Εορτή Ευαγγελιστού Ματθαίου και Ρασοφορία στη Ριζάρειο Σχολή

^Back To Top

logo

DSC01724Με κατάνυξη εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, στο χώρο των εκπαιδευτηρίων Χαλανδρίου. Στον όρθρο χοροστάτησε και στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης με συλλειτουργούς ιερείς παλαιούς Ριζαρείτες, συγγενείς και πνευματικούς των σπουδαστών. Τους χορούς δεξιά και αριστερά στελέχωσαν αντιστοίχως οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής, οι οποίοι απέδωσαν με άριστο τρόπο τα ψαλλόμενα, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.
Κατά τη Θεία Λειτουργία, τηρουμένης της Ιεράς Παραδόσεως της Σχολής, έλαβε χώρα η Ρασοφορία όλων των νεοεισαχθέντων, προς τους οποίους ο Αρχιερεύς απηύθυνε λόγους παραινετικούς.

Μπορεί να μη γίνουν όλοι Ιερείς, όπως ευγενώς οραματίσθηκαν οι κτήτορες και ευεργέτες του Έθνους Μάνθος και Γεώργιος, αλλά πρέπει να σταθούν αντάξιοι της λαμπράς παραδόσεως και της μεγάλης ευεργεσίας αυτής να ευρίσκονται στον Ιερό χώρο της Σχολής και να αντλήσουν αξίες, ιδανικά και αρχές, βάσει των οποίων θα καταστούν είτε άξιοι Λειτουργοί του Ιερού Θυσιαστηρίου είτε, ως έχοντες και κατέχοντες την γενικήν Ιερωσύνη, πολύτιμα και ενεργά στελέχη της Εκκλησίας του Χριστού και της Κοινωνίας μας. Τους προέτρεψε δε μαζί με την επιμέλεια στα μαθήματά τους να μη λησμονούν τα Ιερά Γράμματα, τα κείμενα των Πατέρων και τη Βυζαντινή μας Μουσική. Και όταν η σκληρότητα της ζωής τους φέρει στο να αποκάμουν, τότε πάντοτε να χρησιμοποιούν τον διακόπτη της καρδιακής προσευχής, που σαν άλλη γεννήτρια Χάριτος και φωτισμού θα καταυγάζει τις υπάρξεις τους και θα επανεκκινεί τις πνευματικές τους δυνάμεις.

Τέλος τόνισε ότι ίσως αργότερα σε κάποιο κακό ή δύσκολο μονοπάτι της ζωής, εκεί που θα νιώσουν την πτώση να έρχεται, θα ιδούν κάποιο χέρι να τους τραβά από την απώλεια και τον πνευματικό όλεθρο. Τότε να θυμηθούν την ιερή τούτη ώρα, που, για λίγο ίσως κάποιοι, ευλογούνται και ενδύονται το ιερό ράσο και θα διαπιστώσουν ότι ο καλός Θεός, οι Πρεσβείες της Παναγίας Μητέρας μας και οι ευχές του Αγίου Προστάτου και Εφόρου μας Νεκταρίου είναι πάντοτε κοντά τους.
Επίσης απηύθυνε παραινετικό πατρικό λόγο στις νέες μαθήτριες και τις ευλόγησε δίνοντας αναμνηστικό που περιείχε εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και σταυρό.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΣ ΡΕΣ καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ κ. Χαραλαμπάκης Χριστόφορος και ο Διευθυντής της Σχολής κ. Γιαννής Νικόλαος. Στο τέλος εψάλησαν και τα μνημόσυνα των αειμνήστων αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, ενώ ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα στην αίθουσα του Συμβουλίου.
Από το Υπουργείο παιδείας παρέστη η Προϊσταμένη της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης κα Κόλλια Ελένη. Από το ΠΣ της ΡΕΣ παρέστησαν ο Πρόεδρος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, το μέλος Κων/νος Φαφαλιός, ο Διοικητικός Διευθυντής Σταμάτης Μωραΐτης. Την ΕΑΡΕΣ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Κων/νος Γρηγοριάδης, ο Γεν. Γραμματέας Αναγνώστου Χρήστος, ο Ταμίας Ζέρβας Φώτιος και τα μέλη Λάζαρος Γκατζές, Καβρουλάκης Δημήτριος και Μαστοράκης Κων/νος.

Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατήστε εδώ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα