Η ένωσή μας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

^Back To Top

logo

DSC01333Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής μας, στη Σχολή μας στο Χαλάνδρι, την 4η Φεβρουαρίου. Προηγήθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ερυθρών και βοηθού του Οικουμενικού Θρόνου κ.κ. Κυρίλλου Συκή, αποφοίτου της ΡΕΣ και μέλος της ΕΑΡΕΣ, με συμμετοχή ιερέων αποφοίτων, ενώ το ψαλτήρι τίμησε για άλλη μια φορά ο χοράρχης μας κ. Γεώργιος Κατσούλας, πλαισιωμένος από πλήθος καλλικέλαδων αποφοίτων, όπως ο Ηλίας Τρυπογεώργος, ο Δημ. Κυριακόπουλος, ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος και λοιποί απόφοιτοι. Μετά τον εσπερινό παρατέθηκε δείπνο σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στους καλεσμένους και τους μαθητές απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ κ. Κων/νος Μαστοράκης, ο Πρόεδρος του ΠΣ ΡΕΣ κ. Χαραλαμπάκης Χριστόφορος, ο Σύμβουλος ΡΕΣ κ. Τσακίρης Παναγιώτης καθώς και ο Διευθυντής της Σχολής κ. Γιαννής Νικόλαος. Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ερυθρών, ο οποίος μετά τον παραινετικό λόγο προς τους σπουδαστές και τους αποφοίτους, θυμήθηκε την πρώτη Ανάσταση που τέλεσε στην Σμύρνη μετά το 1922, στον Ναό του Αγ. Βουκόλου, αντικρίζοντας με μεγάλη του έκπληξη ανάμεσα στους πιστούς τον πρώην Πρόεδρο της ΕΑΡΕΣ και παλιό θαλαμάρχη του στη Σχολή, τον Δημήτρη Καβρουλάκη. Σε ανάμνηση της παρουσίας του δια χειρός του Δημήτρη Καβρουλάκη η ΕΑΡΕΣ του πρόσφερε μία εικόνα της Παναγίας και σειρά βιβλίων.
Στη συνέχεια, βραβεύτηκαν μαθητές που πρώτευσαν την περασμένη χρονιά, στους οποίους απονεμήθηκε Έπαινος Αριστείας εις μνήμην Δημητρίου Σωτηρόπουλου, συνοδευόμενος με χρηματικό ποσό, ευγενική προσφορά της συζύγου του εκλιπόντος κας Τούλας Λοράντος –Σωτηροπούλου και της κόρης του Κωνσταντίνας.
Το Ίδρυμα του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και ο εφημέριός της Ριζαρείτης π. Στυλιανός Μπιζάς, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Ρ.Ε.Σ, διέθεσε και εφέτος τη χορηγία εικόνων και συλλογών βιβλίων για τις ανάγκες των εκδηλώσεων της Ένωσής μας. Ευγενική χορηγία του μέλους της ΕΑΡΕΣ κ. Δημήτρη Κυριακόπουλου η σειρά βιβλίων «Μελλίρυτος Ξυνωρίς» που αναφέρεται στον πατέρα και τον αείμνηστο καθηγητή μας της μουσικής Δημήτριο Παναγιωτόπουλο - Κούρο, δόθηκαν με φλουρί στους απόφοιτους. Ο απόφοιτος και μέλος μας Σάμης Βασίλειος πρόσφερε στον πρωτεύσαντα μαθητή και νυν φοιτητή της Νομικής ένα κοστούμι από το κατάστημά του.
Την πίτα μας ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, Ριζαρείτης και μέλος της ΕΑΡΕΣ. Στο τέλος της βραδιάς είπαμε τον ύμνο των Ριζαρειτών και το «Μάνθου και Γεωργίου» και ευχηθήκαμε σε όλους να ανταμώνουμε κάοε χρόνο και πάντα με υγεία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Π.Σ. ΡΕΣ κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης , ο σύμβουλος του Π.Σ. κ. Παναγιώτης Τσακίρης, ο Δ/ντής της Σχολής κ. Γιαννής Νικόλαος, ο Υποδ/ντής της Σχολής κ. Αθανάσιος Κάτσης, η καθηγήτρια κα Ζαραβέλα Χαρά, οι πρώην πρόεδροι της Ένωσής μας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος και πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σέρβος, ο τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσής μας κ. Θεόδωρος Σταματίου, ο πρώην Δ/ντής της Σχολής κ. Δημ. Μίχας και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιαστικών Σχολών, καθώς και πολλοί απόφοιτοι της Σχολής μας κληρικοί και λαϊκοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας (Εύβοια, Πελοπόννησο, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κυκλάδες).

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΡΕΣ κ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ

Θεοφιλέστατε, επίσκοπε Ερυθρών κ.κ. Κύριλλε, βοηθέ του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβαστοί πατέρες
Αξιότιμε Πρόεδρε του Π.Σ της ΡΕΣ κ. Χριστόφορε Χαραλαμπάκη και εκλεκτέ Σύμβουλε του ΠΣ ΡΕΣ κ. Τσακίρη Παναγιώτη
Αξιότιμε Διευθυντά και κ.κ. Καθηγητές της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Κύριοι εκπρόσωποι των αδελφών Εκκλησιαστικών Σχολών
Αγαπητοί απόφοιτοι, Κυρίες, Κύριοι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας σας καλωσορίζει στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας και σας ευχαριστεί που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά του. Στον φιλόξενο χώρο της Ριζαρείου, στα σπλάχνα της μάνας Σχολής, μαζευτήκαμε στην ζεστή αγκαλιά της με αγάπη και εκτίμηση, θεωρώντας πως ετούτη η κατ’ έτος συνάντησή μας δίνει έναν ξεχωριστό συμβολισμό και νόημα. Μπορεί η αφορμή να δίδεται με την αλλαγή του χρόνου, αλλά αυτή εκφράζεται ως ορόσημο που μας χαρίζει την πρόσθετη ευκαιρία να ανταλλάξουμε δια ζώσης χαιρετισμούς και ευχές. Εδώ ο παρελθόν χρόνος λειτούργησε σε εμάς ως δημιουργική πνοή και ως όραμα ενός ευτυχισμένου μέλλοντος. Εδώ σήμερα ο «ενεστώς χρόνος» μας φέρνει με τις μνήμες και τα βιώματα την «μυθική μαγεία» των παιδικών μας ονείρων, ενώ ο καθένας ξεχωριστά από εμάς γνωρίζει τι οι συνθήκες και οι αποφάσεις μας υλοποίησαν. Η κοπή της πίτας μας χρεώνει να σκεφθούμε ότι η επίκληση της εκ Θεού ευλογίας για ευτυχία, για καλή τύχη όπως λέει ο λαός μας, θα χρωματιστεί με ουσιαστικό νόημα όταν επωμιστεί και με το βάρος της προσωπικής μας δημιουργικής διάθεσης. Αγαπητοί μου στο πνεύμα αυτό ζητώ σήμερα από τις ευχές που σπάταλα θα εκφράσετε μεταξύ σας για ότι δημιουργικότερο και ευτυχέστερο μας χάρισε ετούτος ο χρόνος, να ευχηθείτε αντίστοιχα και ότι ομορφότερο και ποιοτικότερο και για τη σχολή μας.
Απευθυνόμενος στους νυν μαθητές να τους πούμε ότι: βρίσκεσθε σε ένα άριστο περιβάλλον φοίτησης, στο Σχολείο που έχετε επιλέξει. Φροντίστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο από το πέρασμά σας από τη Ριζάρειο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Η διάθεση από το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μεγάλη και το περιβάλλον είναι άριστο. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Ριζάρειο πνεύμα και ήθος που πήραμε εμείς οι παλιότεροι από το πέρασμα μας από τη Ριζάρειο, να μεταλαμπαδευτεί και σε σας και να σας δείξει καθαρά τον δρόμο που θα ακολουθήσετε.
Και εμείς ως Ένωση δεν έχουμε μείνει έξω από τα προβλήματα. Τα προβλήματα κυρίως είναι οικονομικά, διότι οι συνδρομές λόγω της κρίσης έχουν ελαχιστοποιηθεί είτε ως προς το ποσό είτε σε αριθμό μελών που στέλνουν συνδρομή. Όμως παλεύουμε, αγωνιζόμαστε, συνεργαζόμαστε και δίνουμε σήμερα το παρόν μας μαζί με όλους εσάς, γι’ αυτό το εκτιμούμε και σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Ευχαριστούμε το Π.Σ για την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύει αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή προσφορά μας προς το ίδρυμα, στηρίζοντας μας οικονομικά, καλύπτοντας κάποιες βασικές ανάγκες μας, όπως στην έκδοση της εφημερίδας μας η οποία διαβάζεται από 1400 μέλη μας, και στο ενοίκιο και κοινόχρηστα για τα γραφεία που διατηρούμε. Για το λόγο αυτό, σήμερα δεν πρέπει να μας εγκαταλείψετε, χωρίς να συνδράμετε με το ελάχιστο που μπορείτε. Η 25χρονη πορεία της εφημερίδας μας δεν πρέπει να σταματήσει. Στηρίξτε την.
Ευχαριστούμε τον Επίσκοπο Ερυθρών κκ Κύριλλο απόφοιτο μας και θαλαμοπαίδι του πρώην Πρόεδρου της ΕΑΡΕΣ Δημήτρη Καβρουλάκη για την τιμή που μας έκανε να χοροστατήσει στον εσπερινό και να ευλογήσει σε λίγο την βασιλόπιττα μας. Μόλις του απευθύναμε την πρόσκληση απάντησε αμέσως καταφατικά χωρίς καν να το σκεφθεί. Όλους τους ιερείς που συμμετείχαν στην ακολουθία του εσπερινού και ιδιαιτέρως αυτούς που ήλθαν από την επαρχία κληρικούς και λαϊκούς. Τον χοράρχη μας τον Γιώργο Κατσούλα και όσους τον περιέβαλλαν στο αναλόγιο, ακούγοντας, αυτή την πανδαισία ήχων και χρωμάτων. Ευχαριστούμε το Π.Σ για την παράθεση του αποψινού δείπνου, καθώς και όλο το προσωπικό της Σχολής που αγκάλιασε την εκδήλωση μας.
Ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Πάρου - Νάξου κ.κ. Καλλίνικο και τον εφημέριο π. Στυλιανό Μπιζά απόφοιτο μας και πρώην μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου για τις εικόνες που μας έστειλαν από το ίδρυμα της Εκατονταπυλιανής Πάρου για να δώσουμε σ’ αυτούς που θα τύχουν τα φλουριά. Ευχαριστούμε τον απόφοιτο και μέλος μας κ. Δημήτριο Κυριακόπουλο για τα βιβλία που διέθεσε στην Ένωσή μας και θα δοθούν με ειδικά φλουριά. Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον κ. Δημήτρη Λεονταρίτη για την στήριξη στο έργο μας. Ευχαριστούμε για την παρουσία σήμερα στην εκδήλωση μας των μελών του ΠΣ, του Ριζαρείου Ιδρύματος. Επίσης για την παρουσία των εκπροσώπων των αδελφών Εκκλησιαστικών Σχολών. Επίσης τον απόφοιτο και μέλος μας Σάμη Βασίλειο για την προσφορά ενός κουστουμιού στον πρωτεύσαντα μαθητή έτους 2017-18 και τις ειδικές τιμές σε όλους τους μογάλακτους ριζαρείτες από το κατάστημα ανδρικών ειδών που διατηρεί.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη σύζυγο του εκλιπόντος εν ενεργεία μέλος του ΔΣ ΕΑΡΕΣ Δημητρίου Σωτηρόπουλου, κα Τούλα Λοράντος-Σωτηροπούλου και την κόρη του Κωνσταντίνα για την προσφορά των βραβείων επαίνων αριστείας στους πρωτεύσαντες μαθητές.
Προσωπικά νοιώθω ευτυχία και για το γεγονός ότι η Σχολή που μας γαλούχησε, γίνεται το κέντρο αναφοράς των καρδιών μας με συνέπεια να διαμορφώνεται ένας ακατάλυτος ψυχικός και πνευματικός δεσμός. Στις μεταξύ μας σχέσεις δεν θα λείψει ποτέ η φλόγα της αγάπης, ο σεβασμός και η εκτίμηση. Ο χώρος εδώ πρέπει να λειτουργεί με τις μνήμες και τα βιώματα που απέκτησε ο καθένας μας και να γίνει μια ενοποιητική αδελφοποιητική δύναμη και φλόγα συναισθηματικής, πνευματικής «συγγένειας», ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τοπική προέλευση και ξέχωρα από οποιονδήποτε ρόλο ή αντίστοιχη ευθύνη έχουμε στον κοινωνικό ή στον εκκλησιαστικό χώρο.
Χρόνια Πολλά – Καλή Χρονιά Υγεία, Ευτυχία, Πρόοδο σε σας και τις οικογένειες σας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΤΑΣ 2019
Α. ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΑΡΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-18
Χρηματικό ποσό στη μνήμη του εκλιπόντος εν ενεργεία μέλους του ΔΣ ΕΑΡΕΣ Δημητρίου Σωτηρόπουλου
1. Λυντέρης Στέργιος, από την Γ΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό ΄Αριστα 20 (φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
2. Βελώνιας Ιωάννης Στυλιανός, από την από Β΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό ΄Αριστα 19,8
3. α. Τσάμη Ιωάννα, από την Α΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό ΄Αριστα 19,6
β. Κυρτσόγλου Δήμητρα, από την Α΄ τάξη Λυκείου, με βαθμό ΄Αριστα 19,6

Β. ΦΛΟΥΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ 2019:
Εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου
1. Γαλανός Αλέξανδρος της Α΄ τάξης Λυκείου
2. Ελευθερίου Παναγιώτης της Β΄ τάξης Λυκείου
3. Κορωνιάς Αναστάσιος της Γ΄ τάξης Λυκείου
4. Ζαβέρδα Ευφροσύνη από το προσωπικό της Ρ.Ε.Σ.
5. Γιαννόπουλος Γεώργιος αδελφός Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου

Γ. ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
Βιβλία προσφοράς του Κυριακόπουλου Δημητρίου
1. Π. Αγησίλαος Τσώλος

Για να δείτε φωτογραφίες του άρθρου πατείστε εδώ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα