Κοπή πίτας και εκλογές από το παράρτημα Ηπείρου της ΕΑΡΕΣ

^Back To Top

logo

foto 1Όπως είχε προαναγγελθεί σε προηγούμενη ανταπόκρισή μας, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Παραρτήματος Ηπείρου της Ενώσεως Αποφοίτων της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (ΕΑΡΕΣ) πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου. Μετά την κοπή της βασιλόπιτας ακολούθησε η διαδικασία ανάδειξης νέας Δ.Ε. που ανέλαβε τη διεύθυνση του Παραρτήματος για τα επόμενα χρόνια.
Η εκδήλωση άρχισε με τις ευχές του Προέδρου του Παραρτήματος Δημ. Ράιου που έκανε με την ευκαιρία και τον απολογισμό της θητείας της Διοικούσας Επιτροπής.

Ευχετήριος λόγος για το νέο έτος και απολογισμός του Προέδρου της Δ. Ε. Δημητρίου Ράιου
Αιδεσιμώτατε π. Βύρωνα,
Ομογάλακτοι αδελφοί,
αγαπητοί φίλοι και φίλες του Συλλόγου μας.
Η φετεινή μας συγκέντρωση για την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας έχει μιαν ιδιαιτερότητα. Ως γνωστόν η αρχή κάθε νέας χρονιάς λειτουργεί ως έναυσμα για θετικές σκέψεις και ας οριοθετεί το τέλος του προηγούμενου έτους που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο επίγειο τέλος του. Μέσα σε αυτήν την παραδοξότητα κάθε νέος χρόνος γεννά τη διάθεση για νέα αρχή, για καλύτερη συνέχεια, για νέα ζωή, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η κοινωνία πασχίζει μάταια να βρει τον δρόμο της χωρίς πυξίδα και να βγεί από την πολύμορφη κρίση, που είναι πρωτίστως, όπως έχει επισημανθεί, ηθική κρίση. Θεωρεί πρόοδο την κατεδάφιση της εικόνας του Θεού, ενώ την ίδια στιγμή προσκυνά, όπως είπα και σε προηγούμενη ομιλία μου, τα ‘χρυσά είδωλα’ των αγορών με την κοινωνική αναλγησία τους, παραδίδεται στα ολέθρια πάθη μιας ελεύθερης τάχα, αλλά ουσιαστικά ελευθεριάζουσας ζωής που αλυσοδένει αδιόρατα τα θύματά της, καταβροχθίζοντας τις σάρκες, την ψυχή και τα όνειρα των νέων, και βυθίζοντάς τους σε άβυσο απελπισίας και σκοτεινό λαβύρινθο αδιεξόδων. Έτσι κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται από θερμές ευχές και μεγάλες ελπίδες• να φέρει πρώτα πρώτα υγεία σωματική και πνευματική σε όλους, να είναι καρποφόρα, να χαρίσει ευτυχία στον κόσμο, να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας και των δεινών που μαστίζουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, να γίνει έτος-ορόσημο για την ειρήνη, να δει έναν κόσμο πιο ενάρετο και χριστιανικό …
Από την άλλη πλευρά η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την κατακλείδα της θητείας της σημερινής Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Παραρτήματος Ηπείρου της ΕΑΡΕΣ, η οποία διανύει το τρίτο έτος της θητείας της και οφείλει συνεπώς να παρουσιάσει τον απολογισμό της:
Το παρόν σχήμα της Δ.Ε. ανέλαβε τη διεύθυνση του Παραρτήματος Ηπείρου την άνοιξη του 2016. Στο διάστημα αυτό – με τα μικρά μέσα που διαθέτει και τα οποία στηρίζονται στην ετήσια συνδρομή και τις εθελον-τικές προσφορές των μελών του – προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή την παρουσία και τη δράση του Παραρτήματος στην Ήπειρο και ευρύτερα, ανταποκρινόμενη στις καθιερωμένες δραστηριότητες του Συλλόγου ή εγκαινιάζοντας νέες. Έτσι:
- Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2017 και την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 το Παράρτημα Ηπείρου οργάνωσε στο Μονοδέντρι Ζαγορίου την ετήσια εκδήλωση προς τιμήν των αοιδίμων ιδρυτών της ΡΕΣ και μεγάλων εθνικών ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Μάνθου και του Γεωργίου και Τρισάγιο μπρος στην προτομή του Γεωργίου Ριζάρη. Στη συνέχεια, στο Πνευματικό Κέντρο της γενέτειρας των Ριζαρών (Ριζάρειο Ίδρυμα) και ενώπιον του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου (2018) ή εκπροσώπων του (2016 και 2017), του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Βασ. Σπύρου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου της ΕΑΡΕΣ κ. Κ. Μαστοράκη (2016 και 2017), μελών της ΕΑΡΕΣ και του Πολυμελούς Συμβουλίου της ΡΕΣ (2017), όπως και μελών και φίλων του Παραρτήματος Ηπείρου, ακολουθούσαν ομιλίες που υπογράμμιζαν τη γλυκιά υποχρέωση όλων μας να εκφράσουμε την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στους ευεργέτες της νιότης μας. Υπενθύμιζαν την προσωπικότητα, την πολύπλευρη δράση και την ευεργετική προσφορά των αοιδίμων αδελφών Ριζαρών. Ανακαλούσαν τις μοναδικές εφηβικές εμπειρίες που σημάδεψαν τη ζωή κάθε Ριζαρείτη στο ιδανικό Εκπαιδευτήριο της alma mater ΡΕΣ. Η σπορά της Σχολής δικαιώθηκε με την πλούσια συγκομιδή αποφοίτων ή φοιτησάντων Ριζαρειτών, που στελέχωσαν ή στελεχώνουν λαμπρά το δυναμικό της Εκκλησίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας, από το σκαλί των απλών και σεβαστών ιερέων, των φωτισμένων και ξεχωριστών αρχιμανδριτών ως την πλειάδα των επισκόπων και Μητροπολιτών, ορισμένοι εκ των οποίων έφτασαν στον θρόνο του Αρχιεπισκόπου ή του Πατριάρχη, δίχως να λησμονούμε τους πολυπληθείς θεολόγους και ιεροψάλτες που υπηρέτησαν ή υπηρετούν την Εκκλησία μας. Πολλοί επίσης απόφοιτοι ή μαθητές της ΡΕΣ στελέχωσαν δυναμικά όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης και άφησαν το στίγμα τους στα σχολεία που υπηρέτησαν ή υπηρετούν.
Όμως και άλλοι επαγγελματικοί και κοινωνικοί χώροι ευεργετήθηκαν από μαθητές της ΡΕΣ: Υπουργοί, Πρωθυπουργοί, Γραμματείς Υπουργείων, δικαστικοί λειτουργοί και δικηγόροι, φιλόλογοι και αρχαιολόγοι, ιατροί, δάσκαλοι, αστυνομικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι κλπ συμπεριέλαβαν στους κόλπους τους παλαιούς Ριζαρείτες. Οι ομιλίες επεκτάθηκαν επίσης σε τρεις από τους πρώτους καθηγητές της μεταπολεμικής λειτουργίας της Σχολής, τρεις σπάνιους δασκάλους με απίστευτο μεράκι και ασύγκριτη διάθεση προσφοράς: τον Νικόλαο Καρυτσιώτη, τον Νικηφόρο Καχριμάνη και τον Δημήτριο Παναγιωτόπουλο-Κούρο. Παρουσιάστηκαν ακόμη δυο λαμπροί Ζαγορήσιοι Ριζαρείτες που διέγραψαν φωτεινή διαδρομή προσφοράς προς την Εκκλησία και τους εθνικούς αγώνες ο ένας, την ιατρική, την ιστορία και το κοινωνικό σύνολο της Ηπείρου ο άλλος: ήταν ο πρωτοσύγγελος της Ι. Μ. Ιωαννίνων (επί Σπυρίδωνος) και μετέπειτα επίσκοπος Περιστεράς Ευστάθιος Σκάρπας από το Γρεβενίτι και ο ιατρός και ιστοριοδίφης Ιωάννης Λαμπρίδης από τα Άνω Πεδινά. Στην εκδήλωση της 27ης Ιουλίου 2017 η Δ. Ε. μοιρασε στους συμμετέχοντες από μία μεγάλη αφίσα του ολόσωμου πορτραίτου του Γεωγίου Ριζάρη (έργου του Ν. Λύτρα) που κοσμεί την αίθουσα τελετών της ΡΕΣ. Οι εκδηλώσεις έκλειναν σε συνεστίαση είτε στην πλατεία του χωριού είτε σε κάποιον κλειστό χώρο, όταν ο καιρός ήταν άστατος.
- Την 9η Νοεμβρίου 2016, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ηπείρου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ των ευεργετών μας Μάνθου και Γεωργίου στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Κοπάνων με ομιλία του φιλολόγου και μέλους της Δ. Ε. Δημητρίου Τάγκα, η οποία περιεστράφη γύρω από τη μορφή του Αγίου της ημέρας και τη μεγάλη ευσέβεια των αδελφών Ριζαρών, όπως αυτή αναδύεται μέσα από τη Διαθήκη του Γεωργίου Ριζάρη.
- Το πρωί της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2016 η Δ. Ε. του Παραρτήματος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Ριζαρείτη Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλίνικο (κατά κόσμον Κωνσταντίνο Κορομπόκη). Συνεχάρη τον ομογάλακτο Ποιμενάρχη για την εκλογή και την ενθρόνισή του σε μία ιστορική Μητρόπολη, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση όλων των μελών για τη θερμή υποδοχή, και ευχήθηκε στον Μητροπολίτη υγεία, μακροημέρευση, ακύμαντο και αποδοτική ποιμαντορία• δήλωσε ακόμη ότι το Παράρτημα Ηπείρου της ΕΑΡΕΣ είναι πρόθυμο να συνδράμει το έργο της Ι. Μ. Άρτης μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Τέλος ως συμβολικό δώρο πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο επάργυρη εικόνα του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων και μια σειρά βιβλίων του αείμνηστου Β. Βέλλα, του Προέδρου της Δ. Ε. και της συζύγου του.
- Το βράδυ της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2017, παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, η Δ. Ε. του Παραρτήματος οργάνωσε αρχιερατική αγρυπνία στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Η αγρυπνία περιλάμβανε Μεγάλο Εσπερινό “μετ᾽ αρτοκλασίας”, Όρθρο και Θεία Λειτουργία• την παρακολούθησαν μέλη του Παραρτήματος και πολλοί πιστοί. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος και έψαλε η βυζαντινή χορωδία του Παραρτήματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης παρουσίασε τη ζωή και την πολύμορφη δράση του Αγίου Νεκταρίου, του πολυγραφότερου, όπως υπογράμμισε, εκκλησιαστικού Πατέρα των νεότερων χρόνων. Η ιερή εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση δείπνου εκ μέρους του εφημέριου του Ναού και παλαιού Ριζαρείτη π. Απόστολου Σίλλη, στο οποίο παρακάθησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, τα μέλη της Δ. Ε. του Παραρτήματος, τα μέλη της χορωδίας και άλλοι Ριζαρείτες.
- Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, το Παράρτημα Ηπείρου πραγματοποίησε εκδρομή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Τα μέλη του Παραρτήματος τέλεσαν Eσπερινό με αρτοκλασία, στη συνέχεια Παράκληση στην Παναγία τη Σουμελιώτισσα και το πρωί της επομένης 23-06-2018 Όρθρο και Θεία Λειτουργία με συμμετοχή ιερέων και ιεροψαλτών του Παραρτήματος, και με την πρόθυμη και εξαιρετικά πολύτιμη αρωγή του ομογάλακτου αδελφού Βασιλείου Φωτιάδη, καλλικέλαδου Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού της Παναγίας Σουμελά. Ο αγαπητός Ριζαρείτης αδελφός, επί δεκαετίες διευθυντής και ‘ψυχή’ του Ιερού Προσκυνήματος Σουμελά, πέρα από την ιεροψαλτική του βοήθεια, δεξιώθηκε τα μέλη του Παραρτήματος σεμνοπρεπώς και δαψιλώς ιδίοις εξόδοις το βράδυ της 22ας Ιουνίου και το πρωί της επομένης μετά τη Θεία Λειτουργία λίγο πριν από την αναχώρησή τους. Τα ξενάγησε επίσης στο Μουσείο ποντιακού Ελληνισμού και τη Βιβλιοθήκη της Μονής.
Παράλληλα ο νυν διευθυντής του Προσκυνήματος Αντ. Δάλλας μάς αφηγήθηκε την ιστορία και τις περιπέτειες της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση, είναι μία από τις τρεις σωζόμενες θεομητορικές Εικόνες που έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως έργα του Ευαγγελιστή Λουκά. Μετά από πολλές περιπέτειες, στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 η Εικόνα μεταφέρθηκε στον πρώτο μικρό ναό της μονής Σουμελά, στο Βέρμιο, και σήμερα φυλάσσεται μαζί με άλλα κειμήλια (ένα αργυρόδετο Ευαγγέλιο του Ζ΄ αι., κι έναν ασημένιο Σταυρό με κομμάτια Τίμιου Ξύλου) στο προσκυνητάρι που βρίσκεται στη Β. κόγχη του νέου μεγαλοπρεπούς Ναού. Ως ταπεινό αντίδωρο για τη θερμή υποδοχή, την περιποίηση και τη γενναιόδωρη φιλοξενία σε ξενώνα του Προσκυνήματος η Δ. Ε. του Παραρτήματος πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη της Μονής το πολυτελές δίτομο έργο του Σταύρου Παπασταύρου, παλαιού Δημάρχου Ιωαννίνων, με τίτλο Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, Ιωάννινα 2010.
- Το απόγευμα της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου 2018, παραμονή της εορτής του Ευαγγελιστού Ματθαίου, το Παράρτημα Ηπείρου διοργάνωσε στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Κοπάνων πανηγυρικό Εσπερινό με αρτοκλασία και μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των αοιδίμων Μάνθου (Ματθαίου) και Γεωργίου Ριζαρών.
Στην ιερή εκδήλωση χοροστάτησε ο νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων Αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου, έψαλαν μέλη της χορωδίας του Παραρτήματος και ο χοροστατών Πρωτοσύγκελλος παρουσίασε σύντομα το ήθος και την προσφορά των αδελφών Ριζαρών στην Ελληνική Εκκλησία και την Πατρίδα.
- Την Κυριακή 12-02-2017 και την Κυριακή 4-02-2018 το Παράρτημα Ηπείρου έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Κοπάνων. Την πίτα ευλόγησαν ο εκπρόσωπος της Ι. Μ. Ιωαννίνων και ιερείς του Παραρτήματος, έψαλλε η χορωδία του Παραρτήματος και το τυχερό νόμισμα κέρδισαν τα μέλη του Συλλόγου ο Ριζαρείτης θεολόγος Βασίλειος Ράμιας από την Άρτα (2017), ο ομογάλακτος αδελφός Πολυχρόνης Παπαδόπουλος (2018) και ο επίσης ομογάλκτος αδελφός Δημήτριος Πριμηκύρης (2019). Ως δώρο προσφέρθηκαν από τον Πρόεδρο στους τυχερούς βιβλία του.
Στο διάστημα της θητείας της η Δ. Ε. προσπάθησε να οργανώσει μια βυζαντινή χορωδία, για να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις της. Αρχική πρόθεση ήταν να αναβιώσει κυρίως μελωδίες του μουσικού και μεγάλου οργανωτή χορωδιών της ΡΕΣ στις πρώτες δεκαετίες της μεταπολεμικής λειτουργίας της Σχολής Δ. Παναγωτόπουλου-Κούρου. Η προσπάθεια ξεκίνησε με ενθουσιασμό. Αλλά η συνέχεια, ομολογούμε, δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού διάφοροι λόγοι (έλλειψη χρόνου, σύγκρουση με προανειλημμένες υποχρεώσεις των μελών, λοιπές βιωτικές μέριμνες και απρόσμενα εμπόδια) δεν επέτρεψαν την ενδυνάμωση και την καλύτερη ομοιογένεια της χορωδίας. Όμως η αρχή έγινε και συχνά η εμφάνισή της χορωδίας μας ήταν πολύ ικανοποιητική. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η νέα Δ. Ε. να συνεχίσει και να βελτιώσει τη χορωδία• να προχωρήσει επίσης και σε άλλες εμφανίσεις έξω από τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις μας.
Είναι αλήθεια ότι ο αρχικός προγραμματισμός των ενεργειών της Δ. Ε. αποδείχτηκε πολύ φιλόδοξος. Έτσι, μεταξύ άλλων, δεν καταφέραμε να βρούμε ένα χώρο να στεγάσουμε τη μικρή μας βιβλιοθήκη και το αρχείο του Παραρτήματος (Πρακτικά, κατάλογο μελών, αλληλογραφία, φωτογραφικό υλικό κλπ).
Πριν κλείσω, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, μέλη της Δ. Ε.: τον Γραμματέα Τάσο Κοσίνα, που συνέβαλε τα μέγιστα, όπως ανέφερα ήδη, στην εξομάλυνση των σχέσεων της μητρός ΕΑΡΕΣ με το Παράρτημα Ηπείρου, είναι σχολαστικός και ακριβής στην καταγραφή των Πρακτικών και πρόθυμα αναλαμβάνει διάφορες υποχρεώσεις που του αναθέτουμε• τα μέλη Δημήτριο Τάγκα, για τις ωραίες ιδέες και προτάσεις του, τις οποίες προσπαθούμε να υλοποιήσουμε στο μέτρο του δυνατού• τον Νίκο Περιστέρη τακτικό μέλος και της χορωδίας μας, και τον παλαιό μου μαθητή στην ΑΕΑ Βελλάς πατέρα Παναγιώτη Σχίζα. Όλοι τους συνέβαλαν πρόθυμα και αποφασιστικά στο έργο της Δ. Ε. Άφησα τελευταίον κι αυτή τη φορά τον Ταμία μας Σπύρο Σουκοβέλο, γιατί ήθελα για μία ακόμη φορά να τονίσω ιδιαίτερα την προσφορά του. Χάρη στη σπάνια προθυμία, την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του λύνουμε όλα μας τα προβλήματα. Και μαζί του θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ανεκτίμητο βοηθό μας και παλαιό μαθητή μου επίσης στην ΑΕΑ Βελλάς π. Απόστολο Σίλλη, εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Κοπάνων, για τις πολλές διευκολύνσεις που μας πρόσφερε. Δυστυχώς λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν, όπως και πέρισυ, να είναι μαζί μας. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Θυμίζω ότι η βασιλόπιτα του 2017 ήταν δική του προσφορά, όπως και το δείπνο που παρετέθη μετά το πέρας της αγρυπνίας την παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου (8 προς 9 Νοεμβρίου 2017) στην αίθ. τελετών του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Κοπάνων. Ευχαριστώ ακόμη τους χοράρχες μας Κωνσταντίνο Αναγνώστου και Νεκτάριο Παπαθανασίου (που απουσιάζουν σήμερα λόγω προανειλημμένων σοβαρών υποχρεώσεων) για τον χρόνο που αφιέρωσαν στην οργάνωση και τις εμφανίσεις της χορωδία μας. Ευχαριστώ επίσης τα μέλη της χορωδίας (με αλφαβητική σειρά) Βαρέλη Δημήτριο, Γάλλο Θεόδωρο, 
Κοσίνα Αναστάσιο, Οικονόμου Λάμπρο, Παππά Δημήτριο, Περιστέρη Νίκο, Σουκοβέλο Σπυρίδωνα, Σταυράκη Γεώργιο, Τάγκα Δημήτριο κ. ά. που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ επίσης το ανθοπωλείο του Ριζαρείτη Κ. Παπαχρήστου που μας προσφέρει κάθε χρόνο το στεφάνι που καταθέτει το Παράρτημα στην προτομή του Γεωργίου Ριζάρη στο Μονοδέντρι. Και φυσικά τόσο εγώ όσο και τα άλλα μέλη της Δ. Ε. εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τον διευθυντή του Πνευματικού Κέντρου κ. Αλέξη Λιόλη που μας στεγάζει πρόθυμα και αφιλοκερδώς όλα αυτά τα χρόνια. ΄Ενα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ απευθύνω εκ μέρους όλης της Δ. Ε. προς τον κ. Σ. Μωραΐτη, Γεν. Γραμματέα της ΡΕΣ, και προς το Πολυμελές Συμβούλιο της ΡΕΣ. Η πρόθυμη παραχώρηση της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου στο Μονοδέντρι για την ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών και αοιδίμων κτητόρων της ΡΕΣ Μάνθου και Γεωργίου διευκόλυνε πολύ το έργο της Δ. Ε. Θερμές επίσης ευχαριστίες για την εξαιρετική φιλοξενία και περιποίηση οφείλονται στην κ. Γέπη και το λοιπό προσωπικό του ως άνω Συνεδριακού Κέντρου.

Ευχαριστώ τέλος όλους σας για τη σημερινή παρουσία, την αγάπη και τη στήριξη που μας δίνετε.
Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και προκοπή!
Ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Γραμματέα της Δ. Ε. Τάσoυ Κοσίνα, ο οποίος ευχήθηκε με τη σειρά του σε όλους υγεία και ευόδωση των επιδιώξεών τους κατά τη νέα χρονιά, ευχαρίστησε όσους στάθηκαν αρωγοί της προσπάθειας της Δ. Ε. και υπενθύμισε την απώλεια δύο πολύτιμων και αγαπητών μελών του Παραρτήματος Ηπείρου, τα οποία εξεδήμησαν εις Κύριον κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης Δ. Ε, του Βασιλείου Χολέβα και του πρεσβύτερου Ιωάννη Βασιλάκη.
Τέλος ο Ταμίας του συλλόγου Σπύρος Σουκοβέλος παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό του οικονομικού έτους 2018:
Μεταφερόμενο υπόλοιπο από προηγούμενες χρήσεις : 935 €
Έσοδα: (συνδρομές μελών) 180 €
Έξοδα: 220,62 €
Υπόλοιπο για το 2019: 894,38 €
Ανάλυση Εξόδων
1. Απλάδα κολύβων (Τσιρώνης) : 40 €
2.Απλάδα κολύβων (Τσιρώνης) : 60 €
3. Βασιλόπιτα (Τσιρώνης) : 45 €
4. Άρτοι για Αρτοκλασία (Σιώζος ) : 18 €
5. ΧΑΡΤΕΞ (Αγορά Βιβλίου) : 40 €
6. JUMBO (πλαστικά, χαρτικά, αναψυκτικά) : 17, 62 €
Σύνολο: 220,62 €
Τα ως άνω πεπραγμένα της Δ. Ε. και ο οικονομικός απολογισμός εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα παρόντα τακτοποιημένα οικονομικά μέλη του Παραρτήματος και ακολούθησε η διαδικασία εκλογής νέας Δ. Ε. Τον λόγο πήραν δύο από τα απερχόμενα μέλη, ο Τάσος Κοσίνας, Γραμματέας της Δ. Ε., και ο Σύρος Σουκοβέλος, Ταμίας, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής στη νέα Δ. Ε. λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας της εκπαιδευτικής θέσης, στην οποια υπηρετούν. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ζήτησε από τη συνέλευση να προτείνει ονόματα αδελφών για την εκλογή της νέας Δ. Ε. που θα αναλάβει τη διεύθυνση του Παραρτήματος Ηπείρου για την επόμενη τριετία. Απαίτηση των παρόντων ήταν να παραμείνουν τα υπόλοιπα τρία από τα πέντε μέλη της απερχόμενης Δ. Ε., με επικεφαλής πάλι τον ως τώρα Πρόεδρο του Παραρτήματος, και να συμπληρωθεί το σχήμα από τον π. Παναγιώτη Σχίζα, αναπληρωματικό μέλος της απερχόμενης Δ. Ε. και τον Δημήτριο Δέρβα που προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αναγέννηση της χορωδίας του Παραρτήματος. Επειδή κάποια από τα προταθέντα μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα ανταπόκρισής τους στις υποχρεώσεις της Δ. Ε., προτάθηκαν επίσης ως αναπληρωματικά μέλη, που θα συνεπικουρούν τα τακτικά, οι: Γιάννης Βασδέκης, Θεόδωρος Γάλλος, Γιώργος Μητσόπουλος, Χρήστος Λάκκας, Γιώργος Σταυράκης και Ιωάννης Πριμηκύρης.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν δεκτές ομόφωνα από τη συνέλευση και συνεπώς η νέα Δ. Ε. απαρτίζεται από τα εξής τακτικά μέλη: Δημήτριο Ράιο, Δημήτριο Τάγκα, Νίκο Περιστέρη, π. Παναγιώτη Σχίζα και Δημήτριο Δέρβα. Τα αναπληρωματικά μέλη προαναφέρθηκαν. Στην πρώτη συνεδρία της Δ. Ε. θα οριστούν οι αρμοδιότητες κάθε μέλους.

Για να δείτε φωτογραφίες του άρθρου πατείστε εδώ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα