Κοπή πίτας ΕΑΡΕΣ 2017

^Back To Top

logo

101 3201Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής μας στη Σχολή μας στο Χαλάνδρι, την 6 Φεβρουαρίου. Προηγήθηκε Μέγας Εσπερινός, με πληθώρα συμμετοχή ιερέων αποφοίτων, ενώ το ψαλτήρι τίμησε για άλλη μια φορά ο χοράρχης μας  κ. Γεώργιος Κατσούλας πλαισιωμένος από πλήθος καλλικέλαδων αποφοίτων, όπως ο Ηλίας  Τρυπογεώργος,  ο Δημ. Κυριακόπουλος,  ο Δημ. Κορδώνης, ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος και στο αριστερό αναλόγιο δέσποζε ο Νίκος Καραχάλης και άλλοι απόφοιτοι. Μετά τον εσπερινό παρατέθηκε δείπνο σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ και νυν μέλος του ΔΣ κος Δημήτριος Καβρουλάκης για την πολυετή προσφορά του στην Ένωση.

Στη συνέχεια, βραβεύτηκαν μαθητές που πρώτευσαν την περασμένη χρονιά, στους οποίους απονεμήθηκε αναμνηστικό τιμητικό δίπλωμα, συνοδευόμενο με το χρηστικό λεξικό της Ελληνικής γλώσσας, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών που επιμελήθηκε το μέλος του ΠΣ ΡΕΣ καθηγητής κος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Να σημειωθεί ότι τη δαπάνη για την αγορά των βιβλίων για την βράβευση των μαθητών διέθεσε και φέτος ο κ. Δημήτριος Λεονταρίτης.
Το Ίδρυμα του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και ο εφημέριός της Ριζαρείτης π. Στυλιανός Μπιζάς, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Ρ.Ε.Σ, διέθεσε και εφέτος τη  χορηγία εικόνων και συλλογών βιβλίων για τις ανάγκες των  εκδηλώσεων της Ένωσής μας. Ευγενική χορηγία του μέλους της ΕΑΡΕΣ κ. Δημήτρη Κυριακόπουλου η σειρά βιβλίων  «Μελλίρυτος Ξυνωρίς» που δόθηκαν με φλουρί στους απόφοιτους.
Την πίτα μας ευλόγησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Σέρβος Ριζαρείτης και πρώην Πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Π.Σ. κ. Κων/νος Φαφαλιός, , ο σύμβουλος του Π.Σ. κ. Παν. Τσακίρης, , ο Δ/ντής των Υπηρεσιών της Ριζαρείου κ. Σταμάτης Μωραΐτης, ο Δ/ντής της Σχολής κ. Νικ. Γιαννής, ο Υποδ/ντής της Σχολής κ. Αθαν. Κάτσης, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσής μας κ. Ιωάνης Γιαννόπουλος, ο τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσής μας κ. Θεόδωρος Σταματίου, ο πρώην Δ/ντής της Σχολής κ. Δημ. Μίχας,  η καθηγήτρια  της Σχολής κα Ζαραβέλλα Χαρά και εκπρόσωποι της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, οι κ.κ. Αθαν. Καραντώνης και Ηλίας Ματσούκας εκπρόσωποι της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, καθώς και πολλοί απόφοιτοι της Σχολής μας από όλα τα μέρη της Ελλάδας, όπως ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης από Λευκάδα και ο Αντώνης Τραντάς από Ναύπακτο.

 

Ομιλία προέδρου ΕΑΡΕΣ κ. Κων/νου Μαστοράκη

Σεβαστοί πατέρες
Αξιότιμε Πρόεδρε του Π.Σ κ. Κων/νε Φαφαλιέ και εκλεκτοί Σύμβουλοι Π.Σ
Αξιότιμε κ. Διευθυντά και κ.κ. Καθηγητές της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Κύριοι εκπρόσωποι των αδελφών Εκκλησιαστικών Σχολών
Φίλοι απόφοιτοι, Κυρίες, Κύριοι.
IMG 9142Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας σας καλωσορίζει στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας και σας ευχαριστεί που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά του. Στον φιλόξενο χώρο της Ριζαρείου, στα σπλάχνα της μάνας Σχολής, μαζευτήκαμε στην ζεστή αγκαλιά της με αγάπη και εκτίμηση, θεωρώντας πως ετούτη η κατ’ έτος συνάντησή μας δίνει έναν ξεχωριστό συμβολισμό και νόημα. Μπορεί η αφορμή να δίδεται με την αλλαγή του χρόνου, αλλά αυτή εκφράζεται ως ορόσημο που μας χαρίζει την πρόσθετη ευκαιρία να ανταλλάξουμε δια ζώσης χαιρετισμούς και ευχές. Εδώ ο παρελθόν χρόνος λειτούργησε σε εμάς ως δημιουργική πνοή και ως όραμα ενός ευτυχισμένου μέλλοντος. Εδώ σήμερα ο «ενεστώς χρόνος» μας φέρνει με τις μνήμες και τα βιώματα την «μυθική μαγεία» των παιδικών μας ονείρων, ενώ ο καθένας ξεχωριστά από εμάς γνωρίζει τι οι συνθήκες και οι αποφάσεις μας υλοποίησαν. Η κοπή της πίτας μας χρεώνει να σκεφθούμε ότι η επίκληση της εκ Θεού ευλογίας για ευτυχία, για καλή τύχη όπως λέει ο λαός μας, θα χρωματιστεί με ουσιαστικό νόημα όταν επωμιστεί και με το βάρος της προσωπικής μας δημιουργικής διάθεσης. Αγαπητοί μου στο πνεύμα αυτό ζητώ σήμερα από τις ευχές που σπάταλα θα εκφράσετε μεταξύ σας για ότι δημιουργικότερο και ευτυχέστερο μας χάρισε ετούτος ο χρόνος, να ευχηθείτε αντίστοιχα και ότι ομορφότερο και ποιοτικότερο και για τη σχολή μας.
Οι τριγμοί που δέχεται η κοινωνία μας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, δεν αφήνουν αδιάφορο τον καθένα μας, ούτε το επαγγελματικό εργασιακό μας περιβάλλον, ούτε τα ιδρύματα κοινωφελούς σκοπού και χαρακτήρα, όπως είναι η Ριζάρειος. Τα κτυπήματα που έχει δεχθεί η Ριζάρειος με το ισχύον τα τελευταία χρόνια φορολογικό σύστημα, που φορολογείται ως μια κερδοφόρα επιχείρηση με ποσοστό 34% και ίσως παραπάνω, έχουν τον αντίκτυπό τους Θεωρούμε όμως, ότι οι σώφρονες χειρισμοί των αρμοδίων και δη των διαχειριστών του ιδρύματος πρέπει να βρουν τις λύσεις, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Εμείς κ. Πρόεδρε είμαστε δίπλα σας και το ηρωικό προσωπικό της Ριζαρείου. Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους από το μετερίζι που πρεσβεύει ο καθένας μας.
Η Ριζάρειος Σχολή φέτος συμπληρώνει 173 χρόνια από την επίσημη λειτουργία της. Τα υψηλά μαθησιακά στάνταρ που έθεσε το Π.Σ βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους από εμάς και βέβαια θα συμφωνήσουμε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο που, πριν 3-4 χρόνια το είχε επισημάνει εδώ στην Ριζάρειο, στην εκδήλωση για τις ιερατικές κλήσεις. Θέλουμε κλήρο μορφωμένο. Ο Προστάτης της Σχολής μας ο Άγιος Νεκτάριος, ο δικός μας Σχολάρχης, μας επιβλέπει και σίγουρα θα μας δείξει το δρόμο.
Απευθυνόμενος στους νυν μαθητές να τους πούμε ότι: βρίσκεσθε σε ένα άριστο περιβάλλον φοίτησης, στο Σχολείο που έχετε επιλέξει. Φροντίστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο  από το πέρασμά σας από τη Ριζάρειο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Η διάθεση από το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μεγάλη και το περιβάλλον είναι άριστο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Ριζάρειο πνεύμα και ήθος που πήραμε εμείς οι παλιότεροι από το πέρασμα μας από τη Ριζάρειο, να μεταλαμπαδευτεί και σε σας και να σας δείξει καθαρά τον δρόμο που θα ακολουθήσετε.
Και εμείς ως Ένωση δεν έχουμε μείνει έξω από τα προβλήματα. Τα προβλήματα κυρίως είναι οικονομικά, διότι οι συνδρομές λόγω της κρίσης έχουν ελαχιστοποιηθεί είτε ως προς το ποσό είτε σε αριθμό μελών που στέλνουν συνδρομή. Όμως παλεύουμε, αγωνιζόμαστε, συνεργαζόμαστε και δίνουμε σήμερα το παρόν μας μαζί με όλους εσάς, γιαυτό το εκτιμούμε και σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Ευχαριστούμε το Π.Σ για την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύει αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή προσφορά μας προς το ίδρυμα, στηρίζοντας μας οικονομικά, καλύπτοντας κάποιες βασικές ανάγκες μας, όπως στην έκδοση της εφημερίδας μας η οποία διαβάζεται από 1400 μέλη μας, και στο ενοίκιο και κοινόχρηστα για τα γραφεία που διατηρούμε. Για το λόγο αυτό, σήμερα δεν πρέπει να μας εγκαταλείψετε, χωρίς να συνδράμετε με το ελάχιστο που μπορείτε. Η 23χρονη πορεία της εφημερίδας μας δεν πρέπει να σταματήσει. Στηρίξτε την. Ευχαριστούμε όλους τους ιερείς που συμμετείχαν στην ακολουθία του εσπερινού και ιδιαιτέρως αυτούς που ήλθαν από την επαρχία κληρικούς και λαϊκούς. Τον χοράρχη μας τον Γιώργο Κατσούλα και όσους τον περιέβαλλαν στο αναλόγιο, ακούγοντας, αυτή την πανδαισία ήχων και χρωμάτων.  Ευχαριστούμε το Π.Σ για την παράθεση του αποψινού δείπνου, καθώς και όλο το προσωπικό της Σχολής που αγκάλιασε την εκδήλωση μας.
Ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Πάρου - Νάξου κ.κ. Καλλίνικο και τον εφημέριο π. Στυλιανό Μπιζά απόφοιτο μας και πρώην μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου για τις εικόνες που μας έστειλαν από το ίδρυμα της Εκατονταπυλιανής Πάρου για να δώσουμε σ’ αυτούς που θα τύχουν τα φλουριά. Ευχαριστούμε τον απόφοιτο και μέλος μας κ. Δημήτριο Κυριακόπουλο για τα βιβλία που διέθεσε στην Ένωσή μας και θα δοθούν με ειδικά φλουριά. Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον κ. Δημήτρη Λεονταρίτη για την στήριξη στο έργο μας. Ευχαριστούμε για την παρουσία σήμερα στην εκδήλωση μας των μελών του ΠΣ, του Ριζαρείου Ιδρύματος. Επίσης για την παρουσία των εκπροσώπων των αδελφών Εκκλησιαστικών Σχολών.
Εγώ νοιώθω ευτυχία και για το γεγονός ότι η Σχολή που μας γαλούχησε, γίνεται το κέντρο αναφοράς των καρδιών μας με συνέπεια να διαμορφώνεται ένας ακατάλυτος ψυχικός και πνευματικός δεσμός. Στις μεταξύ μας σχέσεις δεν θα λείψει ποτέ η φλόγα της αγάπης, ο σεβασμός και η εκτίμηση. Ο χώρος εδώ πρέπει να λειτουργεί με τις μνήμες και τα βιώματα που απέκτησε ο καθένας μας και να γίνει μια ενοποιητική αδελφοποιητική δύναμη και φλόγα συναισθηματικής, πνευματικής «συγγένειας», ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τοπική προέλευση και ξέχωρα από οποιονδήποτε ρόλο ή αντίστοιχη ευθύνη έχουμε στον κοινωνικό ή στον εκκλησιαστικό χώρο.
Χρόνια Πολλά – Καλή Χρονιά Υγεία, Ευτυχία, Πρόοδο σε σας και τις οικογένειες σας.

 

Χαιρετισμός Προέδρου Π.Σ. κ. Κων/νου Φαφαλιού

Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες, Κύριοι.
Με ιδιαίτερη χαρά παρίσταμαι στην αποψινή πανηγυρική συνέλευση των Αποφοίτων της Ριζαρείου για την κοπή της βασιλόπιττας της Ενώσεώς τους.
Η Ένωσις Αποφοίτων συμπαρίσταται στο έργο της Σχολής, γι’ αυτό και παρακαλώ τα μέλη της να μας στέλνουν μαθητές, από οικογένειες που θα ξέρουν ότι τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, θα φοιτήσουν στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, μια Σχολή από τις παλαιότερες του ελληνικού κράτους που λειτουργεί ήδη 173 χρόνια. Τονίζω δε τον χαρακτηρισμό Εκκλησιαστική, διότι έτσι την θέλησε ο ιδρυτής της με τη Διαθήκη του. Εμείς οι εκτελεστές της βούλησης των Εθνικών Ευεργετών Αδελφών Ριζάρη έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να διατηρήσουμε το χαρακτήρα της. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι παρά το γεγονός ότι στον κλήρο εντάσσονται ολίγοι των αποφοίτων μας, δεν παύει η Ριζάρειος να είναι ένα φυτώριο συνειδητά ορθοδόξων Χριστιανών πιστών μελών της Εκκλησίας μας.
Με την προσδοκία της καλής και δημιουργικής συνεργασίας μας, κύριε Πρόεδρε της Ενώσεως Αποφοίτων, σας εύχομαι καλή χρονιά, υγεία και δημιουργικό έργο για το καλό της Σχολής μας.

 

Βράβευση π. προέδρου ΕΑΡΕΣ Δημήτρη Καβρουλάκη
Το Δ.Σ. της ΕΑΡΕΣ σε συνεδρίασή του την 11 Ιανουαρίου 2017, απεφάσισε να τιμήσει τον π. πρόεδρο ΕΑΡΕΣ κ. Δημήτριο Καβρουλάκη, για την πολυετή προσφορά του στην Ένωση.
Ο  Δημήτρης Καβρουλάκης έχει πλούσια κοινωνική δράση:

- Είναι εν ενεργεία υπάλληλος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και κατέχει την θέση του Προϊσταμένου του Τομέα Διοικητικής Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών.
- Έχει χρηματίσει Πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων ΟΓΑ επί 23 έτη ∙ έως το 2010.
- Υπήρξε αιρετός ως Α΄ Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΓΑ και εκπρόσωπος τους στην Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών Ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ).
- Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μοναστηρακίου Ρεθύμνης από το 2003 – σήμερα.
- Εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.
- Διακρίνεται για την οργανωτική του ικανότητα και από την Υπηρεσία του, του έχει ανατεθεί η Οργάνωση Πανελλήνιων συνεδρίων, καθώς και σεμιναρίων για τους υπαλλήλους και έχει λάβει έπαινο από τη Διοίκηση του ΟΓΑ.
- Ο ίδιος, εθελοντής αιμοδότης στον ΟΓΑ και από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας «Ηλίας Πολίτης». Έχει λάβει τιμητικό δίπλωμα, πλακέτα και μετάλλιο από τον Υπουργό Υγείας, για αυτή την κοινωνική του δράση.
- Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της ιδιαίτερης πατρίδος του «Κρήτης», αλλά και στην Αθήνα με περιεχόμενο κυρίως ιστορικό και λαογραφικό, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα άρθρα.
- Έχει συγγράψει με ομάδα βιβλίο Κρητολογικού Λαογραφικού Περιεχομένου.

Το κείμενο της πλακέτας έχει ως εξής:
     IMG 9580ΕΝΩΣΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛ/ΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Οι εκ τής Περιλάμπρου Ριζαρείου Αποστιβείς
Τον ομότηθον Αυτής και Φίλτατον
Δημήτριον Καβρουλάκην Τιμούν,
Επεί ευποιήτως και ευδοκίμως παρείχεν πολυετή υπουργία
Ως Αποσημάντωρ και Πρυτανεύς τη Αδελφότητι•
Νυν άπαντες – κοινη αυδη - , αράονται έως ίκοιτο γήρας,
Συνοδεία  ολβιοχείρω  υγεία  και διανοία
Τη  του Θεού Χάριτι!

Μετάφραση:
Οι Απόφοιτοι αυτής πλήρους δόξας και μεγαλείου Ριζαρείου
Τον ομογάλακτον Αυτής και Φίλτατον
Δημήτριον  Καβρουλάκην  τιμούν
Επειδή με τρόπο επιτυχημένο και καλόφημο προσέφερε πολυετή υπηρεσία
ως Γραμματέας και Πρόεδρος στην Αδελφότητα (Ένωση)•
Τώρα όλοι με κοινή φωνή, προσεύχονται να φθάσει σε βαθειά γεράματα
Με συνοδό την καλότυχο σωματική και πνευματική υγεία
Με την Χάρι ( ευλογία) του Θεού
 Το Δ. Σ. ΕΑΡΕΣ
6 Φεβρουαρίου 2017

 

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗ
(Προέδρου ΕΑΡΕΣ  2007 – 2016)
στην τιμητική εκδήλωση - βράβευση προς αυτόν από την
Ένωση Αποφοίτων Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής


Καλησπέρα σας και καλή χρονιά.
IMG KAVRΠριν από λίγες μέρες επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Ενωσής μας και συμμαθητής μου Κώστας Μαστοράκης, για διάφορα θέματα σχετικά με την Ενωσή μας, κυρίως τα τρέχοντα όπως το κόψιμο της σημερινής πίτας.
Στο τέλος είπε: Να ξέρεις Δημήτρη, ότι το Δ.Σ. στην τελευταία συνεδρίασή του ομόφωνα αποφάσισε να σε τιμήσει στην ετήσια γιορτή μας, στο κόψιμο της πίτας της Ενωσής μας.
Αισθάνθηκα προς στιγμήν αμήχανα.
Συνειδητοποιώντας τι μου είπε, άρχισα να αγχώνομαι. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το μυαλό μου ταξίδεψε στο χρόνο, αναπολώντας την όλη μου δραστηριότητα κατά την πορεία μου στην Ε.Α.Ρ.Ε.Σ.
Πάνω από 30 χρόνια θεσμικής παρουσίας στο Δ.Σ, με την ιδιότητα του απλού μέλους, κατόπιν του Γενικού Γραμματέα και τελευταία του Προέδρου επί εννέα συναπτά έτη. 30 και πλέον χρόνια θητείας. Πολλοί αγώνες, δύσκολα μονοπάτια συνεργασιών και ισορροπιών, δημιουργία υποδομών, εκδηλώσεις και συγκινήσεις….
Μα άξιζε τον κόπο.
Βάδισα στον άξονα: όραμα, στόχος, ένστικτο.
Ότι έκανα το έκανα πρώτα με την καρδιά μου και μετά με το μυαλό μου.
Η εφημερίδα μας ο ΡΙΖΑΡΕΙΤΗΣ εκδόθηκε το 1985, με το πρώτο τεύχος. Μετά από 8 χρόνια αδράνειας εκδώσαμε το δεύτερο τεύχος με Πρόεδρο τον Γιάννη Γιαννόπουλο, και τότε έδωσε φτερά στα όνειρά μας ο καθηγητής μας Νικηφόρος Καχριμάνης, με κεντρικό κείμενο, που γέμισε τις σελίδες του. Ακολούθησαν και άλλα άρθρα του σε επόμενα τεύχη όπως αυτό στο τεύχος Νο 8 / Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος / 1995 που αναφέρεται στο «Ριζάρειο ήθος» που επικαλούμαστε όλοι εμείς οι παλιοί απόφοιτοι που τον γνωρίσαμε αλλά και εγώ ο ίδιος σε πολλά κείμενα και ομιλίες μου. Ο πατήρ Εμμανουήλ Σέρβος και Θοδωρής Γεωργάκης επίσης Προεδροί μας πορεύτηκαν στον ίδιο δρόμο. Και ο ΡΙΖΑΡΕΙΤΗΣ μέχρι σήμερα είναι ανελλιπώς παρών.
Εύχομαι με το παρόν Δ.Σ, να γιορτάσουμε όλοι μαζί με μια επετειακή εκδήλωση τα 100 τεύχη του.
Δεν θα αναφερθώ σε σημαντικές εκδηλώσεις μας, διότι ήσασταν παρόντες σ΄ αυτές και τις γνωρίζετε. Αλησμόνητες θα μου μείνουν οι εκδηλώσεις της δικής μου θητείας ως  Προέδρου.
Μου έρχονται εύκολα στο μυαλό μου και αναφέρω τις εκδηλώσεις μνήμης στους μακαριστούς Σχολάρχες : Μάξιμο Δασκαλάκη και Νεκτάριο Κοτζιά, τη μεγάλη ευλογία για το Δ.Σ, την Ενωσή μας, και για μένα τον ίδιο με τη βράβευση του Ριζαρείτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄, δύο φορές ( 2009 και 2014 ). Τις εκδηλώσεις μνήμης για εκλιπόντες καθηγητές μας (Νικηφόρος Καχριμάνης).
Ιδρύσαμε χορωδία Αποφοίτων με σημαντικές παρουσιάσεις της και προεξάρχοντα χοράρχη και τιμηθέντα από την ΕΑΡΕΣ Γιώργο Κατσούλα και πολλά ακόμα…
Συνοδοιπόροι στο όραμά μου οι εξαίρετοι θεσμικοί συνεργάτες μου από τα κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια, μέλη της ΕΑΡΕΣ αλλά και συμμετέχοντας από ποικίλους άλλους χώρους και φορείς. Για να μην αδικήσω και ξεχάσω κανέναν λόγω του περιορισμένου χρόνου λόγω της σημερινής εκδήλωσης σας προτρέπω να διαβάσετε την αποχαιρετιστήρια ομιλία μου στον Ριζαρείτη που σας έχει έλθει πρόσφατα τ. Νο 91 όπου αναφέρονται τα ονόματά τους. Λειτουργούσαμε άϋλα. Με βλέμμα και νεύμα. Η σκέψη μου σκέψη τους και η σκέψη τους δική μου. Απόλυτη εναρμόνιση και ταύτιση σκέψης. Όλη αυτή η πορεία μου δεν θα ολοκληρωνόταν χωρίς όλους εσάς τους φίλους μου και αδελφούς μου απόφοιτους της ΕΑΡΕΣ που ήσασταν ενεργά παρόντες σε κάθε κάλεσμά μας.
Αποδέχομαι τη βράβευση και ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γι αυτή τους την απόφαση.
Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου. Θα θυμάμαι με πολλή αγάπη πάντα όλους εσάς.
Το βραβείο αυτό θέλω να το αφιερώσω στην οικογένειά μου: την γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τον πατέρα μου και τη μακαριστή μητέρα μου. Αυτοί γνωρίζουν, όπως και εγώ.
dim3Πριν από λίγα χρόνια είχαμε δημοσιεύσει σε άρθρο στην Εφημερίδα μας μια φωτογραφία του Αγίου Νεκταρίου ως Σχολάρχου, σε Εθνική Εορτή, έξωθεν του Αγίου Αθανασίου Κύμης Ευβοίας, γύρω εις το 1900, πλαισιούμενος από κόσμο και Ριζαρείτες Ιεροσπουδαστές. Την είχαν δει μέλη του Πολυμελούς Συμβουλίου, όπως ο κ. Τσακίρης και ο κ. Φαφαλιός που παρευρίσκονται σήμερα, μου την ζήτησαν και την παρέδωσα στην Ριζάρειο δια μέσου του Γραμματέα του Πολυμελούς Συμβουλίου κ. Σταμάτη Μωραίτη.
Αντίγραφό της δωρίζω στην Ενωσή μας εμπλουτίζοντας την ιστορία μας και τα γραφεία μας.
dim4Ως Αντίδωρον της σημερινής μου βράβευσης θέλω να προσφέρω ένα μοναδικό κειμήλιο από την βιβλιοθήκη και το προσωπικό μου αρχείο. Τον μοναδικό υπάρχοντα Πρώτο Τόμο της Επετηρίδας της Ενωσής μας, που εκδόθηκε το έτος 1948 και λείπει από την βιβλιοθήκη μας. Πρόεδρε στον παραδίδω και ελπίζω να τύχει της προσοχής που του αξίζει και να συμπληρώσει τα υπόλοιπα τεύχη 2, 3 και 4 που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 Χαιρετισμός στην πίτα της ΕΑΡΕΣ και στην βράβευση του κ. Δημητρίου Καβρουλάκη από το μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου ΡΕΣ κ. Παναγιώτη Τσακίρη

Σεβαστοί πατέρες
Αγαπητά μέλη της Ενωσης Αποφοίτων
Κυρίες και Κύριοι

Εν πρώτοις «Χρόνια σας Πολλά, Ευλογημένα και Ευτυχισχμένα».
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση έρχομαι πάντα κοντά σας στο κόψιμο της πίτας της Ένωσης Αποφοίτων της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
IMG 9135Είναι όντως μια μοναδική ημέρα. Βεβαίως δεν είχα την ευτυχία, τιμή και τύχη να φοιτήσω στη Ρ.Ε.Σ – καταγόμενος από την Σμύρνη της Μ. Ασίας ….  αλλά τώρα και 22 χρόνια έρχομαι κοντά σας ως μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου.
Μπορώ όμως να δηλώσω μετά γνώσης και σεβασμού ότι όλα αυτά τα χρόνια «εμπολιάσθη» και εγώ από σας με το Ριζάρειο ήθος  «πνεύματος και ήθους», αν είμαι άξιος να το αναφέρω… !
 Όλοι σας έρχεστε εδώ στην «Μητέρα ΡΕΣ» των νεανικών σας χρόνων γεμάτα αναμνήσεις, σκέψεις, μικρά ή μεγάλα γεγονότα με πρόσωπα και γεγονότα …  όλα αυτά που υφαίνουν μια μοναδική σχολική ζωή, μια ανεπανάληπτη περίοδο του βίου σας, που σφυρηλάτησε τον χαρακτήρα σας και καθορίζει την μετέπειτα ζωή μας.
 Όντως είναι μια μοναδική και ωραία στιγμή στον βίο των αποφοίτων η συγκέντρωση αυτή. Σκοπίμως χρησιμοποίησα τη λέξη, το επίθετο ωραίος. Οι αρχαίοι Έλληνες ευστόχως παρήγαγαν την λέξη ωραίος από την λέξη ώρα (ώρα/ ωραϊον / ωραίος ).
Διότι στην φύση και στη ζωή, ότι ωραίο έρχεται την κατάλληλη ώρα : π.χ. έχει κανείς τα γενέθλια του, είναι μια κατάλληλη στιγμή, μία ωραία στιγμή να του ευχηθούμε και να του προσφέρουμε δώρα κ.λ.π. Ομοίως στη φύση. Είναι ωραία η άνοιξη διότι είναι η κατάλληλη εποχή, ώρα της άνθισης όλων των λουλουδιών της φύσης. Η συγκέντρωση αυτή είναι ωραία στην προκειμένη περίπτωση, διότι η συνάντηση των αποφοίτων είναι μια πιο ωραία στιγμή γεμάτη με αναμνήσεις, σκέψεις, συναισθήματα των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων.
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων συνάντησα από κοντά πολλά σημαίνοντα πρόσωπα σε διάφορες θέσεις και κλάδους υπευθυνότητας.
Ένας απ΄ αυτούς ήταν ο σεμνός αλλά χαρισματικός, σοβαρός αλλά μεθοδικός, ταπεινός αλλά αεικίνητος και μέγας οραματιστής, ο Δημήτρης Καβρουλάκης.
Ο Δημήτρης Καβρουλάκης μέλος της Ένωσης επί 30 και πλέον χρόνια εκ των οποίων 15 χρόνια Γενικός Γραμματέας και 9 χρόνια Πρόεδρος.
Τι να αναφέρω και τι να μην λησμονήσω ..! Το αετίσιο βλέμμα, το αφοπλιστικό χαμόγελο, το μεγαλείο της απλότητας, την ευθυκρισία των ενεργειών, την ζεστή αγκαλιά του.
Τόσα … τόσα…. και και τόσα .. !
Θα ήταν παράληψη να μην εκφράσω ένα ανθρώπινο, ειλικρινές και ταπεινό ευχαριστώ εκ βάθεων στην εξαίρετη σύζυγό του Αργυρώ για την αμέριστη συμπαράσταση στο σπουδαίο έργο του με την ιώβεια υπομονή της, από τις «δημιουργικές» απουσίες του.
Θα επιθυμούσα λοιπόν να αναφέρω, αυτή την μοναδική στιγμή, τα 3Τ  που συμβολίζουν μια πετυχημένη ζωή κατά τον μεγάλο ποιητή μας Γεώργιο Σεφέρη:
Ταλέντο, Τόλμη , Τύχη.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Δημήτρης Καβρουλάκης μας, έχει και πάντα να έχει τα ανωτέρω 3Τ, στυλοβάτες μιας πετυχημένης και αξιοζήλευτης σταδιοδρομίας ζωής.
Τελειώνοντας θα ήταν παράλειψη να μη τελειώσω με μια Κρητική μαντινάδα για τον Δημήτρη μας.
«Ο άνδρας που΄ χει αρετές
όπου κι αν ειν΄  αξίζει
ακόμη και αν αποσυρθεί
πάντα θα ξεχωρίζει»
Σας ευχαριστώ εκ βαθέων

 

ΒΡΑΒΕΙΑ  Ε.Α.Ρ.Ε.Σ.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ΕΑΡΕΣ έδωσε τα παρακάτω βραβεία σε αριστεύσαντες μαθητές της Ριζαρείου:
ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΑΡΕΣ (Μαζί με Λεξικό Ελληνικής γλώσσας βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)
(διακριθέντες Σχολ. Έτους 2015-2016)
1. Κρεμμύδα Νίκη, από την Α΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό Άριστα 19,8
2. Στεργίου Δήμητρα, από την Β΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό ΄Αριστα 19,7
3. Μασούρα Σπυριδούλα, από την από Γ΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό ΄Αριστα 19,7 (φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών).
4. Στεργίου Γεωργία, από την Γ΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό ΄Αριστα 19,7 (φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών)
5. Αννόπουλος Απόστολος, πρωτεύσας  στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με 19139 μόρια (φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών).

ΦΛΟΥΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ 2017:
Πήραν από μία εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου
1. Λαζάκης Στυλιανός της Α΄ τάξης Λυκείου
2. Παπανικολάου Ιωάννης της Β΄ τάξης Λυκείου
3. Ελευθερίου Δημήτριος-Γεώργιος της Γ΄ τάξης Λυκείου
4. Στρατηγοπούλου Ειρήνη από το προσωπικό της Ρ.Ε.Σ.
5. Ζαμπέλης Μάριος γιός π. Γερασίμου απόφοιτος
Τέλος, τρείς (3) απόφοιτοι πήραν βιβλία προσφοράς του Κυριακόπουλου Δημητρίου.

 

Για πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση πατείστε ΕΔΩ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα