσεις με τους συμμαθητές του. Το σπουδαιότερο, συγκινητικό και σημαντικό, συμπαραστεκόταν σε χειμαζόμενους από αυτούς με την οικονομική του υποστήριξη.
Με τον Γ. Γραμματέα και μετέπειτα Πρόεδρο της Ένωσής μας κ. Δημήτριο Καβρουλάκη ανέπτυξε στενή οικογενειακή φιλία. Τον προσκάλεσε και τον φιλοξένησε στις ΗΠΑ. Ήταν αυτός που μαζί με τον Αρχιμανδρίτη κ. Κλεόπα Στρογγύλη – ριζαρείτης και αυτός – και νυν Μητροπολίτη Σουηδίας, διαμεσολάβησαν και κλείστηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, αλλά και με στελέχη της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης του Τιμίου Σταυρού – Holycross.
Οι πρόγονοι μας από αρχαιοτάτων χρόνων πίστευαν ότι η αρετή, η τιμιότητατα και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται. γιατί όπου τιμάται η αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν άριστοι άνθρωποι. Ο Περικλής στον επιτάφιο αναφέρει «οίς γάρ αρετής άθλα μέγιστα κείνται τήδε και άριστοι άνδρες αναφύονται».
Η ΕΑΡΕΣ στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το 2008 τίμησε τον εκλιπόντα συμμαθητή και μέλος της με τιμητική πλακέτα. Τον ονόμασε «Μέγα ευεργέτη και Δωρητή» αυτής. Ο τότε Πρόεδρος κ. Δημήτριος Καβρουλάκης στη προσφώνησή του τόνισε την προσωπικότητα και το έργο του. «Ανακοινώνω ότι το Διοικητικό μας Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007 αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει σ΄ αυτήν μας την εκδήλωση έναν Ριζαρείτη-μέλος μας, ο οποίος διαπρέπει επιχειρηματικά στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Βοστώνη.Υπήρξε Ριζαρείτης τη δεκαετία του 60-70.Είναι επίσης μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.Πρόκειται για το Ριζαρείτη Γιάννη Ντάλλαπου βρέθηκε στην Ελλάδα για πέντε ημέρες μέσα στο πλαίσιο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων ο οποίος τα τελευταία χρόνια μας στηρίζει ηθικά, οικονομικά και κυρίως μας ενθαρρύνει στις προσπάθειέςμας.
Γιάννη Ντάλλα σε καλώ στο βήμα να παραλάβεις την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Διοικητικού μας Συμβουλίου από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσότομο.»
«Δεν υπάρχει νύχτα χωρίς αυγή
χειμώνας χωρίς άνοιξη.
Και πέρα από τον σκοτεινό ορίζοντα
Οι καρδιές μας ριγούν για άλλη μια φορά
Για όσους μας αφήνουν.
Έφυγαν από έναν ανήσυχο, φροντισμένο κόσμο
Σε μια πιο φωτεινή μέρα.
Ας τον σκεπτόμαστε σάμπως να ‘ναι ζωντανός.
Γιατί τίποτα το διαλεχτό και αγαπημένο
δεν χάνεται ποτέ.
Είμαστε από καλή γενιά, κατά τον ποιητή.
Είμαστε Ριζαρείτες,
που τους ζώντες και τους απολεσμένους φίλους κι αδελφούς
με τον τρόπο και τις αξίες μας
δεν τους λησμονούμε,
τους αγαπάμε -pectoreabimo-
τόσο πολύ.»
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗΣ π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΡΕΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΑΣ π. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΡΕΣ
Για να δείτε φωτογραφικό υλικό
πατήστε εδώ