Χριστούγεννα στη Βιέννη - Οι Ριζαρείτες διαπρέπουν σ' όλο τον κόσμο

^Back To Top

logo

Γράφει ο τ. πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ κ. Δημήτριος Καβρουλάκης

KAB10Όλοι μας ονειρευόμαστε να κάνουμε γιορτές Χριστουγέννων σε κάποια πόλη της Ευρώπης, σαν αυτές που βλέπουμε από την τηλεόραση με τους ωραίους φωτισμούς στους δρόμους, στις λεωφόρους, στα πολυκαταστήματα, στα δημόσια κτίρια, τα πάρκα, τις γέφυρες κ.λπ.
Το ψύχος δριμύ, όμως ισοσκελίζεται με τη διάθεση για κάτι το διαφορετικό. Έτσι λοιπόν βρέθηκα στη Βιέννη παραμονή Χριστουγέννων για λίγες ημέρες σαν ταξιδιώτης. Ήταν αδύνατο να σκεφτώ ότι η εκκλησία θα μου έλειπε τέτοια μέρα. Εξάλλου είχα προετοιμαστεί γι' αυτό. Η σκέψη μου τριγύριζε γύρω από αυτό και η επιθυμία μου ακόμη περισσότερη.
Ο λόγος; Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας - Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ Καρδαμάκης, ο οποίος είναι Ριζαρείτης και πατριώτης μου.

Να πω την αλήθεια είχα προετοιμαστεί κατά κάποιο τρόπο για αυτή τη συνάντηση. Σε επικοινωνία με τον σύμβουλο του Π.Σ. κ. Παναγιώτη Τσακίρη και σε συνάντησή μας στη συνέχεια, του ανέφερα την πρόθεσή μου και μου είπε ότι θα φροντίσω να του κρατάς κάποια βιβλία εκδόσεων της Pιζαρείου, να του τα προσφέρεις για λογαριασμό του Π.Σ. της ΡΕΣ και της ΕΑΡΕΣ. Μεταξύ των βιβλίων που προσέφερα ήταν, "Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή" εκδόσεων Ριζαρείου, με συγγραφέα τον επίσης Ριζαρείτη Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ.κ. Κλεόπα.
Εκκλησιάστηκα με τη σύζυγό μου, την κόρη και τον γαμπρό μου, στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, σε αρχιτεκτονική νεοβυζαντινού ναού και το κυριότερο ότι βρίσκεται εντός του ιστορικού κέντρου της Βιέννης, περί τα 500 μέτρα από την πλατεία του Αγίου Στεφάνου. Ο ναός είναι ένα κομψοτέχνημα, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Όσοι έχετε την δυνατότητα μέσω του διαδικτύου μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία για το ναό. Θα πω όμως ότι, αγοράστηκε από την Ελληνική κοινότητα της Βιέννης το 1782 και με διάφορες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και την προσθήκη κωδωνοστασίου, έχει την υπέροχη σημερινή μορφή.
Η εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, παρόλο που ήταν και μεγάλη, με πλήρωμα κυρίως Έλληνες ταξιδιώτες, αλλά και από άλλα ορθόδοξα κράτη, όπως Ρώσοι ουκρανοί κ.λπ.
KAB15Με υπομονή και προσμονή περίμενα το πέρας της Θείας Λειτουργίας για να συναντήσω έναν αδελφό, έναν ποιμένα, την κορυφή της Ορθοδοξίας στην Αυστρία: τον Ριζαρείτη Μητροπολίτη Αυστρίας κ. κ. Αρσένιο. Στο μοίρασμα του αντίδωρου, αυτοσυστήθηκα και μου είπε ότι θα με δει στο τέλος. Έτσι και έγινε. Λίγο πριν αποσυρθεί στο ιερό, τον πλησίασα και μιλήσαμε για λίγο για τα "δικά μας", τα Ριζαρείτικα. Του έδωσα τις ευχές του Π.Σ. και της ΕΑΡΕΣ, του υποδιευθυντή της ΡΕΣ κ. Αθανασίου Κάτση, του μέλους του Π.Σ. κ. Παναγιώτη Τσακίρη, του κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, που θα αναλάμβανε πρόεδρος του πολυμελούς της ΡΕΣ το 2019 και άλλων αποφοίτων. Η επιθυμία για να πούμε περισσότερα ήταν μεγάλη. Όμως η ημέρα ήταν πολύ πιεστική για εκείνον που τον περίμεναν τόσοι και τόσοι να επικοινωνήσουν μαζί του. Του προσέφερα τα δώρα της ΡΕΣ και της ΕΑΡΕΣ και φωτογραφηθήκαμε μαζί του. Οι ευχές μας αποτυπώνονται στις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν. Του ευχήθηκα να είναι καλά, να έχει υγεία και πάντα να προσεύχεται για μας τους Ριζαρείτες. Του ζήτησα να απευθύνει και τις ευχές μας στον βοηθό του επίσκοπο, επίσης Ριζαρείτη και συμμαθητή του, κ. κ. Παΐσιο Λαρεντζάκη. Αναχωρώντας του απηύθυνα μία μαντινάδα:


"Κρήτης ευχές σας έφερα
μα και της Ριζαρείου
το ποίμνιο να λαλείς σωστά
στο δρόμο του Κυρίου."


Χρόνια πολλά καλή χρονιά σε όλους τους Ριζαρείτες.

 

Μια ακόμη συνάντηση...

KAB21Πριν τη Βιέννη βρισκόμουν στο Λονδίνο, εκεί που ζει και εργάζεται η κόρη μου και ο γαμπρός μου, ως μετανάστες της κρίσης. Εκεί ήμουν από τις 15 Δεκεμβρίου. Τις ημέρες πριν πάμε Βιέννη, συνάντησα, ύστερα από συνεννόηση, την κόρη του μακαριστού Δημήτρη Σωτηρόπουλου, Νάντια, που ζει και εργάζεται εκεί. Μαζί της και η σύζυγος του μακαριστού, Τούλα, η οποία είχε έρθει για να περάσει μαζί της τις γιορτές.
Η συνάντηση έγινε μέσα σε κλίμα με ανάμεικτα συναισθήματα. Κυριάρχησε όμως η Ριζάρειος και οι Ριζαρείτες. Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν και τα φετινά βραβεία προς τους μαθητές που διακρίθηκαν την προηγούμενη χρονιά στη Ριζάρειο, που θα δοθούν στη μνήμη Δημήτρη Σωτηρόπουλου. Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετιστήκαμε με τις ανάλογες ευχές.
Η Ριζάρειος και οι Ριζαρείτες είναι παντού.

Το μνημόσυνο του μακαριστού Δημήτρη Σωτηρόπουλου θα γίνει την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στη Ριζάρειο σχολή στο Χαλάνδρι. Όλοι μας να δώσουμε το παρόν μας για να προσευχηθούμε για τη μνήμη του αλλά και όλων των Ριζαρειτών.

 

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του άρθρου πατείστε ΕΔΩ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα