Αρχαιρεσίες ΕΑΡΕΣ 2019

^Back To Top

logo

DSC 0066Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 οι προγραμματισμένες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ της ΕΑΡΕΣ στα γραφεία της Ένωσής μας, Μητροπόλεως 78Β, 2ος όροφος. Το πρωί, αρκετοί απόφοιτοι εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό της παλαιάς Ριζαρείου και στη συνέχεια προσήλθαν στα γραφεία μας όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια οι αρχαιρεσίες. Η πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών στα γραφείας μας έγινε για πρώτη φορά, έτσι ώστε να δουν και να γνωρίσουν τα μέλη μας όλους τους χώρους και τον αρχειακό πλούτο της ΕΑΡΕΣ, που έλαβε σάρκα και οστά από την οικονομική σας συμβολή.

Πρόεδρος Γενικής Συνέλευσης εκλέχθηκε ο Βασίλης Σακκάς και Γενικός Γραμματέας ο πρώην Πρόεδρος Ιωάννης Γιαννόπουλος. Τα θέματα της ΓΣ ήταν:
1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ.
2. Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής.
3. Ψήφιση διοικητικού και οικονομικού απολογισμού
5. Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για Δ.Σ. και Ε.Ε.
4. Ενημέρωση επί του προϋπολογισμού για την προσεχή τριετή θητεία του νέου Δ.Σ.
6. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών.
7. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ενώσεως, για την προσεχή τριετία.
Τον Διοικητικό απολογισμό έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος Κώστας Μαστοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της τριετίας Ιούνιος 2016 – Μάιος 2019. Τον οικονομικό απολογισμό έκανε ο Ταμίας Φώτιος Ζέρβας. Την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα διάβασε ο Αλέξανδρος Τσιαρές.
Ακούστηκαν απόψεις – προτάσεις των μελών και δόθηκαν απαντήσεις σε διάφορες απορίες – ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στα μέλη του απερχόμενου ΔΣ.
Στη συνέχεια τα μέλη εξέλεξαν Εφορευτική Επιτροπή για την διενέργεια των αρχαιρεσιών αποτελούμενη από τους Δημήτριο Μίχα, Προφήτη Ιωάννη και Σάμη Βασίλειο. Παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες για όλες τις θέσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και όσοι εκ των μελών δεν είχαν τακτοποιηθεί οικονομικά, κατέβαλαν την συνδρομή τους για το 2019 και ξεκίνησε η διαδικασία ψηφοφορίας.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι, όπως και σε προηγούμενες αρχαιρεσίες, το ενδιαφέρον των μελών μας για τη στελέχωση του ΔΣ της Ένωσης είναι συνεχώς μειούμενο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται αρκετά από τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ να ξαναβάζουν υποψηφιότητα για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο. Το ενθαρρυντικό τούτη τη φορά είναι ότι είχαμε τρεις υποψηφιότητες νέων παιδιών και ελπίζουμε να αποτελέσουν το "φώλι" για τους νέους, ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια να συμμετάσχουν περισσότεροι και μαζί με τους παλιότερους να δώσουν μια καινούργια δυναμική στην Ένωσή μας και να την οδηγήσουν ψηλά.
Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης βάζει υποψηφιότητα και εκλέγεται μέλος του ΔΣ γυναίκα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κι αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα για να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλουργεί η ΕΑΡΕΣ.
Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:
Πρόεδρος: Γρηγοριάδης Κων/νος
Αντιπρόεδρος: Κατσινούλας Κων/νος
Γεν.Γραμματέας: Αναγνώστου Χρήστος
Ταμίας: Ζέρβας Φώτιος
Μέλη:
Γαλανός Παντελεήμων
Γκατζές Λάζαρος
Καβρουλάκης Δημήτριος
Καραχάλιας Στέφανος
Καψάλη Μαρία - Αμαλία
Μαστοράκης Κων/νος
Προφήτης Χρήστος - Στέφανος
Για την εξελεγκτική επιτροπή εκλέχθηκαν οι:
Καβουρίνος Νίκος
Σουρλάς Δημήτριος
Τσιαρές Αλέξανδρος

Ευχόμαστε στο νέο ΔΣ ΕΑΡΕΣ να έχει μια γόνιμη και καρποφόρα θητεία.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΚΚΑ

Σε δίσεκτους καιρούς η προσφορά είναι είδος εν ανεπαρκεία κι εδώ πρέπει να συγχαρώ το απερχόμενο και ερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, που ανιδιοτελώς προσέφερε και προσφέρει κόπο, χρόνο και διάθεση και ιδιαιτέρως τα νέα παιδιά, που τώρα αναλαμβάνουν και μπαίνουν σε μια διαδικασία να λειτουργήσουν με τη σκέψη της προσφοράς και τίποτα άλλο. Θέλω να αναγνωρίσω την προσφορά τους, να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ, γιατί έτσι μπορεί και συνεχίζει η Ένωσή μας την πορεία της, όπως και όλα τα ενεργά μέλη, που ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητές τους συνεισφέρουν για τους σκοπούς της.
Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, δικαιολογώ τη μειωμένη παρουσία νέων μελών, γιατί έτσι περίπου σκεφτόμασταν κι εμείς και είναι ανάγκη να δούμε το πρόβλημα με διαφοροποιημένη προσέγγιση και βλέμμα, γιατί αλλάζουν τα δεδομένα, οι σκοποί, οι λειτουργίες και οι ανάγκες κι αν δεν προσαρμοστούμε σε αυτές θα είμαστε ένα απολίθωμα.
Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι… Η εφημερίδα μας εκατόστισε και σταμάτησε την έντυπη έκδοσή της, προσωρινά ή μόνιμα… υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και θα δούμε στην πορεία αν μπορεί να γίνει κάτι...
Tα γραφεία μας μπαίνει ένα ερωτηματικό αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν… με την είδηση ότι πρέπει να μεταστεγαστούν…
Η συμμετοχή των παλιών μελών δεν είναι ικανοποιητική και των νέων σχεδόν ανύπαρκτη… με ελπιδοφόρα την παρουσία των τριών νέων μελών που θα μπουν στο Δ.Σ.
Το νέο Δ.Σ. και όλοι μας θα πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε τη λειτουργία της Ένωσης και πως θα λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και πολλαπλασιαστικά, φέροντας κοντά μας παλιούς και νέους συμμαθητές και φίλους, γιατί αν ο καθένας από εμάς φέρει δυο-τρεις ακόμα θα μπορούσε να είμαστε τριπλάσιοι από ότι είμαστε…
Όλοι εμείς που σήμερα είμαστε εδώ και πολλοί από τους απόντες, έχουμε σταθεί, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, χωρίς να αρχίσουμε τώρα να μετράμε τα χρόνια που ήταν ο καθένας κοντά στην Ένωση και τι πρόσφερε… αλλά σημασία έχει ότι μέσα σε αυτή την εποχή, όλοι μας προσπαθούμε κάτι να κάνουμε για την Ένωσή μας, γιατί και η Ένωση κάτι κάνει για εμάς.
Είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι μας, να προβληματιστούμε για την ταυτότητα, τους σκοπούς και τις λειτουργίες της Ένωσης, να αναστοχαστούμε για την ουσιαστική προσφορά που έχουμε να κάνουμε προς την Ένωση, προς τη Σχολή, προς την κοινωνία και κυρίως προς τα νέα μέλη μας. Να δούμε πως μπορούμε να αλληλεπιδρούμε περισσότερο. Να βρούμε τι μας ενώνει και γιατί; Να διερευνήσουμε τι έχουμε με τη Σχολή και τι έχουμε μεταξύ μας, πως λειτουργούμε και πως επικοινωνούμε και γενικότερα να έχουμε μια ουσιαστική επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη, ιδίως των νέων μελών μας, πέρα από τις τυπικές βραβεύσεις, που πρέπει να πω πως κάποιες φορές, αισθάνθηκα πολύ άσχημα, που κάποιοι νέοι απόφοιτοι δεν μπήκαν στον κόπο να έρθουν να παραλάβουν τα βραβεία τους… Προσωπικά πιστεύω πως αυτοί δεν θα έπρεπε να τα πάρουν καθόλου… Δηλαδή δεν μπορεί να καλείς για βράβευση κάποιον και να μην είναι παρών. Αυτό σε επίσημες απονομές σημαίνει προσβολή, σημαίνει απαξίωση και σημαίνει διαφορετική σκέψη και στάση και προτείνω να μην δίνονται βραβεία σε απόντες…
Έτσι λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, μπαίνω στη διαδικασία και πριν ξεκινήσουμε την ψήφιση, να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε την προσφορά και τη συμβολή κάποιων ανθρώπων, που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να κρατήσουν την Ένωση και την Εφημερίδα μας όρθια, ανθρώπων που πρόσφεραν και δούλεψαν πέρα από τα συνηθισμένα… Για παράδειγμα βλέπω εδώ δύο πρώην προέδρους, με τους οποίους συνεργάστηκα και συνυπήρξαμε παλιότερα σε Διοικητικά Συμβούλια και πρόσφεραν πολλά, έδωσαν ψυχή και χρώμα στην Ένωση… Θυμάμαι το Γιάννη το Γιαννόπουλο, την αγωνία και την προσπάθεια να στηθεί και να κρατηθεί η εφημερίδα, τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις για αυτή την προσπάθεια και το Δημήτρη τον Καβρουλάκη, τον άοκνο εργάτη και πρωτεργάτη της Ένωσής μας, που ξεπέρασε τον εαυτό του και τις προσδοκίες μας, αγωνίστηκε για χρόνια, τιμώντας κάθε θέση που πήρε στα Δ.Σ. και συνεχίζει να αγωνίζεται…
Μετά το ψήφισμα των πεπραγμένων και των απολογισμών, έχω να προτείνω να κάνουμε επίτιμους προέδρους το Γιάννη το Γιαννόπουλο και το Δημήτρη τον Καβρουλάκη, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους.

ΟΜΙΛΙΑ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Αδελφοί Ριζαρείτες, Εκλεκτοί και αγαπητοί συνεργάτες μου.
Με αίσθημα ευθύνης και με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι ενώπιόν σας στην τελευταία μου δημόσια θεσμική παρουσία με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΑΡΕΣ.
Σας καλωσορίζω, χαιρετίζω και σας ευχαριστώ για την σημερινή σας παρουσία, που, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και την παραζάλη της εποχής, εσείς σήμερα βρίσκεστε εδώ ως φάρος φωτεινός, ως αχτίδα φωτός ελπιδοφόρα, να δώσετε το παρόν σας καταθέτοντας ο καθένας σας το Ριζάρειο πνεύμα και ήθος «ως κοινό σημείο αναφοράς.
Ξεκινώ κάνοντας το Διοικητικό Απολογισμό:
- Στις 08 Ιουνίου του 2016, λίγες μέρες μετά τις περασμένες αρχαιρεσίες παραβρισκόμαστε στην ημέρα ενημέρωσης γονέων και μαθητών με την ΡΕΣ.
- Στις 15/06/16 εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας με επιστολή του ΔΣ ΕΑΡΕΣ προς το μέλος του ΠΣ ΡΕΣ κ. Χρήστο Μασσαλά για τον πρόωρο χαμό της κόρης του.
- Επίσης αποστέλλουμε έγγραφο προς το ΠΣ ΡΕΣ και γνωστοποιούμε το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της ΕΑΡΕΣ και τη νέα σύνθεση του ΔΣ ,καθώς και του Παραρτήματος ΕΑΡΕΣ Ηπείρου.
Στις 24/06/16 η ΕΑΡΕΣ δίνει το παρόν στη τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Γ΄Λυκείου με νέο τελετουργικό, συνεργασία του κ. Τσακίρη με τον Δ/ντή κ. Γιαννή. Η ΕΑΡΕΣ για πρώτη φορά στον αναμνηστικό φάκελο των μαθητών τοποθετεί υπόμνημα της.
- Στις 02/07/16 η ΕΑΡΕΣ συνδιοργανώνει με το Παράρτημα Ηπείρου στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων ριζαρείτικο αντάμωμα, με θεία λειτουργία, μνημόσυνα Ριζαρών, κατάθεση στεφάνου και εκδήλωση στο εκθεσιακό κέντρο της ΡΕΣ. Τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ριζαρείτες από την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά. Κατά την διάρκεια τιμήθηκε ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς Δντής ΡΕΣ Δημήτριος Μίχας.
- Στις 23/09/16 λάβαμε την υπ’αριθ. 1036/443 επιστολή της ΡΕΣ που όριζε αντιπρόσωπο της στην ΕΑΡΕΣ το μέλος κ. Τσακίρη Παναγιώτη.
- Η ΕΑΡΕΣ τιμά τον Άγιο μας και προστάτη μας Άγιο Νεκτάριο και παρευρίσκεται ύστερα από πρόσκλησης ΡΕΣ στην ρασοφορία των νέων μαθητών και τα μνημόσυνα Ριζαρών, καθηγητών, μαθητών, υπαλλήλων της Σχολής στις 16/11/16.
Εγκαινιάζουμε την επικοινωνιακή μας πολιτική με επιστολές ευχών Χριστουγέννων προς το ΠΣ ΡΕΣ, την Σχολή κλπ.
- Παρευρισκόμαστε στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Σχολής και στις 21/12/16 στην παρουσίαση του βιβλίου του μέλους ΠΣ ΡΕΣ, Χρήστου Μασσαλά στην βιβλιοθήκη της Σχολής με τίτλο «Ο ασθενής Πανεπιστήμιο- οι ευθύνες και το μέλλον».
- Στις 19/01/17 λάβαμε επιστολή από τον Μητροπολίτη ΄Αρτης κ.κ. Καλλίνικο που λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσε να ευλογήσει την κοπή της πίτας.
- Στις 06/02/17 η ΕΑΡΕΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα και βραβεύει ως είθισται τους αριστούχους μαθητές και τον πρώην Πρόεδρο της ΕΑΡΕΣ και επί σαράντα χρόνια μέλος, Γεν. Γραμματέα κο Καβρουλάκη Δημήτριο.
- Λάβαμε επίσης με την αυτή ημερομηνία επιστολή με αριθ. Πρωτ. 118509/θ2 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με δράση6- Ενεργοποίηση συλλόγων αποφοίτων.
- Αποστέλλουμε στις 13/02/17 ευχαριστήριο επιστολή στον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσόστομο για την αποστολή στην ΕΑΡΕΣ του πονήματος του «Η τέχνη του Άμβωνος κατά τον Ιερό Χρυσόστομο».
- Την ίδια ημέρα αποστέλλουμε ευχαριστήρια επιστολή στον Πρόεδρο και τα μέλη του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και τον πατέρα Στυλιανό Μπιζά για την προσφορά εικόνων και βιβλίων που δόθηκαν με φλουριά στην κοπή της πίτας.
- Προσπαθήσαμε να μένουν κάποιες ώρες τα γραφεία ανοιχτά ιδίως σαββατοκύριακο και να προσφέρουμε καφέ και κεράσματα στα μέλη μας αλλά η προσέλευση μικρή.
- Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη της Σχολής να δημιουργήσουμε μητρώο αποφοίτων, το δημοσιεύουμε σε κάθε τεύχος του Ριζαρείτη , αλλά και σ΄αυτή την προσπάθειά μας η ανταπόκριση πολύ μικρή.
- Συνεχίζουμε με ευχετήριες επιστολές για τις εορτές του Πάσχα στα πλαίσια της επικοινωνιακής μας πολιτικής, αυτό ακολουθήθηκε σε όλη την τριετία και για συντομία δεν θα ξανααναφερθώ.
- Παρευρίσκεται η ΕΑΡΕΣ στις 08/05/17 στην ημέρα γνωριμίας των νέων υποψηφίων μαθητών με την Σχολή.
- Μετά από αρκετή προσπάθεια του ομιλούντος κατορθώσαμε και η Ένωσή μας απόκτησε ΑΦΜ και στην συνέχεια καταθετικό λογαριασμό στο όνομα της με ορισμένους διαχειριστές από το ΔΣ. Με αφορμή αυτών των ενεργειών ανανεώσαμε την μίσθωση των γραφείων με μικρότερο τίμημα στα 50 ευρώ.
- Στις 27/06/17 η ΕΑΡΕΣ δίνει το παρόν στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Σχολής και την καθιερωμένη θεατρική παράσταση από μαθητές της Σχολής.
- Στις 31/07/17 συμμετέχουμε στο Ριζαρείτικο αντάμωμα στο Μονοδένδρι όπως και την προηγούμενη χρονιά. Μαζί μας ήταν και τα Μέλη του ΠΣ ΡΕΣ κος Τσακίρης Παναγιώτης, Γέμτος Πέτρος και Κύρου Άδωνις. Έμειναν για πρώτη φορά μετά την έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιεί η ΡΕΣ στο Μονοδένδρι κάθε χρόνο. Η ΕΑΡΕΣ τίμησε το μακροβιότερο εν ζωή μέλος της κο Μπαïρακτάρη Θωμά που συμπλήρωσε εκατό έτη με πλακέτα και με βιβλία τον αμέσως νεώτερο και πρώην Πρόεδρο της κο Συκιώτη Σταύρο (97) ετών.
- Τιμήσαμε με την παρουσία μας τον Άγιο Νεκτάριο και Ματθαίο και παρευρεθήκαμε στην ρασοφορία των νέων μαθητών στις 16/11/17 και τα μνημόσυνα Ριζαρών.
- Συμμετείχαμε στην χριστουγεννιάτικη γιορτή της Σχολής.
- Λάβαμε την 10/01/18 επιστολή του επισκόπου Ωλένης Αθανασίου που γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί στον εσπερινό και την κοπή της πίτας μας.
- Για μια ακόμη χρονιά ευχαριστήσαμε τον π. Στυλιανό Μπιζά και τα μέλη του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου για τα δώρα τους.
- Στις 05/02/18 η ΕΑΡΕΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της με τις καθιερωμένες βραβεύσεις μαθητών.
- Στις 21/02/18 ακολουθεί ο πρόωρος χαμός του εν ενεργεία μέλους του ΔΣ ΕΑΡΕΣ Δημητρίου Σωτηρόπουλου. Η εξόδιος ακολουθία στις 23/02/18 με τιμητικό άγημα μαθητών της Σχολής. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Δημήτριος Καβρουλάκης . Τον συνοδέψαμε στην γενέτειρά του Αγ. Βαρβάρα Κολλινών Αρκαδίας ο Πρόεδρος Κ. Μαστοράκης και τα Μέλη Γρηγοριάδης Κων/νος και Καβρουλάκης Δημήτριος.
- Αποστείλαμε συλλυπητήρια επιστολή στον κο Τσακίρη Παναγιώτη για τον αδόκητο χαμό του γιού του Γεωργίου στις 29/03/18.
- Μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ΕΑΡΕΣ αποστείλαμε επιστολή στην κα Τούλα Λοράντος- Σωτηροπούλου, σχετικά με τον ορισμό της ως αριστίνδην μέλος του ΔΣ ΕΑΡΕΣ μέχρι την λήξη της θητείας του, χωρίς ψήφο, την οποία απεδέχθη.
- Στις 28/06/18 για μια ακόμη χρονιά συμμετείχαμε στην τελετή λήξης των μαθητών της Σχολής με ομιλία του Προέδρου ΕΑΡΕΣ απονομή αναμνηστικών και το ένθετο μας στον αναμνηστικό φάκελο των αποφοίτων.
Παραβρεθήκαμε στην εξόδιο ακολουθία του μέλους ΠΣ ΡΕΣ καθηγητή Χούλη Νικολάου.
- Αρκετοί απόφοιτοι και τα μέλη του ΔΣ τίμησαν για χρονιά ακόμη τους Αγίους μας και την ρασοφορία των νέων μαθητών της Σχολής στις 11/18.
- Στις 3/12/18 με επιστολή μας στο ΠΣ ΡΕΣ κάνουμε γνωστό το θέμα κατανάλωσης ρεύματος στο κτήριο των γραφείων μας. Παρουσία εκπροσώπου της τεχνικής υπηρεσίας, της ΔΕΗ και του Προέδρου της ΡΕΣ διαπιστώθηκε ότι το κοινόχρηστο ρεύμα είναι μαζί με το ρεύμα των γραφείων μας. Αποτέλεσμα να μας «κλέβουν» οι ένοικοι του κάτω ορόφου. Τελική διευθέτηση με την μείωση των κοινοχρήστων για το έτος 2018.
- Για μια ακόμη χρονιά ο Δντής της Σχολής μας κάλεσε να παραβρεθούμε στην χριστουγενιάτικη γιορτή, και τον τιμήσαμε.
Παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ερυθρών και βοηθού του Οικουμενικού θρόνου κ.κ. Κυρίλλου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας μας με βράβευση μαθητών και απονομή δώρων στα φλουριά στις 04/02/19. Οι έπαινοι ήταν αφιερωμένοι στον εκλιπόντα Δημήτριο Σωτηρόπουλο και τα χρηματικά βραβεία ανέλαβε η συζυγός του Τούλα Λοράντος και η κόρη του Νάντια.
- Στις 17/02/19 μετά από αίτημα της ΕΑΡΕΣ πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου στον Ναό της Σχολής και η οικογένειά του παρέθεσε καφέ και γεύμα σε όλους.
- Η κυρία Τούλα Λοράντος Σωτηροπούλου και η κόρη της Νάντια Σωτηροπούλου απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή στην ΕΑΡΕΣ με ημερομηνία 19/02/19.
- Μετά από πρόσκληση μας έγινε στα γραφεία μας συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΡΕΣ καθηγητή κο Χαραλαμπάκη Χριστόφορο στις 08 Απριλίου 2019, με θέματα που απασχολούν της ΕΑΡΕΣ και την ΡΕΣ.
- Αποστείλαμε επιστολή στον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Διαυλείας κ.κ. Αλέξιο και καθηγητή της Σχολής μας που αφορούσε το πρόσφατο σοβαρό θέμα υγείας του.
Αυτά τα ολίγα έως αρκετά για τον Διοικητικό απολογισμό.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε στην απερχόμενη θητεία δεν ήταν ικανοποιητικά αρκετές. Σχετικά με τα οικονομικά της Ένωσης θα αναφέρω ότι η κρίση δεν μας άφησε απ’ έξω. Θα αναφερθώ μόνο ότι τα τρία τελευταία χρόνια δηλαδή από Ιούνιο 2016 μέχρι σήμερα είχαμε έσοδα από μέλη μας 6.930 ευρώ ως συνδρομές και από τη ΡΕΣ 17.000 ευρώ.
Αξίζει την προσοχή σας και ότι από τα χρήματα που μας έδινε ως επιχορήγηση το Π.Σ της ΡΕΣ γινόταν συμψηφισμός με οφειλόμενα προς τη ΡΕΣ για ενοίκιο και κοινόχρηστα. Χρωστούσαμε πάνω από 7.500 ευρώ από προηγούμενες θητείες. Η πρότασή μας ήταν να συμψηφισθούν τα οφειλόμενα (ενοίκια – κοινόχρηστα) και να μας δίνεται ένα παραπάνω ποσό που να καλύπτει την εφημερίδα μας (τυπογραφείο + Ταχυδρομικά) Παρ’ όλες τις υποσχέσεις τους δεν γινόταν τίποτα. Τα επιχειρήματά μας;
Το αυτονόητο. Η ΕΑΡΕΣ προάγει και προβάλλει το έργο της ΡΕΣ δια μέσου του εντύπου της, την εφημερίδα μας τον Ριζαρείτη. Ένθερμος υποστηρικτής ο Σύμβουλος κ. Π. Τσακίρης ο κ. Ν. Χούλης και ο κ. Κ. Φαφαλιός και εσχάτως ο κ. Χαραλαμπάκης Χριστόφορος.
Υποσχέσεις και στο τέλος να βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή.
Από την μια τσέπη έβγαιναν και από την άλλη έμπαιναν, στο ίδιο όμως παντελόνι!
Ο Ταμίας στη συνέχεια στον απολογισμό του θα αναφερθεί για τα οικονομικά μας αλλά και αριθμητικά στοιχεία με τον αριθμό των μελών μας που ανταποκρίνονται οικονομικά, πληρώνοντας την συνδρομή τους.
Με τα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία η εφημερίδα μας δυστυχώς μπήκε στην κόκκινη ζώνη. Όπως διαπιστώνατε καθ’ όλη την τριετία εκδίδονταν δύο τεύχη κάθε έτος για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας και τα λειτουργικά έξοδα. Συμπλήρωσε 25 χρόνια παρουσίας και προβολής της ΡΕΣ και της ΕΑΡΕΣ. Το τελευταίο φύλο ήταν επετειακό. Λάβαμε τα καλύτερα σχόλια από πολλούς. Ελάχιστοι πιστεύουμε ότι κατάλαβαν ότι ήταν το τελευταίο. Το ΔΣ με πρωτοβουλία του Δ. Καβρουλάκη δερματόδεσε και τον δεύτερο τόμο και κοσμεί την βιβλιοθήκη μας. Θα παρακαλούσα όλους μας να σκεφτούμε και να βρούμε λύσεις λειτουργίας της εφημερίδας. Αν γνωρίζετε κάποιον άνθρωπο δικό μας Ριζαρείτη ή φίλο της Ένωσής μας να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως και το Πολυμελές Συμβούλιο δεν πρέπει να μας εγκαταλείψει.
Η εφημερίδα ο Ριζαρείτης είναι η έξωθεν καλή μαρτυρία της Ριζαρείου όπως αρκετές φορές έχει ακουσθεί από τον εξαίρετο σύμβουλο της Σχολής κ. Π. Τσακίρη και τον κο Χαραλαμπάκη. Το φύλλο είναι αρκετά αναβαθμισμένο και είναι η φωνή όλων μας. Είναι βήμα ανάδειξης αποφοίτων μας και δραστηριοτήτων τους, είναι βήμα των μαθητών και των καθηγητών τους είναι βήμα του κάθε Ριζαρείτη. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Εμείς κάνουμε το δικό μας βήμα κάντε και σεις το δικό σας. Εμείς πάντα προτρέπουμε και περιμένουμε.
Οι σχέσεις με το Π.Σ της ΡΕΣ σε επίπεδο Δ.Σ ήταν σχέσεις ισορροπίας και εξάρτησης, θέματα αφορώντα εκδηλώσεις ήταν δοτικοί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Οι προστριβές μας είχαν να κάνουν με την οικονομική χορηγία τους, σχετικά με ύψος του εγκρινόμενου ποσού και της εκταμίευσής του. Ατέρμονες συζητήσεις, συζητήσεις με αίσθηση επαιτείας και στο τέλος να φεύγουμε με αίσθηση λύσης του θέματος! Και στο δια ταύτα; Η διαπίστωση του ισοσκελισμένου παρονομαστή. Οι φωνές υποστήριξης από την πλευρά του Πολυμελούς Συμβουλίου αρκετές και οι λιγότερες οι αντίθετες οι φωνές. Όμως η συνέχεια έδειχνε το αντίθετο.
Ένθερμη φωνή υποστήριξης που αξίζει να το αναφέρω ήταν ο κ. Π. Τσακίρης. Άδικο θα ήταν να μην αναφέρουμε ότι στα θέματα που ζητούσε τη στήριξή τους για εκδηλώσεις μας και όχι μόνον είχαμε την αμέριστη συμπαράστασής τους απ όλους τους Συμβούλους της Σχολής.
Θέλω επίσης να επιστήσω την προσοχή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου και εγώ θα συμπορευθώ με την ιδιότητα του μέλους.
Ήδη μας πρότεινε ο Διοικητικός Διευθυντής της ΡΕΣ κ. Μωραίτης να μεταστεγαστούμε σε άλλο κτήριο της ΡΕΣ στον Πειραιά. Εμείς προτείναμε τα παλιά γραφεία στην Παλαιά Ριζάρειο αλλά ήταν ανένδοτοι. Θα τα χρησιμοποιήσουν ως εκθεσιακό χώρο και πωλητήριο των όσων παράγονται στο Μονοδένδρι. Η ετήσια επιχορήγηση φθάνει ίσα για την κάλυψη των ενοικίων και κοινοχρήστων και μένει μικρό ποσό για να κάνεις εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου ανάδειξης των αξιών της Ριζαρείου του ήθους και του πνεύματος. Στον χώρο των γραφείων μας έχουμε κάνει επενδύσεις χιλιάδων Ευρώ.
Τα γραφεία μας φοβούμαι ότι στο τέλος θα πέσουν θύμα της ανάπτυξης της περιοχής.
Απευθύνω έκκληση προς το Π.Σ και τους λέμε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια σ’ ένα κτίριο απαξιωμένο, από την πλευρά την δική μας είναι μεγάλες και κοπιώδεις. Τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί είναι αρκετά και βαρύνουν τις πλάτες κατ’ αρχάς του Διοικητικού μας Συμβουλίου, των μελών μας και κυρίως Ριζαρειτών που μας εμπιστεύτηκαν αρκετά χρήματα για να γίνουν αυτά τα γραφεία, που είναι μια όαση, είναι ένα λιμάνι είναι η φωλιά μας είναι η ζεστή αγκαλιά της μάνας Ριζαρείου, το σπίτι του Ριζαρείτη.
Τελειώνοντας, να σας αναφερθώ προσωπικά, όσο αφορά τον εαυτό μου. Με την 3χρονη θητεία μου στο αξίωμα του Προέδρου της ΕΑΡΕΣ, και επί πολλά χρόνια ως Ταμίας και μέλος του Δ.Σ έχω συμπληρώσει υπερτριαντακονταετή θεσμική παρουσία. Στο νέο Δ.Σ. που θα κληθούμε στη συνέχεια να ψηφίσουμε, μου ζητήθηκε να βάλω υποψηφιότητα ως μέλος του Δ.Σ για να βοηθήσω το νέο Δ.Σ με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου και το έπραξα. Ασφαλώς χαίρομαι που κατέθεσαν υποψηφιότητα νέα παιδιά και σας παρακαλώ να τα τιμήσετε με την ψήφο σας. Εγώ και οι υπόλοιποι συνεργάτες μου που ήμασταν στις αντίστοιχες προβεβλημένες θέσεις θα σταθούμε στυλοβάτες στις πρωτοβουλίες τους αλλά και φύλακες στα δύσκολα.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΣ της θητείες που προήδρευσα, κυρίως τον Κώστα Κατσινούλα, γιατί σηκώνει το βάρος της ιστοσελίδας μας και μοχθεί αφάνταστα για την ενημέρωσή σας. Για την συνεργασία μας, τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Αναγνώστου και τον Ταμία Φώτιο Ζέρβα για την αφοσίωσής τους στο πρόσωπό μου και στον αθόρυβο θεσμικός τους ρόλο. Μεγάλος ο ρόλος των συνεργατών. Χαίρομαι διότι με τους ανωτέρω, τον Δημήτρη Καβρουλάκη, Στέφανο Καραχάλια, Κώστα Γρηγοριάδη, Λάζαρο Γκατζέ, τους εξωθεσμικούς Βασίλη Σακκά, Δημήτρη Μακρή, Δημήτρη Λεονταρίτη, π. Γεράσιμο Ζαμπέλη είχα αμέριστη συμπαράσταση: ότι τους ζητούσα μου το προσέφεραν απλόχερα.
Τον τ. Διευθυντή της ΡΕΣ τον κ. Δημήτριο Μίχα για τα κείμενά του και για τα κείμενα πλακετών βραβεύσεων, τον Διευθυντή της Σχολής κ. Γιαννή, τον Υποδιευθυντή κ. Αθανάσιο Κάτση, την κα Ζαραβέλα Χαρά, τον χοράρχη μας τον Γιώργο Κατσούλα,τους Συμβούλους κ. Παναγιώτη Τσακίρη, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για την πατρική στοργής που με περιέβαλλαν, καθώς και όλο το προσωπικό της Σχολής όλων των βαθμίδων.
Ιδιαίτερα θα ευχαριστήσω έναν πυλώνα της Ένωσής μας, έναν ακρογωνιαίο λίθο, έναν αριστοκράτη, έναν ευγενή άνθρωπο που ήταν πάντα δίπλα μου με πολλή στοργή, εισέπραξα πολύ αγάπη και μεγάλη υποστήριξη στο έργο μου. Τον κύριο Δημήτριο Λεονταρίτη, τον ευχαριστώ θερμά μέσα από την καρδιά Τον γνωρίζετε όλοι σας με την αθόρυβη παρουσία του αλλά για την μεγάλη πολλαπλή προσφορά του. Κύριε Δημήτρη σας ευχαριστώ πολύ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα πω σ’ όλα τα μέλη μας κυρίως σ’ αυτά, που ανταποκρινόταν στα καλέσματά μας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούσαμε, αλλά και σε σας που δώσατε σήμερα το παρόν σας στη σημερινή διαδικασία του απολογισμού και των αρχαιρεσιών.
Ευχαριστώ θα πω στο Θεό και στους Αγίους της Σχολής μας Άγιο Νεκτάριο, Άγιο Γεώργιο και Ευαγγελιστή Ματθαίο που με αξίωσαν να ανταπεξέλθω σ’ αυτό τον ρόλο που τάχθηκα να υπηρετήσω.
Το πιο μεγάλο ευχαριστώ θα το πω στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου για την υποστήριξη που μου παρείχαν. Τους ευχαριστώ δημόσια.
Στον νέο Πρόεδρο τον Κώστα Γρηγοριάδη και στους εκλεκτούς συνεργάτες του να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο τους.
Σας ευχαριστώ όλους.

ΟΜΙΛΙΑ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΜΜ. ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗ, Μέλους Δ.Σ – ΕΑΡΕΣ

Φίλες και φίλοι.
Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου από το καλωσόρισμα πρώτα των νέων παιδιών που παρίστανται στη Γενική μας Συνέλευση, που είναι μια ευχάριστη και αισιόδοξη νότα για τη συνέχεια και το μέλλον της Ένωσης.
Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ στα γραφεία μας προκειμένου να πραγματοποιήσουμε την Γενική μας Συνέλευση είναι σημειολογική. Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι από τα μέλη μας δεν τους είχε δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουν τα γραφεία μας, το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε η Γενική Συνέλευση να γίνει σήμερα εδώ.
Να γνωρίσετε τις εργώδεις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια, για να έχουμε αυτά τα καλαίσθητα και λειτουργικά γραφεία μας στο κέντρο της Αθήνας, όπως άλλωστε άξιζε και έπρεπε να έχουμε και τα έχουμε. Όλα που βλέπετε γύρω σας έχουν γίνει με πολύ κόπο, μεράκι, σκέψη, σχεδιασμό και πολύ προσωπική εργασία από εμένα και αρκετούς άλλους. Κυρίως όμως τα χρήματά σας έχουν πιάσει τόπο και αξία. Ο ένας λόγος είναι αυτός και ο δεύτερος για να αντιληφθείτε ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε τη σκέψη της απομάκρυνσης μας απ΄ αυτόν τον χώρο. Εδώ και τρία χρόνια μας γινόταν ένας «πόλεμος» για να απομακρυνθούμε, να φύγουμε από τα γραφεία μας. Το θέμα απαιτεί πολύ συζήτηση, πολύ κουβέντα αλλά ας το αφήσουμε προσωρινά στην άκρη. Μια εύστοχη κίνηση που κάναμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο ήταν να μην τσιμπήσουμε στο δόλωμα. Αν υποκύπταμε θα είχαμε φύγει εδώ και τρία χρόνια.
Η δεύτερη και καθοριστική κίνηση ήταν ότι καλέσαμε τον Πρόεδρο του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ. κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη να μας ενημερώσει και να μας πει αν γνωρίζει τις προθέσεις του Ιδρύματος για το παρόν κτίριο.
Η παραφιλολογία που ακουγόταν ως απειλή με τα πρώϊμα παπαγαλάκια μπήκαν στην άκρη.
Η παραμονή μας στο παρόν κτίριο εδραιώνεται κατά τα λεγόμενα του Προέδρου της ΡΕΣ μέχρι του έτους 2025 και βλέπουμε.
Θα συνεχίσω και θα δώσω τις καλύτερες ευχές μου στον απερχόμενο Πρόεδρο και συμμαθητή μου τον Κώστα Μαστοράκη για την προσφορά του στην Ένωση, που στα θετικά της θητείας του ήταν η ένταξη της ΕΑΡΕΣ στους νόμιμους Συλλόγους όσον αφορά στην ένταξή μας στην Εφορία, έχοντας πλέον Α Φ Μ, ο λογαριασμός που διατηρούμε στην Τράπεζα είναι στο όνομα της ΕΑΡΕΣ, αποκλείοντας προσωποπαγείς καταθέσεις όπως γινόταν παλαιότερα σε ονόματα του ταμία, του προέδρου κ.λ.π, που εγκυμονούσαν κινδύνους αν είχε κάποιος πρόβλημα με την Εφορία από τους ανωτέρω να χανόντουσαν τα χρήματα και άλλοι κίνδυνοι.
Το τηλέφωνο είναι στο όνομα της Ένωσης.
Τον ευχαριστούμε για την συνολική και διαχρονική προσφορά του. Στην θητεία του όμως είχαμε Διοικητικά Συμβούλια με σφοδρές αντιπαραθέσεις, όμως τα αντιπαρέρχομαι για το καλό και την ενότητα της ΕΑΡΕΣ.
Όσον αφορά την νέα υποψηφιότητα που προέκυψε στο αξίωμα του Προέδρου με τον Κωστή Γρηγοριάδη αφού ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν θέλησε να συνεχίσει στο αξίωμα αυτό για λόγους προσωπικούς όπως μας είπε, να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία που πήρε και αυτοπροτάθηκε, βάζοντας όμως κάποιες προϋποθέσεις, που δεν τις αρνηθήκαμε λόγω της μεγάλης και αθόρυβης προσφοράς του στο Σύλλογο. Όσον αφορά εμένα να πω ότι ήταν ο Γενικός Γραμματέας μου στην θητεία μου ως Πρόεδρος και συνεννοούμαστε με τη σκέψη, το βλέμμα και το νεύμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα βάλει στόχους που θα κληθούμε όλοι να τους υποστηρίξουμε και να τους πετύχουμε.
Όσον αφορά την διάδοχη κατάσταση και την συνέχεια που πρέπει να έχει η Ένωση τα παιδιά που είχαν μπει από την προηγούμενη θητεία, στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Αναγνώστου, ο Ταμίας Φώτης Ζέρβας, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κατσινούλας, μαζί με τα τρια νέα παιδιά που έθεσαν υποψηφιότητα συμπληρώνοντας και κοσμώντας το ψηφοδέλτιο να αγκαλιασθούν από εμάς τους παλιότερους στο Διοικητικό Συμβούλιο και να μεταλαμπαδευτεί το όραμα. Προϋποθέτει όμως ότι πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν να γνωρίσουν να μάθουν και να ενημερωθούν ποια είναι η Ένωση, να την αγαπήσουν, ποιοι είναι οι στόχοι και τι θέλουμε να πετύχουμε.
Εγώ π.χ. συνεργαζόμουν έχοντας επικοινωνία με απόφοιτους Ριζαρείτες, με εξωθεσμικούς και όχι μόνο, συζητώντας και ζυμώνοντας ιδέες. Οι ιδέες αυτές μεταφέρονταν στα Διοικητικά Συμβούλια και μερικές εξ΄ αυτών υλοποιούντο ύστερα από συζήτηση. Τα άρθρα στην εφημερίδα δεν ερχόντουσαν από μόνα τους.
Και μια που πιάσαμε εφημερίδα, με λύπη να επαναλάβουμε ότι η εφημερίδα έκλεισε ένα κύκλο ζωής με θετικό πρόσημο. Τα ταξείδι κράτησε 25 χρόνια. Ήμουν από τα γεννοφάσκια της που λέμε στην Κρήτη μέχρι σήμερα. Το τελευταίο τεύχος στη μορφή που βγήκε τα λέει όλα. Το είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου και υλοποιήθηκε με πολύ κόπο. Σ΄ αυτό συνετέλεσαν και συνέβαλαν πολλοί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Εδώ είναι παρόντες όλοι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι μόνο.
Η απόφαση για το κλείσιμο της εφημερίδας ήταν ομόφωνη. Οι λόγοι αποδόθηκαν στο ίδιο το τελευταίο τεύχος, το επετειακό, το εκατοστό, δεν θα τους αναλύσουμε τώρα. Κυρίως ήταν οικονομικοί. Το κάθε τεύχος στοίχιζε γύρω στα 1500 Ευρώ x 4 τεύχη το χρόνο, δηλ. περί τις 6.000 Ευρώ το χρόνο. Δεν μαζεύονται αυτά τα χρήματα πλέον. Οι ετήσιες εισφορές των μελών μας δεν κάλυπταν ούτε το ένα τεύχος.
Τα χρήματα που μας έδινε το Πολυμελές Συμβούλιο, η Ριζάρειος έφθαναν δεν έφθαναν να πληρώνουμε ενοίκιο, κοινόχρηστα και στην καλύτερη περίπτωση άντε και ένα τεύχος.
Όσον αφορά την ιστορία της Εφημερίδας, δέσαμε και τον δεύτερο τόμο σε δέρμα με χρυσογράμματα, σε δύο αντίτυπα, που ο ένας τόμος εξ αυτών θα δωρηθεί στη Ριζάρειο σε κάποια επίσημη εκδηλωσή μας για να μην χαθεί. Εξ΄ άλλου η εφημερίδα μας «Ο ΡΙΖΑΡΕΙΤΗΣ» είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ΕΑΡΕΣ. Επίσης ένα σημαντικό τεύχος της εφημερίδας μας, ήταν το τεύχος Νο 82, το οποίο εξ΄ ολοκλήρου ήταν αφιερωμένο στην Ιστορία της ΕΑΡΕΣ, σε σύντομη αλλά περιεκτική μορφή που επιμελήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη ο απόφοιτος μας Φιλόλογος κ. Δημήτριος Μακρής, ο οποίος δεν είναι παρών σήμερα λόγω οικογενειακών του υποχρεώσεων. Η συνεργασία μας ήταν πολύ δημιουργική και αποτελεσματική. Να τον ευχαριστήσουμε ας είναι και απών. Δημήτρη Μακρή σ΄ ευχαριστούμε.
Στο σημείο αυτό θα αποτυπώσω ένα παράπονο.
Η εφημερίδα έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα μήνα.
Κανείς δεν πήρε ένα τηλέφωνο να πει μια κουβέντα και δεν εννοώ θετικά σχόλια η ευχολόγια. Με πικραίνει το γεγονός ότι κανείς από τη Ριζάρειο, το Πολυμελές Συμβούλιο δεν πήρε ένα τηλέφωνο να πει ρε παιδιά τι έγινε, τι πρόβλημα υπάρχει, να το δούμε…
Αδιαφορία, αδιαφορία, αδιαφορία. Αυτό σημαίνει πολλά, μάλλον αποδεικνύει αυτό που πιστεύαμε κατά βάθος όλοι μας και δεν θέλαμε να το εξωτερικεύουμε. Εμείς πάντως έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη. Κάναμε τα ακατόρθωτα. Και για την ιστορία να πω ότι όταν βγήκε το νούμερο ένα της εφημερίδας το έτος 1985, όλοι ήταν χαρούμενοι και υποστήριξαν τότε την ιδέα και έκδοση της εφημερίδας με ένθερμο υποστηριστή το μέλους του τότε Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Δαμπολιά, ο οποίος ήταν ο συντάκτης της εφημερίδας και ο οποίος είχε μαζέψει τα άρθρα που είναι δημοσιευμένα και αρκετή άλλη ύλη, ο δε Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Πέππας ήταν ο οικονομικός χορηγός του πρώτου τεύχους δίνοντας τότε το σημαντικό ποσό των 20.000 δρχ. ενώ οι άλλοι τότε έδιναν ποσά από 1000 – 5000 δρχ.
Το πρώτο τεύχος απεστάλη σε 100 αποδέκτες μέσω του Ταχυδρομείου και επέστρεψαν 25 τεύχη για διάφορους λόγους. Αυτό ήταν όλο. Απ΄ ότι διάβασα στα πρακτικά της εποχής, σας μεταφέρω την αγωνία του πρωτοστάτη κ. Δαμπολιά αλλά και την αδιαφορία που επέδειξαν οι υπόλοιποι του Διοικητικού Συμβουλίου, κοινώς σφύριζαν αδιάφορα. Δεν αποτυπώνονται περαιτέρω αιτιάσεις. Οπότε η εφημερίδα σταμάτησε εκεί. Πρώτο και τελευταίο τεύχος.
Εμείς λοιπόν στην συνέχεια βγήκαμε το έτος 1993 με Νο 2, μετά από 10 χρόνια από τότε που είχε βγεί το Νο 1, το πρώτο τεύχος.
Κλείνοντας το θέμα θέλω να πω ότι είμαστε ήρωες που το φθάσαμε ως εδώ και σε πείσμα κάποιων που τα πρώτα χρόνια μας έβαζαν τρικλοποδιές, και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κατά καιρούς συνεργάτες. Στο ίδιο πρακτικό που διάβαζα αυτά που σας είπα για την εφημερίδα, στα υπόλοιπα θέματα ήταν και η λειτουργία των παραρτημάτων της ΕΑΡΕΣ και δη για το παράρτημα των Ιωαννίνων. Έλεγε λοιπόν το πρακτικό ότι υπολειτουργούσε το πράγμα, όμως εστίαζε στο γεγονός ότι η ατμόσφαιρα αυτή στερούσε συνδρομές από τον μητρικό Σύλλογο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως και σήμερα, ξανά και ξανά.
Όλα τα έξοδα είναι εδώ στον μητρικό Σύλλογο.
Οι αποταμιεύσεις των Παραρτημάτων λειτουργούν ως Δούρειος Ίππος στις ουσιαστικές ανάγκες της Ένωσης (ενοίκιο, κοινόχρηστα, τηλέφωνο, εκδηλώσεις και μεγάλο έξοδο ήταν η εφημερίδα). Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να δει το θέμα από άλλη οπτική γωνιά από άλλο πρίσμα και οι φίλοι μας στο Παράρτημα να αφήσουν τον εγωισμό στην άκρη και να συζητήσουμε σε διαφορετική και ποιο ουσιαστική βάση την ύπαρξή τους.
Βλέποντας τριγύρω αυτή την εικόνα της μη συμμετοχής σ΄ αυτήν την κορυφαία διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης, πως την κρίνετε εσείς; Εμείς αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι της ΕΑΡΕΣ και αυτό από την αγάπη που τρέφουμε σ΄ αυτήν. Που είναι η συμμετοχή.
Λυπούμαι αλλά την επόμενη φορά δεν θα συμμετάσχω και εγώ από θεσμική θέση.
Παρ΄ όλο που ήθελα να κάνω πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως το ένα που έγινε ήταν η διάσωση του αρχείου της εφημερίδας που επί 25 χρόνια φύλαγα το αρχείο στο σπίτι ως κόρη οφθαλμού και είναι πλέον στη βιβλιοθήκη, υπό μορφήν βιβλίου, τα βλέπετε μπροστά σας αλλά και δύο σετ ολοκληρωμένα άδετα τεύχη από το 1-100. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι εντός ολίγου όλα τα τεύχη θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο. Όλα αυτά έγιναν με πολύ κόπο, πολύ δουλειά και πολλά χιλιόμετρα.
Μια άλλη κοπιώδης δουλειά που θα ήθελα να ασχοληθώ είναι η ταξινόμηση του αρχειακού υλικού της ΕΑΡΕΣ που αυτό απαιτεί γνώση, εμπειρία και πάρα πολύ χρόνο. Στη θητεία αυτή και με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα επιδείξουν θέληση, αλλά και από εξωτερικούς συνεργάτες γνώστες του αντικειμένου θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ και να κλείσω με τον ουσιαστικότερο τρόπο την παρουσία μου στο Δ.Σ της ΕΑΡΕΣ.
Θα μπορούσαμε και να κάνουμε εκδήλωση να γιορτάσουμε τα 100 τεύχη της εφημερίδας μας. Την περασμένη χρονιά κλείναμε 80 χρόνια από την ιδρυσή μας αν και η επίσημη εναρξή μας ήταν το έτος 1939 οπότε και μέσα στο έτος μπορούμε να κάνουμε κάποια εκδήλωση.
Δεν έχω κάτι άλλο προς το παρόν να πω η να προσθέσω. Τα είπαν οι προηγούμενοι και ίσως και οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν να πουν περισσότερα. Εγώ να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια θα είμαι στο πλευρό του νέου Προέδρου, του Κωστή Γρηγοριάδη ο οποίος μας ζήτησε να παραμείνουμε ως μέλη του Δ.Σ εφ΄ όσον δεν υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες.
Πιστεύω ότι με τα νέα τα παιδιά που μπήκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το νέο σχήμα. Αλλά και να υπήρχαν πολλές υποψηφιότητες, πάλι θα είμασταν κοντά στον Πρόεδρο, διότι του το οφείλουμε και η γνώση μας και η εμπειρία που έχουμε σε συνδιασμό με τις ιδέες των νέων παιδιών να δώσουμε ένα σύγχρονο στίγμα στην Ένωση. Η συμμετοχή μου θα προσφέρει γνώση και εμπειρία στις νεώτερες γεννιές που θα ακολουθήσουν.
Εγώ να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ καλή πορεία στο Διοικητικό Συμβούλιο και καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο Κωστή Γρηγοριάδη.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΕΙΣΤΕ ΕΔΩ

 

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα