Ημέρα γνωριμίας με το ΓΕ.Ε.Λ. της Ριζαρείου Σχολής

^Back To Top

logo

Γράφει η Φιλόλογος Ρ.Ε.Σ. Ζαραβέλλα Χαρίκλεια


P5080001Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 8 ΜαΪου 2017 η Ημέρα Γνωριμίας με τη Ριζάρειο Σχολή στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου με σκοπό την ενημέρωση και την επαφή των ενδιαφερομένων να εισαχθούν  στη Σχολή με το σχολείο, τις εγκαταστάσεις του, το διδακτικό προσωπικό και τους  μαθητές που φοιτούν ήδη εκεί. Πολλοί ήταν οι μαθητές που έφτασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, όπου τους υποδέχτηκε ο Δ/ντής της Σχολής κ. Γιαννής Νικόλαος, μαθηματικός, ο οποίος και παρουσίασε τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, επισημαίνοντας ότι η Ριζάρειος είναι «οικογένεια.»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Φαφαλιός, Πρόεδρος του Πολυμελούς  Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, εκ μέρους του οποίου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, για να ακολουθήσει ο κ. Μασσαλάς, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου ο οποίος τόνισε ότι το Συμβούλιο φιλοδοξεί να καταστήσει το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο κοιτίδα αριστείας, ώστε να αποδώσει στην κοινωνία ενεργούς πολίτες με παιδεία και χριστιανική αγωγή, δικαιώνοντας   το όραμα των Ευεργετών του, και να ολοκληρώσει την παρουσία εκ μέρους του Πολυμελούς Συμβουλίου ο κ. Χαραλαμπάκης, καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της παιδείας στην ανάπτυξη του ανθρώπου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε και στο βήμα ανέβηκαν, εκπροσωπώντας τους μαθητές της Α’ Λυκείου, τέσσερις μαθητές που με τη φρεσκάδα τους και τη γεμάτη αγάπη ματιά τους μίλησαν για την εμπειρία τους στη Ριζάρειο, παρουσιάζοντας τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του σχολείου, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις δράσεις στις οποίες έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές να συμμετέχουν, το επίπεδο του διδακτικού προσωπικού, τον τρόπο διδασκαλίας και τις άριστες σχέσεις μαθητών και δασκάλων  καθώς και τους ομίλους και τους διαγωνισμούς που συμμετείχαν με τις αντίστοιχες διακρίσεις, όπως και τη δυνατότητα που δίνεται στα παιδιά να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα για την απόκτηση πτυχίων στα αγγλικά  και να συμμετέχουν σε αγώνες γνωστούς ως Μ.U.N. και FORENCIS στα πλαίσια του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας.
Δύο ακόμη μαθητές πήραν το λόγο, ο ένας μιλώντας για την όμορφη εμπειρία του από την παραμονή του στην Εστία της Σχολής σε ένα περιβάλλον φιλικό και πολιτισμένο που του παρέχει οικογενειακή θαλπωρή ισάξια της οικογένειάς του και η άλλη διαβάζοντας  τις σκέψεις δύο τελειοφοίτων μαθητριών που με την αμεσότητά και την απλότητά τους συγκίνησαν το ακροατήριο.
Όλοι οι μαθητές μίλησαν με ειλικρινή αγάπη για το σχολείο, κάτι που έγινε αντιληπτό από τους παρευρισκόμενους, τόνισαν το σημαντικό ρόλο που έχει το χριστιανικό πνεύμα που διέπει το σχολείο στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος που ευνοεί την ουσιαστική επαφή και τη δημιουργία και παρότρυναν τους γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στη Ριζάρειο Σχολή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διαυλείας Αλέξιο, φιλόλογο στο σχολείο, ο οποίος, παίρνοντας το λόγο, μίλησε για την ειδοποιό διαφορά της Ριζαρείου Σχολής από τα άλλα σχολεία, αφού έχει ειδικό σκοπό και συγκεκριμένη παράδοση εδώ και 173 χρόνια, στην οποία η συμμετοχή των μαθητών γίνεται με τρόπο φυσικό χωρίς επιβολή. Μάλιστα,  είπε χαρακτηριστικά ότι: « Δίνεις καρδιά, παίρνεις καρδιά.»
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων κ. Κώστας Μαστοράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Παναγιώτης  Δορλής, ο υπεύθυνος της Εστίας κ. Δημήτρης  Καραμπίνας και η ψυχολόγος του σχολείου κ. Ηώ Κυριακίδη.
Κατά κοινή ομολογία , ήταν ένα πολύ όμορφο απόγευμα όπου μέσα σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να συζητήσουν όλοι όσοι ανήκουν στην οικογένεια της Ριζαρείου  μ΄  εκείνους που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή και να γίνουν μέλη της.
Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή τους περιμένει…!

 

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΣΣΑΛΑ

Ένα Σχολείο παραπέμπει πάντα στα χρόνια της νεότητας...
Το εργαστήρι των ουτοπιών!
Το μαγευτικό περιβάλλον του Σχολείου μας (λειτουργεί με πόρους  ευεργεσίας των Αδελφών Ριζάρη), δημιουργεί τη διάθεση στοχασμού και τονίζει το νόημα της ύπαρξής μας.
Οι κανόνες λειτουργίας του είναι αυτοί της κρατικής εκπαίδευσης με ελάχιστες παρεμβάσεις της διοίκησης του Ριζ. Ιδρύματος. Παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη διατροφή, την υγεία, ψυχική και σωματική, την ενισχυτική διδασκαλία, τον κύκλο διαλέξεων και τις συμπεριφορές.
Οι δάσκαλοι, οι επιμελητές, η ψυχολόγος, ο ιατρός, ο υπεύθυνος του Οικοτροφείου, η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης,  η γραμματέας του Σχολείου και όλο το προσωπικό του Ιδρύματος φροντίζουν ώστε τα παιδιά του Σχολείου να αισθάνονται ότι ζουν σ’ ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον.  Ένα περιβάλλον που ενισχύει τη μάθηση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα...
Η διοίκηση του Ιδρύματος απαιτεί από τον κάθε δάσκαλό του: την πλήρη αφοσίωση, ώστε να αφιερώνει τη ζωή του στους μαθητές του και να σέβεται «ό, τι πιο ιερό υπάρχει στα παιδιά: το δικαίωμά τους να αναζητούν τη δική τους αλήθεια».
Ο λόγος είναι απλός...
Η ζωή ενός νεαρού μαθητή/μαθήτριας μπορεί να αλλάξει με πολλούς τρόπους: ο δάσκαλος, εκπαιδεύοντας  τους μαθητές του στην εντιμότητα, στην ανεκτικότητα, στη δικαιοσύνη, στην αγάπη για το κοινό καλό και τη γνώση, στην απομάκρυνση από τις προκαταλήψεις, στην ανθρώπινη αλληλεγγύη, στο σεβασμό στη φύση και στην πολιτισμική κληρονομιά, συντελεί σιωπηλά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ένα μικρό θαύμα, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε όλα τα σχολεία κάθε χώρας, είτε είναι πλούσια είτε φτωχή.
Η συμβουλή μου ως δασκάλου:
«το μείζον για τη ζωή του ανθρώπου είναι: να καθορίζει τη στάση του στα πράγματα με βάση τον ορθολογισμό και να απολαμβάνει τη ζωή με ό, τι βρίσκεται πέρα απ’ αυτόν: την αγάπη, την ομορφιά, την ποίηση, το παιχνίδι, τα όνειρα, τα συναισθήματα, την πίστη, τη θρησκεία, την τέχνη,...»
Ιδιαίτερα  θέλω να τονίσω: Χωρίς πίστη ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα όρια της ύπαρξής του. Χωρίς πίστη δεν είναι δυνατόν να θεμελιωθούν ηθικές αξίες...
Τα παιδιά έχουν όνειρα και το χρέος μας είναι να τα βοηθήσουμε να τα προσεγγίσουν.
Το Σχολείο μας θέτει στόχο οι μαθητές/ μαθήτριές του να πάρουν, ολοκληρώνοντας τη λυκειακή τους εκπαίδευση, και το δίπλωμα ανθρώπου-πολίτη.
Συχνά τους τονίζω: προσέχετε, οι σκέψεις γίνονται λόγια, τα λόγια πράξεις, οι πράξεις συνήθειες, οι συνήθειες γνωρίσματα του χαρακτήρα σας και τέλος, ο χαρακτήρας μετατρέπεται σε μοίρα σας.
Η εμπειρία μου από τα τελευταία 4-χρόνια κοντά στα παιδιά του Σχολείου μου δίνει το δικαίωμα να ελπίζω ότι με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους προσεγγίζουμε όλο και πιο κοντά τους στόχους μας: υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών...
Το Σχολείο μας ενδιαφέρεται να συνειδητοποιήσουν  οι νέοι ότι: η ηθική είναι η πρακτική του να στοχαζόμαστε πάνω σ’ αυτό που πρόκειται να κάνουμε και στους λόγους για τους οποίους το κάνουμε. Ο ηθικός στοχασμός φιλοδοξεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον  άλλο για να συμβιώνουμε καλύτερα, για να απολαμβάνουμε την καλύτερη δυνατή ζωή.
Μια σοβαρή ηθική πρόκληση είναι το διαδίκτυο:
Το διαδίκτυο μας ανοίγει έναν κόσμο όπου μπορείς να πάρεις αποφάσεις κάθε τύπου, στην πλειονότητά τους παιγνιώδεις, αλλά και να κάνεις πράγματα  που μπορούν να εξαπατήσουν ή να προκαλέσουν πόνο. Έτσι γινόμαστε εχθροί του εαυτού μας...
Στους στόχους του Σχολείου μας είναι να τονίσει και να πείσει τους μαθητές του πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς βλάβες στους ίδιους και στους άλλους...
Η αρχή τους πρέπει να είναι: πάνω από τη γνώση στέκεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου και πάνω από τη ζωή η αξιοπρέπεια…
Το Πολυμελές Συμβούλιο της ΡΕΣ φιλοδοξεί να καταστήσει το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο, το Σχολείο μας, κοιτίδα αριστείας, ώστε να αποδώσει στην κοινωνία ενεργούς πολίτες με παιδεία και χριστιανική αγωγή, δικαιώνοντας   το όραμα των Ευεργετών του…

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ


Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μελλοντικοί συμμαθητές,
Σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας. Ή… για να είμαι πιο ακριβής, στην οικογένειά μας. Είμαι η Παναγιώτα, και με τους συμμαθητές μου θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες μας από την σχολική χρονιά που διανύσαμε, την πρώτη μας χρονιά στη Ριζάρειο Σχολή.
Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι οι μαθητές περνούν από εξετάσεις και συνέντευξη, κάτι το οποίο ανεβάζει τον μέσο όρο του επιπέδου τους από τα υπόλοιπα σχολεία. Εδώ, είμαστε λιγότερα τμήματα και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία σιγά-σιγά να γνωριστούμε μεταξύ μας. Αυτό δημιουργεί και ένα κλίμα πιο οικείο. Μάλιστα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να σπάσει ο πάγος μεταξύ των νεοεισαχθέντων και του υπόλοιπου σχολείου, οργανώνεται γεύμα όπου οι μαθητές της πρώτης φέρνουν σπιτικά φαγητά τα οποία προσφέρουν στα μεγαλύτερα παιδιά.
Θα ήταν παράληψη αν δε μιλούσα και για το όμορφο περιβάλλον του σχολείου μας. Η συνεχής θέα της φύσης μας βοηθά να ξεχνάμε έστω και για λίγες ώρες τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα, όταν μας δίνεται η ευκαιρία, να κάνουμε έναν περίπατο κάτω από τα δέντρα, χαλαρώνοντας από το κουραστικό πρόγραμμα της ημέρας. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον καθαρό φροντισμένο, και κυρίως ασφαλή και περιφραγμένο.
Η Ριζάρειος διαθέτει και πλουσιότατη βιβλιοθήκη το υλικό της οποίας δεν περιορίζεται στα σχολικά πλαίσια, αλλά εκτείνεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Σε αυτήν τη βιβλιοθήκη μπορούμε να διαβάζουμε και να χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις εργασίες μας. Αξίζει να αναφερθούμε και σε επιπλέον υποδομές του σχολείου μας, όπως το εργαστήριο υπολογιστών με προτζέκτορα, το εργαστήριο φυσικοχημείας με διαδραστικό πίνακα, αλλά και το αμφιθέατρο όπου πολλές φορές πραγματοποιείται το μάθημα. Έχουμε ακόμη, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλλεϊ, στα οποία εκτός από το μάθημα της φυσικής αγωγής εκτυλίσσονται και αγώνες.
Ένα σημαντικό προνόμιο του σχολείου μας είναι και η παρουσία ψυχολόγου. Με την κυρία Ιώ μπορούμε να συζητάμε ό,τι μας απασχολεί. Μάλιστα, το γεγονός ότι συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς εφόσον αυτοί το θελήσουν, βοηθά επίσης στο να λύνονται πολλά προβλήματα και να αποφορτίζεται η ατμόσφαιρα μεταξύ μας.
Και τώρα την παρουσίαση θα συνεχίσει η Φρειδερίκη

 

 Καλησπέρα και από εμένα,
Ονομάζομαι Φρειδερίκη και εγώ με την σειρά μου θα παρουσιάσω τις δράσεις αλλά και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την χρονιά αλλά και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο σχολείο μας, θέλοντας να αναδείξω τον πολύπλευρο χαρακτήρα του.
Αρχικά, το σχολείο μας προσφέρει μια ποικιλία μαθημάτων ως ενισχυτική διδασκαλία σε όσα παιδιά επιθυμούν να βοηθηθούν στα Αρχαία, στην  έκθεση , στην χημεία , στην φυσική και στα μαθηματικά ,μετά την λήξη του σχολικού προγράμματος.
Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι το δεκατιανό που μας προσφέρει, αλλά και το μεσημεριανό για όσα παιδιά κάθονται στα φροντιστηριακά μαθήματα.
Σημείο αναφοράς της σχολικής δράσης είναι και η πανέμορφη εκκλησία μας, όπου κάθε Πέμπτη ψάλλουμε και κάνουμε μία ώρα λειτουργία. Για αυτό άλλωστε σαν επιπλέον μαθήματα, έχουμε την βυζαντινή μουσική αλλά και την ερμηνεία κειμένων από την παλαιά και την καινή διαθήκη, ή αλλιώς βιβλικά κείμενα που στόχο έχουν την εμβάθυνση στα λόγια του Χριστού, αλλά και στα μυστήρια της εκκλησίας.
Στο πλαίσιο των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, εντάσσεται η ημέρα της Τετάρτης, ως ημέρα αθλοπαιδιών, κατά την οποία, όσα παιδιά το επιθυμούν, παραμένουν μετά την λήξη των μαθημάτων και αθλούνται, ή έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν πρόγραμμα προσαρμοσμένο από τον γυμναστή μας κ. Δρακάκη, στις δικές τους σωματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Η θεατρική ομάδα είναι επίσης ένα κομμάτι αυτών των δραστηριοτήτων, με ασκήσεις αλλά και προετοιμασία θεατρικού δρώμενου, που για φέτος θα παρουσιαστεί στην γιορτή αποφοίτησης που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, στην οποία και φυσικά θα είστε όλοι καλεσμένοι.
Σημαντική είναι και η δράση της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου, που απαρτίζεται κάθε χρόνο από τους μαθητές της β’ λυκείου και πραγματεύεται θέματα Θεολογικού, λογοτεχνικού ή θεατρικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, φέτος ετοίμασε μία σειρά εκπομπών με τον τίτλο << νεανικές διαδρομές >>, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο European school radio esr, το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο και πρόκειται να ακουστούν τις Κυριακές από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5. Μέρος της ραδιοφωνικής δραστηριότητες των μαθητών είναι και η συμμετοχή στον διαγωνισμό δημιουργίας ραδιοφωνικού σποτ << κάντο να ακουστεί >>, που διοργανώνεται από το esr κάθε χρόνο και στον οποίο φέτος είχαμε σημαντική διάκριση, αφού το ραδιοφωνικό μήνυμα με τον τίτλο epipinos.com ξεχώρισε ανάμεσα στις 118 συμμετοχές και κατετάγη μέσα στις 10 καλύτερες συμμετοχές ( δεν δόθηκε κατάταξη για τα 9 σποτ, μόνο για τον νικητή – για αυτό δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέση πήραμε). Για αυτήν την δράση, συνεργάζονται αρμονικότητα η κ. Ζαραβέλλα και ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση και μου άρεσε ιδιαίτερα σε αυτό το σχολείο, είναι η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών εκδηλώσεων κατά την διάρκεια της χρονιάς, σε επιλεγμένους χώρους πολιτισμού(εθνικό θέατρο, λυρική σκηνή, μέγαρο μουσικής ), κάτι που πολλές φορές είναι δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, να οργανώσουμε με την οικογένεια μας.
Στο σχολείο μας όμως, αποκτούν και έναν διαφορετικό χαρακτήρα και οι μεγάλες γιορτές. Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, οργανώσαμε εκδήλωση, κατά την οποία ακούστηκαν βυζαντινοί ύμνοι, και παραδοσιακά κάλαντα. Γευτήκαμε παραδοσιακές γνώσεις από τον Πόντο, την Σμύρνη, την Κρήτη και την Ήπειρο, στα σχετικά σπιτάκια που στήθηκαν και για τα οποία μαγείρεψαν οι μαθητές. Και τέλος, δίνοντας πινελιά στην γιορτή μας, χορέψαμε βιεννέζικο βαλς. Επίσης γιορτάσαμε παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη με μουσική και φαγητό στην τραπεζαρία, και το Πάσχα με κυνήγι αυγών στο δάσος του σχολείου μας.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι το σχολείο μας δίνει το παρών, με σημαντικές διακρίσεις, στις δράσεις που οργανώνει, τα τελευταία χρόνια, η διεύθυνση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, συμμετείχε τον Νοέμβριο σε ημερίδα αρχαιονομίας που οργανώθηκε στην Λαμία ( με παρουσίαση που έγινε από τους μαθητές της σχετικής ομάδας έρευνας ) από το εκκλησιαστικό λύκειο της Λαμίας, που στόχο είχε, την ανάδειξη της ιστορίας των εκκλησιαστικών σχολείων, μέσα από την μελέτη των αρχείων τους. Υπεύθυνοι της δράσης, η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά είναι, οι φιλόλογοι του σχολείου μας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης διαυλείας κ. Αλέξιος, ο υποδιευθυντής μας κ. Κάτσης Αθανάσιος και η κα. Ζαραβέλα Χαρίκλεια.
Μια ακόμα δράση κατά την οποία το σχολείο μας κατέκτησε την πρώτη θέση, είναι ο διαδικτυακός διαγωνισμός γενικών γνώσεων και ο διαγωνισμός βιβλικών κειμένων ανάμεσα στα εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας, υπό την επίβλεψη του Πατρός Σπυρίδωνος Αγγελόπουλου και με την τεχνολογική υποστήριξη του κυρίου Ζαχαρόπουλου.
Σημαντική είναι και η παρουσία του σχολείου μας , με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του καθηγητού της βυζαντινής μουσικής κυρίου Ζήσιμου και στην μουσική συνάντηση που έχουν κάθε χρόνο τα εκκλησιαστικά σχολεία της χώρας, καθώς δημιουργούν μία από κοινού χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αξιόλογη είναι και η παρουσία του σχολείου μας, με την κατάκτηση πρώτων και δεύτερων θέσεων στους αθλητικούς αγώνες που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια για τους μαθητές της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και που φέτος έγιναν στην Φλώρινα την προηγούμενη εβδομάδα.
Δεν μπορώ βέβαια να μην αναφερθώ στο πολύ ωραίο έθιμο του σχολείου μας να λέμε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα κάθε χρόνο, με την συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν οι μαθητές μας, στον Αρχιεπίσκοπο, στον υπουργό παιδείας και στον πρόεδρο του πολυμελούς συμβουλίου του Ριζαρείου ιδρύματος.
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να επισημάνουμε ότι η εκκλησιαστική αύρα και το χριστιανικό πνεύμα που επικρατεί, μας βοηθάει να είμαστε πιο ήρεμοι και γαλήνιοι, αλλά και να αναπτύσσουμε αληθινές φιλίες και ουσιαστικές σχέσεις, έχοντας μια ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ μας, που στηρίζεται στην κατανόηση και στον σεβασμό.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή αλλά και για την υπομονή σας και σας αφήνω στον Νικόλα που ακολουθεί.

 

Καλησπέρα σας
Ονομάζομαι Νικόλας Οικονόμου, με τη σειρά μου, ως μαθητής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, θα ήθελα αρχικά να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα σχολείο, το οποίο προσφέρει σε όλους μας μοναδικές εμπειρίες και σημαντικές ευκαιρίες, τόσο για την επίδοση μας στα σχολικά μαθήματα, όσο και για τη μετέπειτα σταδιοδρομία μας.
Θέλοντας να εμβαθύνω στη σχέση των μαθητών με το σχολείο θεωρώ απαραίτητο στο πολύ καλό επίπεδο διδασκαλίας καθώς και στην άψογη συνεργασία των συνεργασία των καθηγητών με εμάς. Πρόκειται για ανθρώπους με θέληση και πάνω απ῾ όλα αγάπη για τη δουλειά τους, ικανούς να μας παρέχουν τα αναγκαία εφόδια και τις αξίες για το μἐλλον μεταχειριζόμενοι σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας, όπως παρουσιάσεις, προβολές και ομαδοσυνεργατικές εργασίες. Μ΄ ἁυτόν τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους συμμαθητές μας και όχι μόνο με τους φίλους μας.
Τη φετινή χρονιά σε συνεργασία με τους καθηγητές μας πραγματοποιήσαμε ενδιαφέρουσες δράσεις. Με τη κυρία Καραΐσκου και τον κύριο Γιάγκα στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας, με θέμα την καλλιέργεια των βιολογικών προϊόντων, έγινε μια πολυήμερη εκδρομή στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί με πρωτοβουλία του κύριου Γιαννή είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε τη μονή Αγκαράθου και να γευματίσουμε με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναἰο. Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης Κύριλλο και τον Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο. Αξίζει να αναφέρουμε τη πραγματοποίηση μιας εξαιρετικής παρουσίασης από εμάς τους ίδιους με θέμα το ολοκαύτωμα των Εβραίων που έγινε παράλληλα με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό “παιδί και ολοκαύτωμα” που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, λάβαμε μέρος σε διαγωνισμό, που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, με θέμα “Φύλλο και Περιβάλλον” , δημιουργώντας σχετικά τηλεοπτικά σποτ. Την ευθύνη και τον συντονισμό των παραπάνω δράσεων είχαν αναλάβει η φιλόλογός μας κυρία Ζαραβέλλα και ο κύριος Ζαχαρόπουλος. Αξιοσημείωτη είναι και η εθελοντική συνεισφορά του κύριου Αδαμίδη, ο οποίος έχει δημιουργήσει τη λέσχη ανώτατης Φυσικής, που απαρτίζεται από μαθητές με επιθυμία απόκτησης περαιτέρω γνώσεων στο μάθημα της Φυσικής, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς, έπειτα από εξαιρετική προετοιμασία. Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα η επιδίωξη του σχολείου μας να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο Σερν με επιλεγμένους μαθητές από τη λέσχη Φυσικής. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει γίνει από την κυρία Σκιαδά με στόχο τη συμμετοχή σε διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών, στον οποίο διακρίθηκε λαμβάνοντας την 6η θέση η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Παναγιώτα Καρανικόλα  καθώς  και από τον κύριο Δρακάκη με την οργάνωση αγώνων εντός του σχολείου και φιλικούς αγώνες με γειτονικά σχολεία.
Ελπίζω, μέσα από τη σύντομη παράθεση των εμπειριών που απέκτησα μόλις σε ένα χρόνο που φοιτώ στη Ριζάρειο, να κατάφερα να σας δώσω μια σαφή εικόνα για το σχολείο μας.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Τον λόγο τώρα θα πάρει ο Αντώνης για να μας μιλήσει για την προσωπική του εμπειρία όσον αφορά την εστία του σχολείου μας.

 

Μάιος 2017, ένα σχολικό έτος κλείνει…
Αγαπητοί καθηγητές,
Αγαπητοί γονείς,
Αγαπητοί συμμαθητές και φίλοι μου
Πολλές φορές ξεχνάμε ότι η ζωή είναι απλή και οι ανθρώπινες σχέσεις αρκεί να εκφράζονται με ειλικρίνεια και για αυτό μπορούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με λίγες λιτές λέξεις.  
Ονομάζομαι Αντώνιος Λούπεσης και κατάγομαι από την Άνδρο όπου διαμένω μόνιμα με την οικογένειά μου.Είχα την τύχη και την τιμή να γίνω αποδεκτός ως μαθητής-υπότροφος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών μετά από μαθητικό διαγωνισμό πέρσι και να τελειώσω την Α ΄Λυκείου, διαμένοντας ως οικότροφος ένα χρόνο σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον!Αν και βρίσκομαι σε μια μεγάλη πόλη, την Αθήνα, που κρύβει κινδύνους με έντονο το φόβο και την αγωνία για το αύριο, προσωπικά είμαι χαρούμενος που ζω και συναναστρέφομαι το μεγαλύτερος μέρος της ζωής μου σε ένα περιβάλλον φιλικό και πολιτισμένο.
Τι να πρωτοθυμιθώ; Τους σεβαστούς μου καθηγητές που μου παρέχουν ανιδιοτελώς σπουδές χωρίς άγχος , με την παραδειγματική τους συμπεριφορά τόσο στο πρωινό πρόγραμμα, όσο και στις απογευματινές δραστηριότητες δωρεάν, τους εξαιρετικούς επιμελητές και ιδιαίτερα τον κο Καραμπίνα, υπεύθυνο της εστίας, που ολόψυχα προσφέρουν  οικογενειακή θαλπωρή ισάξια της οικογενείας μου, με το λόγο του Θεού σε μια χριστιανική συντροφιά με άνετη διαμονή, πεντανόστιμο φαγητό και ασφάλεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι γνώρισα και απέκτησα πολλούς φίλους, συμμαθητές και μη, και όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι και στις χαρές και στις έγνοιες που μπορεί να υπάρχουν σε καθημερινό επίπεδο!
Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια εκπαιδευτική υποδομή, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας, καλλιεργούμαστε ηθικοπνευματικά και σωματικά.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας όλους όσους συντέλεσαν στην προσαρμογή μου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και ας μην αναφέρθηκα επώνυμα, για την ποικιλότροπη βοήθεια που μου προσέφεραν καθόσον νιώθω πλουσιότερος σε γνώσεις και εμπειρίες , αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά, την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται!
Πιστεύω ότι αξίζει να ενημερωθεί όλος κόσμος  ότι εδώ παρέχονται ευκαιρίες για πραγματική παιδεία που δημιουργεί τον ολοκληρωμένο πολίτη!
Εύχομαι σε όλους υγεία, χαρά και προκοπή!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Τον λόγο τώρα θα πάρει η Σταυρούλα, μαθήτριας της Β’ Λυκείου του σχολείου μας που θα διαβάσει το κείμενο που έγραψε μία απόφοιτος η οποία δυστυχώς δεν μπορούσε να βρίσκεται απόψε μαζί μας,  λόγω διαβάσματος.

 

‘’Δεν ξέρω. Είναι κάτι νέο για μένα…  Μόνη μου σε καινούριο σχολείο; Φοβάμαι…’’ Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις που με ακολούθησαν μέχρι και την πρώτη ημέρα στη Ριζάρειο. ‘’… και τι; Τώρα τέλος; Τρια χρόνια μετά και πρέπει να  φύγω;’’
Είναι τρία χρόνια σε ένα περιβάλλον μοναδικό και αξιοζήλευτο, χάρη στη φυσική του ομορφιά. Τρία χρόνια μέσα στα οποία οι γνώσεις μου εμπλουτίστηκαν σημαντικά ενώ η εκκλησιαστική παιδεία που έλαβα συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός πιο συνειδητού χαρακτήρα. Τρία χρόνια,  γεμάτα αξέχαστες εμπειρίες, δραστηριότητες μουσικές και αθλητικές, μα πάνω απ’ όλα με φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή. Μπαίνοντας εδώ, οι παλιοί μαθητές με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, κανοντάς με να νιώσω οικεία απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους μοναδικούς, άτομα που πλέον μπορώ να αποκαλώ δικούς μου ανθρώπους.
Τώρα πλέον νιώθω πλήρης. Παίρνω μαζί μου πολύτιμα εφόδια που θα αποτελέσουν θεμέλια για το υπόλοιπο της ζωής μου. Η Ριζάρειος Σχολή ήταν και θα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό σχολείο για μένα.
Μία απόφοιτος της Ριζαρείου σχολής.

Για περισσότερες Φωτογραφίες του άρθρου πατήστε εδώ

 

 

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα