Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Παραρτήματος Ηπείρου ΕΑΡΕΣ

^Back To Top

logo

Untitled 8Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 το Παράρτημα Ηπείρου της ΕΑΡΕΣ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του Παραρτήματος κ. Δημητρίου Ράϊου:
"Αιδεσιμολογιώτατε Πρωτοπρεσβύτερε Λάμπρο Τσιάρα, εκπρόσωπε της Ι. Μ. Ιωαννίνων.
Σεβαστοί Ριζαρείτες Πατέρες.
Ομογάλακτοι αδελφοί, αγαπητοί φίλοι!
“Kινητή εικόνα της ακίνητης αιωνιότητας” αποκάλεσε τον χρόνο ο ιερός Aυγουστίνος. Η οργάνωση του χρόνου στο πλαίσιο του ημερολογίου μοιάζει με απόπειρα εξημέρωσης και υποταγής του χρόνου σε ανθρώπινους κανόνες, όπως συμβαίνει με τα φράγματα που δαμάζουν και βάζουν ‘κανόνες’ και ‘χαλινάρια’ στο αιώνιο ατίθασσο ρεύμα των ποταμών.

Μετρώντας τον χρόνο ο άνθρωπος τρέφει την ψευδαίσθηση ότι δαμάζει αυτό απ᾽ το Untitled 12οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Μόνον ο Θεός βρίσκεται υπεράνω του χρόνου, καθότι άχρονος και δημιουργός του χρόνου που γεννήθηκε μαζί με τον ουρανό και τους ‘φωστήρες’ του. Με το ημερολόγιο ο άνθρωπος βρίσκει ένα μέσο να σημειώσει τους σταθμούς της δικής του εξέλιξης, εξωτερικής ή εσωτερικής. Παράλληλα η αλλαγή του χρόνου (η ἄμειψις του ἔτους, όπως γράφει ο υμνογράφος) υποβάλλει την ιδέα της αιώνιας επανεκκίνησης και αναγέννησης, που συμβολίζεται στον χώρο της εκκλησίας  με τον ρόδακα (γαλλ. rosace) ή τον τροχό.

Στο πλαίσιο λοιπόν κάθε ημερολογίου η αρχή μιας νέας χρονιάς λειτουργεί στις ψυχές των ανθρώπων ως έναυσμα για θετικές σκέψεις κι ας οριοθετεί το τέλος του προηγούμενου έτους που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο επίγειο τέλος του. Μέσα σε αυτήν την παραδοξότητα κάθε νέος χρόνος γεννά τη διάθεση για μια νέα αρχή, μια καλύτερη συνέχεια, μια νέα ζωή, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ανθρώπινη κοινωνία πασχίζει μάταια να προσανατολιστεί χωρίς πυξίδα και να βγεί από την πολύμορφη κρίση, που είναι πρωτίστως, όπως έχει επισημανθεί, ηθική κρίση. Θεωρεί πρόοδο την κατεδάφιση της εικόνας του Θεού, ενώ την ίδια στιγμή προσκυνάει ‘χρυσούς μόσχους’, λατρεύει άγριους ‘Μολώχ’ που καταβροχθίζουν τις σάρκες, την ψυχή και τα όνειρα των νέων βυθίζοντάς τους σε άβυσο απελπισίας και σκοτεινό λαβύρινθο αδιεξόδων.
Το Παράρτημα Ηπείρου της ΕΑΡΕΣ χαίρεται ιδιαίτερα που αισθάνεται δίπλα του το Δ.Σ. της μητέρας ΕΑΡΕΣ, το οποίο μέσῳ του Προέδρου της κ. Kωνσταντίνου Μαστοράκη στέλνει θερμότατες ευχές για τη νέα χρονιά και την επιτυχία του έργου μας. Τον ευχαριστούμε και αντευχόμαστε ομοίως.
Η φετεινή κοπή της βασιλόπιτάς μας συνέπεσε με εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών της ΡΕΣ, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Σχολής κ. Γιαννή και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ.κ. Αλέξιο, τέως Μητροπολίτη Καρθαγένης, επόπτη των δύο ναών της Ριζαρείου και καθηγητή της Σχολής. Παρόλο που το γεγονός αυτό υπέπεσε πολύ αργά στην αντἰληψή μας, χάρη στην κινητοποίηση του Δ.Σ. και του ομογάλακτου πατρός Ιωάννη Κίτσιου απευθύναμε πρόσκληση στον Θεοφιλέστατο να ευλογήσει την κοπή, και στον Διευθυντή της ΡΕΣ να παρευρεθεί στην εκδήλωση με αντιπροσωπεία ριζαρειτών μαθητών. Δυστυχώς μια ξαφνική αδιαθεσία του Επισκόπου ματαίωσε τη συμμετοχή του. Σας μεταφέρω όμως την ευλογία του και μαζί τις θερμές ευχές του κ. Γιαννή.
Το σημερινό Δ. Σ. του Παραρτήματος Ηπείρου της ΕΑΡΕΣ – με τα μικρά μέσα που διαθέτει και τα οποία στηρίζονται στην ετήσια συνδρομή και τις εθελοντικές προσφορές των μελών του Παραρτήματος – φιλοδοξεί να διατηρήσει και να εμπλουτίσει τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του και τις εθιμοτυπικές επισκέψεις σε ομογάλακτους ιεράρχες, όπως συνέβη την 28η Δεκεμβρίου 2016, όταν επισκέφτηκε τον Ριζαρείτη νέο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλίνικο.
Φιλοδοξεί επίσης να οργανώσει μια μικρή βιβλιοθήκη. Η αρχή έγινε με τη δωρεά σειράς μελετών του αείμνηστου Καθηγητή, πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ και πρώτου μεταπολεμικού Διευθυντού της Σχολής, αείμνηστου Βασιλείου Βέλλα: τις μελέτες αυτές δώρησε στο Παράρτημά μας ο υιός του Μιχαήλ Βέλλας, ομότιμος σήμερα καθηγητής. Εννοείται ότι κάθε δωρεά βιβλίων είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή.
Το Δ. Σ. ξεκίνησε επίσης την οργάνωση βυζαντινής χορωδίας παλαιών Ριζαρειτών, η οποία πλαισίωσε για πρώτη φορά, κάτω από την πρόθυμη και ικανή καθοδήγηση του μουσικού μας Κωνσταντίνου Αναγνώστου, την καλοκαιρινή εκδήλωση στο Μονοδέντρι, που έγινε με την αγαστή συνεργασία και συμμετοχή του Προέδρου κ. Κ. Μαστοράκη και μελών του Δ. Σ. της ΕΑΡΕΣ: Θ. Λειτουργία και μνημόσυμο των μεγάλων και αοιδίμων ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου, ομιλίες που υπογράμμιζαν το καλό κλίμα που επικρατεί πλέον μεταξύ ΕΑΡΕΣ και του Παραρτήματος Ηπείρου και στόχευαν περαιτέρω στην ανάδειξη των μορφών και του οράματος των μεγάλων ευεργετών και ιδρυτών της Σχολής, της μεγάλης εκπαιδευτικής προσφοράς της Ριζαρείου και στον έπαινο των εκδημησάντων πλέον εκ των πρώτων μεταπολεμικών καθηγητών της Σχολής Νικολάου Καρυτσιώτη, Νικηφόρου Καχριμάνη και Δημητρίου Παναγιωτόπουλου-Κούρου. Η χορωδία μας πλαισίωσε επίσης τη Θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο των αοιδίμων Μάνθου και Γεωργίου που τελέστηκαν την 9η Νοεμβρίου στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Κοπάνων, ανήμερα της εορτής του παλαιού Διευθυντού της Σχολής Αγ. Νεκταρίου, με ομιλία του μέλους του Δ. Σ. Δημητρίου Τάγκα, φιλολόγου. η ομιλία περιεστράφη γύρω από τη μορφή του Αγίου της ημέρας και της μεγάλης ευσέβειας των αοιδίμων Ριζαρών, όπως αυτή αναδύεται μέσα από τη Διαθήκη τους. Ευχή μας είναι να πυκνώσουν οι γραμμές των μελών της χορωδίας μας με νέες προσελεύσεις Ριζαρειτών, ώστε να καταστεί δυνατή η διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων με ύμνους και ομιλίες, που θα συντελέσουν έτσι στην ευρύτερη διάδοση του ‘Ριζαρείου πνεύματος’.
Πριν κλείσω, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, μέλη του Δ. Σ. και της χορωδίας μας: τον Γραμματέα Τάσο Κοσίνα, που συνέβαλε τα μέγιστα στην εξομάλυνση των σχέσεων της μητρός ΕΑΡΕΣ με το Παράρτημα Ηπείρου, τα μέλη Δημήτριο Τάγκα, Νίκο Περιστέρη και τον Πρεσβύτερο και παλιό μου μαθητή Παναγιώτη Σχίζα. Όλοι τους συνέβαλαν πρόθυμα και αποφασιστικά στο έργο του Δ. Σ. στη σύντομη ως τώρα θητεία του. Άφησα τελευταίον τον Ταμία μας Σπύρο Σουκοβέλο, όχι γιατί τον ξέχασα, αλλά γιατί ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα την προσφορά του. Χάρη στη σπάνια προθυμία, την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του λύνουμε όλα μας τα προβλήματα. Και μαζί του θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ανεκτίμητο βοηθό μας τον Ριζαρείτη Πρεσβύτερο και παλαιό μαθητή μου στην ΑΕΑ Βελλάς Απόστολο Σίλη, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Κοπάνων, για τις πολλές διευκολύνσεις που μας πρόσφερε και προσφέρει και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει και στη συνέχεια. Η σημερινή πίτα είναι δική του προσφορά. Ευχαριστώ ακόμη τον μουσικό μας Κωνσταντίνο Αναγνώστου για την υπομονή και τον χρόνο που αφιερώνει στην οργάνωση της χορωδία μας. Και φυσικά τόσο εγώ όσο και τα άλλα μέλη του Δ. Σ. εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τη διεύθυνση του Πνευματικού Κέντρου που μας στεγάζει πρόθυμα και αφιλοκερδώς. Ευχαριστώ τέλος όλους σας για τη σημερινή παρουσία και στήριξη, την οποία ζητώ και για τη συνέχεια της θητείας μας.
Θα κλείσω χρησιμοποιώντας τα λόγια του υμνωδού:
Ὁ πληρῶν τὰ σύμπαντα χρηστότητος Χριστέ ,...
Τὴν τοῦ ἔτους ἄμειψιν ἀνάδειξον ἡμῖν
μεταβολὴν πρὸς κρείττονα, εἰρηναίαν τε κατάστασιν ...
Δηλ. Χριστέ που γεμίζεις τα σύμπαντα με χρηστότητα κάνε ν᾽ ανατείλουν για χάρη μας καλύτερες και ειρηνικές μέρες ...
Και συμπληρώνω με υγεία κατ᾽ ἄμφω και προκοπή!"
- Στη συνέχεια ο Γραμματέας του Παραρτήματος κ. Τάσος Κοσίνας ζήτησε με σύντομη παρέμβασή του να τιμηθεί η μνήμη των εκδημησάντων ομογάλακτων αδελφών κατά το προηγούμενο έτος ή στην αρχή του 2017 και συγκεκριμένα:
Του αγαπημένου δασκάλου Κώστα Παπασωτηρίου, καθηγητή Σωματικής Αγωγής στη ΡΕΣ († 3 Ιανουαρίου 2016).
Του Ριζαρείτη Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου Νεκταρίου (19512016) από το Καλογάρι του Νομού Ηρακλείου, αποφοίτου του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου της ΡΕΣ.
Του Ριζαρείτη Αντισυνταγματάρχη Στρατιωτικού Ιερέα, Δημητρίου Ζώρζου (1964-30-2016) από την Κερατέα Αττικής (αποφοίτησε το 1983).
Του Ριζαρείτη καθηγητή Θεολογίας Καραμέτση Κωνσταντίνου († 2016: αποφοίτησε το 1975).
Του εφημερίου του Ιερού Αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδέλφειας Αθανασίου Βασιλόπουλου († αρχές του 2017), που είχε αποφοιτήσει από τη ΡΕΣ το 1984.
Ας αναπαύονται μετά των Αγίων οι ψυχές τους κι ας μένει άσβηστη μέσα μας η μνήμη όλων αυτών των αξιομακάριστων αδελφών μας. Το ίδιο ευχόμαστε για τους αοίδιμους κτήτορες της ΡΕΣ Μάνθο και Γεώργιο, καθώς επίσης και για όλους τους προαπελθόντες Διευθυντές, Σχολάρχες, Καθηγητές, Συμβούλους και τους παλαιότερα εκδημήσαντες αδελφούς μας.
- Ακολούθησε η ευλογία και η κοπή της πίτας από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και εκπρόσωπο της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων Πρωτοπρεσβύτερο Λάμπρο Τσιάρα με την πλαισίωση της χορωδίας του Παραρτήματος, η οποία έκλεισε την εκδήλωση σε πνεύμα συγκίνησης με τον ύμνο των αοιδίμων Ιδρυτών της ΡΕΣ Μάνθου και Γεωργίου, και τον ύμνο των μαθητών της Ριζαρείου Σχολής.
Το νόμισμα "έπεσε" στον Ριζαρείτη Θεολόγο κ. Β. Ράμια από την Άρτα, που πήρε ως ενθύμιο δύο βιβλία του Προέδρου του Παραρτήματος Δημ. Ράιου.

 

Για να δείτε τις φωτογραφίες του άρθρου πατείστε ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα