^Back To Top
Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, το Παράρτημα Ηπείρου της ΕΑΡΕΣ πραγματοποίησε εκδρομή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο της Βέροιας. Το απόγευμα τα μέλη του Παραρτήματος τέλεσαν Eσπερινό με αρτοκλασία, στη συνέχεια Παράκληση στην Παναγία τη Σουμελιώτισσα και το πρωί της επομένης 23-06-2018 Όρθρο και Θεία Λειτουργία με συμμετοχή ιερέων και ιεροψαλτών του Παραρτήματος, και με την πρόθυμη και εξαιρετικά πολύτιμη αρωγή του ομογάλακτου αδελφού κ. Βασιλείου Φωτιάδη, καλλικέλαδου Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού της Παναγίας Σουμελά.
Ο αγαπητός παλαιός Ριζαρείτης, που υπήρξε επί δεκαετίες διευθυντής και ‘ψυχή’ του Ιερού Προσκυνήματος Σουμελά, πέρα από την ιεροψαλτική του βοήθεια, δεξιώθηκε τα μέλη του Παραρτήματος σεμνοπρεπώς και δαψιλώς ἰδίοις ἐξόδοις το βράδυ της 22ας Ιουνίου και το πρωί της επομένης μετά τη Θεία Λειτουργία λίγο πριν από την αναχώρησή τους. Τα ξενάγησε επίσης στο Μουσείο ποντιακού Ελληνισμού και τη Βιβλιοθήκη της Μονής.
Παράλληλα ο σημερινός διευθυντής του Προσκυνήματος μας αφηγήθηκε την ιστορία και τις περιπέτειες της Ιεράς και θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση, είναι μία από τις τρεις σωζόμενες θεομητορικές Εικόνες που έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως έργα του Ευαγγελιστή Λουκά. Μίλησε για τη μεταφορά της από την Αθήνα στο βουνό Μελά του Πόντου, την ίδρυση της παλαιάς Μονής Σουμελά και την εκεί εγκατάσταση της Εικόνας επί δεκαέξι αιώνες, τα θαύματά της, τα προνόμια και τις δωρεές των βυζαντινών αυτοκρατόρων της δυναστείας των Κομνηνών, αλλά και μετέπειτα των σουλτάνων στην παλαιά Μονή Σουμελά, και το θάψιμο της Εικόνας μαζί με άλλα κειμήλια κατά τους άγριους διωγμούς των Χριστιανών του Πόντου και τη λεηλασία της Μονής μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ύστερα από μια δεκαετία περίπου η Εικόνα αναζητήθηκε από επιζώντες μοναχούς που γνώριζαν το σημείο ταφής της, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο για δύο δεκαετίες. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 η Εικόνα μεταφέρθηκε στον πρώτο μικρό ναό της μονή Σουμελά, στο Βέρμιο, και σήμερα φυλάσσεται μαζί με άλλα κειμήλια (αργυρόδετο Ευαγγέλιο του Ζ΄ αι., και ασημένιο Σταυρό με κομμάτια Τίμιου Ξύλου) μέσα στο προσκυνητάρι που βρίσκεται στη Β. κόγχη του νέου μεγαλοπρεπούς Ναού. Ως ταπεινό αντίδωρο για τη θερμή υποδοχή, την περιποίηση και τη γενναιόδωρη φιλοξενία σε ξενώνα του Προσκυνήματος η Δ. Ε. του Παραρτήματος πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη της Μονής το πολυτελές δίτομο έργο του Σταύρου Παπασταύρου, παλαιού Δημάρχου Ιωαννίνων, με τίτλο Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, Ιωάννινα 2010. Οι προσκυνητές επέστρεψαν έμπλεοι αγαλιάσεως τόσο από από την υπο-δοχή του κ. Βασίλη Φωτιάδη όσο και κυρίως από τη μυσταγωγική εμπειρία της πνευματικής επαφής με ένα από τα ιερότερα Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας,
σε ένα καταπληκτικό καταπράσινο ύψωμα που καλεί τον προσκυνητή σε ουράνιες σφαίρες και γαληνεύει την ψυχή του με τη χάρη της Παναγίας που το προστατεύει.
Λεζάντες Φωτογραφιών
Φωτο 1. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου Δ. Ράιος προσφέρει το βιβλίο των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στον ομογάλακτο αδελφό και πρώην Διευθυντή του Ι. Προσκυνήματος Σουμελά κ. Β. Φωτιάδη.
Φωτο 2. Από την αντιφώνηση του ομογάλακτου αδελφού κ. Β. Φωτιάδη.
Φωτο 3. Ο σημερινός διευθυντής του Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά παρουσιάζει την ιστορία της θεομητορική Εικόνας μπροστά στο Προσκυνητάρι του Ι. Ναού.