Εορτή Ευαγγελιστού Ματθαίου και Ρασοφορία στη Ριζάρειο Σχολή

^Back To Top

logo

DSC00260Με κατάνυξη εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο χώρο των εκπαιδευτηρίων Χαλανδρίου. Στον όρθρο χοροστάτησε και στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εκ των διδασκόντων της σχολής Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος με συλλειτουργούς τον π. Σταύρο Μπόζο προϊστάμενο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ιερείς παλαιούς Ριζαρείτες, συγγενείς και πνευματικούς των σπουδαστών. Τους χορούς δεξιά και αριστερά στελέχωσαν αντιστοίχως οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής, οι οποίοι απέδωσαν με άριστο τρόπο τα ψαλλόμενα, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Κατά τη Θεία Λειτουργία, τηρουμένης της Ιεράς Παραδόσεως της Σχολής, έλαβε χώρα η Ρασοφορία όλων των νεοεισαχθέντων, προς τους οποίους ο Αρχιερεύς απηύθυνε λόγους παραινετικούς τονίσας ότι, και εάν ακόμη η Σχολή δεν έχει δυστυχώς την μορφή, που είχε κατά του ένδοξο παρελθόν της, σήμερα, σε πείσμα των χαλεπών καιρών, πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μπορεί να μη γίνουν όλοι Ιερείς, όπως ευγενώς οραματίσθηκαν οι κτήτορες και ευεργέτες του Έθνους Μάνθος και Γεώργιος, αλλά πρέπει να σταθούν αντάξιοι της λαμπράς παραδόσεως και της μεγάλης ευεργεσίας αυτής να ευρίσκονται στον Ιερό χώρο της Σχολής και να αντλήσουν αξίες, ιδανικά και αρχές, βάσει των οποίων θα καταστούν είτε άξιοι Λειτουργοί του Ιερού Θυσιαστηρίου είτε, ως έχοντες και κατέχοντες την γενικήν Ιερωσύνη, πολύτιμα και ενεργά στελέχη της Εκκλησίας του Χριστού και της Κοινωνίας μας. Τους προέτρεψε δε μαζί με την επιμέλεια στα μαθήματά τους να μη λησμονούν τα Ιερά Γράμματα, τα κείμενα των Πατέρων και τη Βυζαντινή μας Μουσική. Και όταν η σκληρότητα της ζωής τους φέρει στο να αποκάμουν, τότε πάντοτε να χρησιμοποιούν τον διακόπτη της καρδιακής προσευχής, που σαν άλλη γεννήτρια Χάριτος και φωτισμού θα καταυγάζει τις υπάρξεις τους και θα επανεκκινεί τις πνευματικές τους δυνάμεις. Τέλος τόνισε ότι ίσως αργότερα σε κάποιο κακό ή δύκολο μονοπάτι της ζωής, εκεί που θα νιώσουν την πτώση να έρχεται, θα ιδούν κάποιο χέρι να τους τραβά από την απώλεια και τον πνευματικό όλεθρο. Τότε να θυμηθούν την ιερή τούτη ώρα, που, για λίγο ίσως κάποιοι, ευλογούνται και ενδύονται το ιερό ράσο και θα διαπιστώσουν ότι ο καλός Θεός, οι Πρεσβείες της Παναγίας Μητέρας μας και οι ευχές του Αγίου Προστάτου και Εφόρου μας Νεκταρίου είναι πάνοτε κοντά τους.
Επίσης ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ.κ. Αλέξιος μετά την ρασοφορία των νέων μαθητών, απηύθυνε παραινετικό πατρικό λόγο στις νέες μαθήτριες και τις ευλόγησε δίνοντας αναμνηστικό που περιείχε εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και σταυρό.
Επιλέγων ο Πανιερώτατος διεβίβασε προς όλους την Πατρική αγάπη και τις ευχές του Ποιμενάρχου μας Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, αλλά και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, προέδρου της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής για την Εκκλησιαστική εκπαίδευση και υπευθύνου για τα θέματα της Σχολής εκ μέρους της Συνόδου. Στο τέλος εψάλησαν και τα μνημόσυνα των αειμνήστων αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, ενώ ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα στην αίθουσα του Συμβουλίου.
Από το ΠΣ της ΡΕΣ παρέστησαν ο Πρόεδρος Κων/νος Φαφαλιός και τα μέλη Παναγιώτης Τσακίρης, Πέτρος Γέμτος, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και ο Διοικητικός Διευθυντής Σταμάτης Μωραΐτης. Την ΕΑΡΕΣ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Κων/νος Μαστοράκης και το Μέλος Λάζαρος Γκατζές. Διακρίναμε επίσης αρκετούς παλιούς απόφοιτους  ( Αλέξιος Γούσης, ο Αρχ/της Χρυσόστομος Μπένος κ.λπ.

Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατείστε ΕΔΩ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα