Ομιλία κ. Χρήστου Μασσαλά "Η Εμβέλεια του Παρελθόντος και το Ριζάρειο Ίδρυμα''

^Back To Top

logo

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έλαβε χώρα εχθές, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 στις 19:00 μ.μ., στο ανακαινισθέν κτήριο του "Νοσοκομείου'' (οδός Βασιλίσσης Σοφίας 24) η ομιλία του κ. Χρήστου Β. Μασσαλά, μέλους του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ. και τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα ''Η Εμβέλεια το Παρελθόντος και το Ριζάρειο Ίδρυμα'' με αφορμή την αποδημία του Μεγάλου Ευεργέτη του Έθνους μας Γεωργίου Ριζάρη την ίδια μέρα πριν από 182 χρόνια (1η Ιουνίου 1841).

  Την ομιλία προλόγισε ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, επίσης μέλος  του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ. και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ύστερα από σύντομη αναδρομή του κ. Μασσαλά στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν της Ρ.Ε.Σ. αλλά και την υπογράμμιση τόσο των βασικών αιτημάτων της διαθήκης όσο και του οράματος του Γεωργίου Ριζάρη, ο ίδιος προχώρησε σε μία ευσύνοπτη πραγμάτευση της έννοιας ''παρελθόν'' για να καταλήξει στο ότι "Το παρελθόν που σχετίζεται με τους Ριζάρηδες παραμένει τόπος αναφοράς ! ''  αλλά και πως ''η προσπάθεια των μελών του Π.Σ., διαχρονικά, στοχεύει στην εξασφάλιση πόρων για τη λειτουργία των δομών του Ιδρύματος με βάση το αξιακό τους σύστημα, την κληρονομιά μας, το παρελθόν μας. Με τον τρόπο αυτό κρατιέται αναμμένος ο πυρσός της ευεργεσίας, την ιδεολογία που συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση της πολυπαθούς χώρας μας...'' όπως ανέφερεΕπιπρόσθετα τόνισε ότι η αποκατάσταση του κτίσματος του παλιού Νοσοκομείου, όπως ήταν πριν από 145 χρόνια, καταδεικνύει την προσήλωση του Π.Σ. και εν γένει του Ριζαρείου Ιδρύματος στις αξίες του παρελθόντος. Κατόπιν αναφέρθηκε στις επεμβάσεις που έγιναν στο σώμα του κτηρίου με σεβασμό όμως στην αρχική αισθητική του. Αποκαταστάθηκαν, όπως τόνισε, πλήρως ακόμη και οι τοιχογραφίες-οροφογραφίες. 

  Με γνώμονα το ερώτημα "πώς εν τέλει το παρελθόν επανέρχεται στην επιφάνεια;'' επισήμανε τις δομές που λειτουργούν στο Ριζάρειο Ίδρυμα, οι οποίες είναι οι εξής : 

- Το ΓΕ.Ε.Λ.-Πρότυπο Εκκλησιαστικό Λύκειο (στόχος : η αριστεία)

- Η Ριζάρειος Βιβλιοθήκη (θα φιλοξενεί και τη Ριζάρειο Πινακοθήκη)

- Η Χειροτεχνική Μονοδενδρίου (θα ενταχθεί στην επαγγελματική εκπαίδευση)

- Η ΣΜΥΚ (Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών) 

Την ομιλία του έκλεισε ο κ. Μασσαλάς με έναν προβληματισμό του αναφορικά με την άκαμπτη στάση της Πολιτείας, η οποία δεν αφήνει περιθώρια στους εκτελεστές της Διαθήκης να υλοποιήσουν και να προσεγγίσουν το όραμα των Ευεργετών στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, παραθέτοντας μάλιστα και την πρόταση του Π.Σ. προς το πολιτικό σύστημα, η οποία είναι η κάτωθι :

''να δοθεί, κάτω από τον έλεγχο της Πολιτείας, η δυνατότητα στους εκτελεστές της Διαθήκης να προσεγγίσουν με ρεαλισμό και αποδεκτό από την κοινωνία τρόπο, το όραμα των Ευεργετών, λαμβάνοντες υπόψη τις διαμορφούμενες ανάγκες της κοινωνίας μας''.

Την ομιλία αυτή, η οποία ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο του κ. Κωνσταντίνου Φαφαλιού, Μέλους επίσης του Π.Σ. της ΡΕΣ, έκλεισε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Π.Σ. κ. Παναγιώτης Γ. Τσακίρης. Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρου του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου. Το παρόν φυσικά στην εκδήλωση έδωσε το Δ.Σ. της ΕΑΡΕΣ με τον πρόεδρο Στέφανο Προφήτη και την αντιπρόεδρο Μαρία Καψάλη να το εκπροσωπούν. Ιδιαίτερη χαρά αποτέλεσε και η συνάντηση με τον κ. Στέφανο Καραχάλια, τέως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης αλλά και με τους αγαπητούς διευθυντή και καθηγητές του Λυκείου της ΡΕΣ κ. Νικόλαο Γιαννή, κα Χαρά Ζαραβέλλα και κ. Γεώργιο Ζήσιμο.  

  σύνταξη : Μαρία Καψάλη

 

Για να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο : 

https://photos.app.goo.gl/jBvkq3NZfRnNXGUU6

 

 

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα