«Υπαπαντή Ριζαρειτών»

^Back To Top

logo

Γράφει ο πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ κ. Κων/νος Μαστοράκης

ypapanti14Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της ΕΑΡΕΣ Μαστοράκη Κων/νου με τον πρώην Πρόεδρο της ΕΑΡΕΣ πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Σέρβο, εσπέρας Παρασκευής 1η Φεβρουαρίου 2019. Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν αναφέρθηκε και το όνομα του Επισκόπου Ερυθρών, βοηθού Οικουμενικού Θρόνου, κ. Κυρίλλου Συκή, αποφοίτου ΡΕΣ και μέλος της ΕΑΡΕΣ. Ο παπα Μανώλης ενημέρωσε ότι πολλές φορές πηγαίνει στο Πατριαρχείο και βοηθά τον επίσκοπο στο έργο του. Ενημερώνει ότι την επομένη Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει μαζί του στο Μετόχι του Πατριαρχείου στην Ανθούσα Αττικής.

Ο Πρόεδρος αφού καληνύχτισε τον πρώην, επικοινώνησε με τον Δημήτρη Καβρουλάκη και την επομένη το πρωί οι δύο τους ανηφορίζουν για τον Ναό της Αγ. Σοφίας στην Ανθούσα. Μπαίνουν στο ναό, ανάβουν το κερί τους, προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας και με πολλή συγκίνηση ασπάζονται την δεξιά του Επισκόπου Ερυθρών και «χάνονται» στην πατρική αγκαλιά του. Ο πατήρ Εμμανουήλ Σέρβος ετοιμάζει την αγία πρόθεση. Μετακινούμενος στο ιερό Βήμα, του γνέφει ο Δέσποτας και οι αγκαλιές των Ριζαρειτών γίνονται τετραπλές γεμίζουν την γωνιά μπροστά στο δεσποτικό θρόνο του μικρού αλλά περίλαμπρου ναού.
Το εκκλησίασμα μένει έκθαμβο με αυτό που συμβαίνει (ακολουθούν τον δέσποτα παντού πλήθος κόσμου, καθηγητές Πανεπιστημίου, λαϊκοί, επιχειρηματίες κλπ). Ο Θεοφιλέστατος μαζί με τους υπόλοιπους ριζαρείτες ψέλνουν μερικά τροπάρια του όρθρου, συνεχίζεται η Θεία Λειτουργία όλο κατάνυξη και ευλάβεια. Γνωρίζει όλο το εκκλησίασμα με το μικρό όνομα του καθενός, ιδίως την στιγμή της Θείας Κοινωνίας. Ψάλλαμε και το «Μάνθου και Γεωργίου» και επιλέγων ο Επίσκοπος πριν την απόλυση και τον λόγο του προς το εκκλησίασμα για την Υπαπαντή, έκανε μνεία για την ριζαρείτικη Υπαπαντή αναφερόμενος για τον πατέρα Εμμανουήλ Σέρβο, παρότι είναι σαν πατέρας του επισκόπου, τον υπηρετεί και τον βοηθά στο έργο του στη γειτονική χώρα.
Αναφέρθηκε στον Κώστα Μαστοράκη, μια συνάντηση μετά τριάντα πέντε χρόνια και ιδιαίτερα στον Δημήτρη Καβρουλάκη τον οποίο είχε θαλαμάρχη στη Ριζάρειο. Έτσι μας γνώρισε στο εκκλησίασμα. Η συγκίνηση μεγάλη, η χαρά μας τεράστια.
Αναφέρθηκε στο περιστατικό τη πρώτης Ανάστασης στη Σμύρνη, τότε ως Αρχιμανδρίτης, μετά το 1922. Βγαίνει στην ωραία πύλη του Αγ. Βουκόλου Σμύρνης για να δώσει το Άγιο Φως και αντικρίζει απέναντί του τον θαλαμάρχη του τον Καβρουλάκη. Δέος, συγκίνηση. Γυρίζει μέσα στο Ιερό, παίρνει το λάβαρο της Ανάστασης το δίνει στο Δημήτρη και συνεχίζουν την ακολουθία.
Έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας, αγκαλιαστήκαμε πάλι, φωτογραφηθήκαμε, θυμηθήκαμε τα παλιά αφού ήδη είχαμε περάσει στο αρχονταρίκι και όλο το εκκλησίασμα δέχθηκε την αβραμιαία του φιλοξενία. Έφθασε μεσημέρι και ανανεώσαμε το ραντεβού μας και οι τέσσερις για τον εσπερινό και την κοπή της πίτας της Ένωσης Αποφοίτων Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στη μάνα Σχολή μας.

Για να δείτε φωτογραφίες του άρθρου πατείστε ΕΔΩ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα