^Back To Top
Του Δημήτρη Καβρουλάκη Μέλους ΔΣ ΕΑΡΕΣ π. Πρόεδρος
Ιστορική αναδρομή
Από τις αρχές του έτους 1994, έτος που η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή συμπλήρωσε 150 χρόνια από την ίδρυσή της, διαφάνηκε ένα κενό στην Ένωσή μας, αλλά και ένας διακαής πόθος για την δημιουργία χορωδίας της ΕΑΡΕΣ. Το έλλειμα αυτό αποτυπώθηκε έμπρακτα στις εορταστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν για τα 150 χρόνια μέσα στο έτος 1994 και 1995, στην Ριζάρειο Σχολή στο Χαλάνδρι, στη γενέτειρα των Ριζαρών το Μονοδέντρι Ζαγορίου και κυρίως στην εκδήλωση της Ένωσής μας στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Την παρουσία της χορωδίας κάλυψε σε όλες τις εκδηλώσεις η χορωδία της ΡΕΣ με απόλυτη επιτυχία με πλήθος καλλίφωνων μαθητών υπό την Διεύθυνση του καταξιωμένου Μουσικού της Σχολής κ. Ιωάννη Σίμου.
Αρκετές συζητήσεις γινόταν μέσα στα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΑΡΕΣ έκτοτε, μέχρι που η ιδέα ωρίμασε αφού πρώτα είχαν προηγηθεί οι ανάλογες ζυμώσεις με αποφοίτους που γνωρίζαμε ότι ήταν γνώστες της Βυζαντινής Μουσικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το νέο εγχείρημα. Στο τραπέζι της συζήτησης είχε πέσει το όνομα του καταξιωμένου Ριζαρείτη κ. Γεωργίου Κατσούλα ο οποίος ήταν ιεροψάλτης – λαμπαδάριος στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμακίου και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, προκειμένου να αναλάβει ως χοράρχης την διεύθυνση της χορωδίας. Ο Γεν. Γραμματέας τότε της ΕΑΡΕΣ Δημήτρης Καβρουλάκης ανέλαβε πρωτοβουλία με το μέλος του ΔΣ Ανδρέα Ασημακόπουλο να έλθουν σε επικοινωνία με τον κ. Γεώργιο Κατσούλα. Η αποδοχή ήταν θετική με πολύ θέρμη.
Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικαστικές συζητήσεις ενημερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίζεται να γίνει ανακοίνωση δια μέσου της εφημερίδος μας «ο ΡΙΖΑΡΕΙΤΗΣ» για δημιουργία χορωδίας ΕΑΡΕΣ. Στο τεύχος Ν 12/1996 καταχωρείται η πρώτη ανακοίνωση – πρόσκληση γι’ αυτό το εγχείρημα με τίτλο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΡΕΣ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1996 (φωτ.1). Ο τόπος συνάντησης ήταν η Παλαιά Ριζάρειος Σχολή στην Βασιλίσσης Σοφίας 24, έμπροσθεν του προαύλιου χώρου του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και τολμηρό. Όμως το μεράκι και οι γνώσεις που μας είχαν μεταλαμπαδευτεί από τον αείμνηστο καθηγητή μας στη Ριζάρειο Δημήτρη Παναγιωτόπουλο-Κούρο έπρεπε να καρποφορήσουν. Ο πόθος γίνεται πράξη. Στο πρώτο ραντεβού δίνουν το παρόν τους οι: Γεώργιος Κατσούλας (χοράρχης), Δημήτρης Καβρουλάκης, Ιωάννης Γιαννόπουλος, Ανδρέας Ασημακόπουλος, Δημήτρης Παππάς, Άρης Βασδέκης, Δημήτρης Τρόντζας, Απόστολος Βασδέκης, Μιχάλης Εξαρχάκος και Δημήτρης Κορδώνης. Αυτοί οι απόφοιτοι ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην πρώτη συνάντηση αλλά και πολλοί άλλοι που δεν ήλθαν στο πρώτο ραντεβού για λόγους ανωτέρας βίας, έδωσαν όμως υπόσχεση για τις επόμενες συγκεντρώσεις. Οι περισσότεροι από τους ανωτέρω άφησαν σε δεύτερη μοίρα επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Η πρώτη φωτογραφία της χορωδίας αποτυπώνεται στο τεύχος της εφημερίδας «ο Ρ» Ν 13 / 1996, έμπροσθεν του ιερού βήματος του Αγίου Γεωργίου (φωτ.2). Το νέο κυκλοφόρησε γρήγορα και σύντομα έφθασε στα αυτιά του καθηγητή μας Δημήτρη Παναγιωτόπουλου-Κούρου. Η χαρά του ήταν απερίγραπτη. Αυτό αποτυπώθηκε με τις ευχές του για το εγχείρημα και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στεκόμενος δίπλα μας. «….είναι διπλή η χαρά μου να βλέπω τους μαθητές μου να καρποφορούν….»
Ορίζεται πλέον κάθε Δευτέρα απόγευμα να γίνονται συναντήσεις για πρόβες στα γραφεία της Ένωσης στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης στο ίδιο τεύχος του «Ρ» Ν 13/1996 σελ. 5 καταχωρείται φωτογραφία της χορωδίας από πρόβα στα γραφεία της Ένωσης με επιπλέον μέλη τους: Β. Σακκά, Δ. Μακρή και Κ. Γκίκα (φωτ. 3 ).
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της χορωδίας εντός των τειχών μας ήταν ο Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Νεκταρίου στις 8 Νοεμβρίου 1996. Εκεί έγινε το αδιαχώρητο. Τον χορό πλαισίωσαν πολλοί απόφοιτοι που δεν μπορούσαν να έρχονταν στις πρόβες για λόγους που προαναφέραμε αλλά και λόγω υποχρεώσεών τους ως επαγγελματίες ψάλτες ή ιερείς. Σε αυτούς διακρίναμε τους: Θανάση Παπαγεωργίου, Δημήτρη Κυριακόπουλο, Χαράλαμπο Ρωμανά, Πέτρο Μανώλη, π. Χρήστο Κυριακόπουλο και πολλοί άλλοι που σίγουρα μου διαφεύγουν. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο τ. καθηγητής μας κ. Γεώργιος Παπαδάκης – Θεολόγος.
Μεγάλη αντίστοιχη εμφάνιση της χορωδίας έγινε και στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που ακολούθησε, την πρώτη Δευτέρα μετά των Τριών Ιεραρχών.
Η πρώτη πρόσκληση – πρόκληση της χορωδίας εκτός των τειχών της ήλθε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή του. Η πρόσκληση απευθυνόταν στην ΕΑΡΕΣ για συμμετοχή της χορωδίας της σε εκδήλωσή τους την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 1996, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στις 17.00. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη ως και ο γυναικωνίτης. Η χορωδία κέρδισε τις εντυπώσεις από τους παριστάμενους στην εκδήλωση. Λόγοι επαινετικοί και ευχαριστήριοι προς τα μέλη της χορωδίας και τον χοράρχη της Γιώργο Κατσούλα. Συγκινητικά τα λόγια του προϊσταμένου του ναού, επαινετικοί και ευχαριστήριοι οι λόγοι του Προέδρου Ηπειρωτών Ηλιούπολης κ. Χαράλαμπου (Μπάμπη) Κολιοφώτη, του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Γεωργάκη Θεόδωρου που παρευρέθηκε με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο. Το παρόν τους έδωσαν και πλήθος ιερέων της Ηλιούπολης και των όμορων Δήμων.
Τα νέα μαθαίνονται και εξαπλώνονται γρήγορα. Οι επιτυχίες και οι εμφανίσεις της χορωδίας ακολουθούν η μία την άλλη, ακόμα και από στόμα σε στόμα και με τηλεφωνήματα αποφοίτων μεταξύ τους από αυτούς που είχαν παρευρεθεί. Η χορωδία αποκτά και «οπαδούς» Ριζαρείτες που ακολουθούν κάθε εκδήλωσή της.
Οι επιτυχίες αποτυπώνονται στον «ΡΙΖΑΡΕΙΤΗ» ακόμα και στις τοπικές εφημερίδες των Δήμων, όπου εμφανιζόταν η χορωδία.
Ακολουθούν συγχαρητήριες επιστολές αποφοίτων μας για την ίδρυση της χορωδίας και για τις επιτυχείς εμφανίσεις της. Χαρακτηριστική ήταν του αποφοίτου μας κ. Θωμά Μπαϊρακτάρη (του μεγαλύτερου εν ζωή αδελφού μας Ριζαρείτη σήμερα 2-2-1917) που μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει: «….για το έργο που επιτελεί η ΕΑΡΕΣ με την εφημερίδα και σας συγχαίρω ιδιαιτέρως δια την σύστασιν της χορωδίας μας….», καθώς και η επιστολή του μακαριστού Διευθυντού της ΡΕΣ, Αρχιμανδρίτου π. Θεοκλήτου Ντζάθα: «….Προαγόμεθα δια της παρούσης να εκφράσωμεν την χαράν ημών και την κατά πάντα επιτυχή συμμετοχήν και ψαλμωδίαν της χορωδίας των Αποφοίτων Ριζαρειτών εις τον Αρχιερατικόν πανηγυρικόν εσπερινόν του Προστάτου και Πολυούχου της παλαιφάτου γεραράς Ριζαρείου Σχολής Αγίου Νεκταρίου. Συγχαίρομεν τα μέλη της χορωδίας και τον χοράρχην κ. Γεώργιον Κατσούλαν δια την σημειωθείσαν επιτυχίαν ….».
Επόμενη εμφάνιση της χορωδίας ήταν την Κυριακή 13 Απριλίου 1997 στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμακίου όπου προΐστατο του ναού ο Ριζαρείτης ιερέας π. Ανδρέας Γεωργιλές. «….Σε συγκινητική ατμόσφαιρα και αβίαστη σιγή η χορωδία της ΕΑΡΕΣ ανέβασε τους πιστούς στα ουράνια με τις υπέροχες μελωδίες ερμηνευμένες με τέτοιο τρόπο….» (εφημερίδα ο « Ρ » τ. 15).Η χορωδία ενισχύεται με νέα μέλη και τα γραφεία της Ένωσης αρχίζουν να «μικραίνουν» για τα εκλεκτά μέλη της. Αξίζει αναφοράς η χαρακτηριστική ανακοίνωση στο τεύχος Ν. 16 του «Ρ» όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «….Λόγω των λαμπρών περυσινών εμφανίσεων της χορωδίας και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων εάν θέλετε συμμετοχή της χορωδίας μας σε εκδηλώσεις που οργανώνετε, ζητείστε το έγκαιρα ( 3 μήνες ) τουλάχιστον νωρίτερα ….».
Η χορωδία άρχισε να δέχεται σωρηδόν προσκλήσεις και να συνεχίζει τις επιτυχείς εμφανίσεις της επί πολλά έτη.
Κάποια στιγμή ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και η χορωδία ολοκλήρωσε τον κύκλο της όπως και πολλά πράγματα στη ζωή. Όμως η φλόγα πάντα σιγοκαίει μέσα μας, στην άσβεστη Ριζαρείτικη ψυχή μας. Αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής μας που από τότε μέχρι και σήμερα ο δεξιός χορός (ψαλτήρι) παραχωρείται στην χορωδία της ΕΑΡΕΣ τιμής ένεκεν, που οι μελωδίες της αγαλλιάζουν και λαμπρύνουν τις ψυχές μας ανελλιπώς, πάντα υπό την διεύθυνση του ακάματου και προσηνή χοράρχη μας κ. Γεωργίου Κατσούλα αλλά και όλων των καλλικέλαδων αποφοίτων μας που τον πλαισιώνουν δίνοντας το παρόν τους κάθε χρόνο. Τους ευχαριστούμε όλους ιδιαιτέρως. Στο τεύχος Ν. 14 της εφημερίδας μας «ο ΡΙΖΑΡΕΙΤΗΣ» στη στήλη δραστηριότητες των μελών μας που είχα την επιμέλειά της, είχε φιλοξενηθεί το πορτραίτο του κ. Γεωργίου Κατσούλα.
Αφορμή για την συγγραφή του άρθρου αυτού στάθηκε η αναζήτηση από τον χοράρχη μας της κασέτας από το αρχείο μας, της εκδήλωσης της Ηλιούπολης το 1996 με Χριστουγεννιάτικους Ύμνους, τους οποίους αφιερώνουμε σε όλους εσάς.
Μεγάλη παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθούν και τα ονόματα των οικονομικών υποστηρικτών της χορωδίας αλλά και πολλών άλλων υποχρεώσεων της Ένωσης, όπως του κ. Δημήτρη Λεονταρίτη και του μακαριστού Κωνσταντίνου Ποδότα.
Σας εύχομαι ολόψυχα ΥΓΕΙΑ προσωπική και οικογενειακή.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
Για να δειτε περισσότερες φωτογραφίες του άρθρου πατείστε ΕΔΩ
Για να ακούσετε Χριστουγενιάτικους ύμνους από την χορωδία της ΕΑΡΕΣ πατείστε ΕΔΩ