Ένας φίλος "έφυγε"...

^Back To Top

logo

XOXLIDΈφυγε από τη ζωή στις 14 Φεβρουαρίουυ 2016 ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος ζωγράφος - αγιογράφος, ο Γιώργος Χοχλιδάκης, από τους τελευταίους μαθητές του Φώτη Κόντογλου. Ο Γιώργος Χοχλιδάκης ήταν αγαπητός φίλος της ΕΑΡΕΣ και συμπαραστάτης του έργου της. Το 2005 ζωγράφισε αφιλοκερδώς δύο έργα τα οποία κοσμούν τα γραφεία  της Ένωσής μας.

Το ένα έργο, διαστάσεων 3,05X1,05, έχει θέμα την παλιά Ριζάρειο, ενώ το άλλο τον Άγιο Νεκτάριο. Για την προσφορά του αυτή, η Ένωσή μας, τον Δεκέμβριο του 2008, σε ειδική τελετή, τον τίμησε με τιμητική πλακέτα. Η εξόδιος ακολουθία του έγινε στο νεκροταφείο Ζωγράφου, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσής μας κ. Δ. Καβρουλάκης και μέλη του Δ.Σ. Η ΕΑΡΕΣ απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ αντί στεφάνου κατέθεσε χρηματικό ποσό στην "Κιβωτό του Κόσμου".
Ο Γιώργος Χοχλιδάκης (1929- 2016) γεννήθηκε στην κωμόπολη Αρχάνες, κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μαθήτευσε στο εργαστήριο του Κόντογλου από το 1955 μέχρι το 1962 και έμαθε κοντά του τις τεχνικές της τοιχογραφίας και της φορητής εικόνας. Μαζί του συνεργάστηκε στη δημιουργία φορητών βυζαντινών εικόνων και συμμετείχε στην εικονογράφηση των ναών Αγίου Νικολάου Αχαρνών, Αγίου Γεωργίου Κυψέλης και Καπνικαρέας, καθώς και στη διακόσμηση του ιδιωτικού ναού της οικογένειας Πατέρα στο Ψυχικό. Επίσης, έλαβε μέρος μαζί με τον Κόντογλου στην πλωτή ομαδική έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 1958 στο υπερωκεάνιο «Olympic». Από το 1959 έως το 1971 συνεργάστηκε με τον, επίσης μαθητή του Κόντογλου, Ράλλη Κοψίδη στην εικονογράφηση ναών.
Από το 1972 άρχισε να αναλαμβάνει ο ίδιος την ιστόρηση ιερών ναών με βυζαντινές εικόνες και, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του μέχρι τις μέρες μας, έχει εικονογραφήσει ένα αξιοθαύμαστο πλήθος ναών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων, ο πανεπιστημιακός ναός του Αγίου Αντύπα στο Γουδί, ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου Ριζαρείου στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όπου ιερουργούσε για σειρά ετών ο Άγιος Νεκτάριος, ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Ριζαρείου στο Χαλάνδρι, και ο ιερός ναός της Αγίας Ελεούσας στο Νότιγχαμ της Αγγλίας. Φιλοτέχνησε, επίσης, φορητές βυζαντινές εικόνες για το Παλέρμο της Ιταλίας, το Νότιγχαμ της Αγγλίας, την Ισπανία και την Αμερική.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει... Αιωνία του η μνήμη...

 

Το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Γιώργου Χοχλιδάκη,
θα τελεστεί την Κυριακή 20 Μαρτίου,
στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ριζαρείου Σχολής στο Χαλάνδρι.

 

Για φωτογραφίες του άρθρου πατήστε εδώ

 

 

 ΕΝΩΣΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣ. ΣΧΟΛΗΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 78β  -  105 63 ΑΘΗΝΑ              Αθήνα 14 Φεβρουαρίου 2016
ΤΗΛ.  210-3222723                                       


                                                                                      Προς


                                                                                      κ. Νίκη Χοχλιδάκη
                                                                                      Κυπριανού 26- Γκύζη
                                                                                      11474  ΑΘΗΝΑ

 

Με θλίψη και βαθειά οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΡΕΣ, πληροφορήθηκε την αδόκητη απώλεια του συζύγου σας και εκλεκτού φίλου της Ένωσής μας Γεωργίου Χοχλιδάκη. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια των μελών του προς εσάς και την οικογένειά σας, προσευχόμενοι όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει τον αγαπητό σας σύζυγο Γεώργιο και σας στηρίξει στο πένθος σας. Με την πίστη στην ανάσταση των νεκρών και με εδραία την πεποίθηση ότι, ως η αξιαγάπητη σύζυγός του, θα κρατήσετε στην μνήμη σας τον αδελφό και φίλο της Ένωσής μας Ριζαρείτη Γεώργιο, ευχόμαστε ο Κύριος να κρατήσει την ψυχή του στην αιώνια αγκαλιά Του. Το ήθος και τα έργα του μακαριστού αδελφού μας, ας είναι καλλιτεχνήματα αγάπης στη μνήμη της οικογένειάς σας.
Αγαπητή κυρία Νίκη Χοχλιδάκη, τα μέλη του Δ.Σ. συμπάσχουν στον πόνο σας.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του !

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Καβρουλάκης                                       Κωνσταντίνος  Γρηγοριάδης

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα