^Back To Top
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής μας στη Σχολή μας στο Χαλάνδρι, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.
Προηγήθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος κ.κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
Παρουσίαση ολόκληρης της εκδήλωσης από
ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΜΜ. ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗ μέλος Δ.Σ ΕΑΡΕΣ, τ. Πρόεδρος
Καλησπέρα σας,
Θα τροποποιήσουμε λίγο το πρόγραμμά μας επειδή ο Σεβασμιώτατος έχει μια ανειλλημένη υποχρέωση, οπότε δεν θα γίνει το διαδικαστικό όπως το είχαμε προγραμματίσει. Όμως σεβόμαστε την πρόθεσή του & την επιθυμία του. Ο Σεβασμιώτατος πριν λίγο εξέφρασε την επιθυμία του επίσης να τραγουδήσει ένα τραγούδι μαζί μας.
Πρώτα θα πείτε το τραγούδι Σεβασμιώτατε & μετά θα κόψετε την πίτα. Λοιπόν έχετε το μικρόφωνο να μας συνεπάρετε & εμάς.
Σεβασμιώτατος
Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια τα τραπέζια αυτά, όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι αν όχι όλοι, λεγόταν «Αγάπες». Αυτή την στιγμή λοιπόν το τραπέζι μας λεγεται αγάπη. Γι΄αυτό λοιπόν θα ήθελα, έτσι πολύ συγκινημένος & λίγο πριν κόψουμε την βασιλόπιτα, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, το γνωστό παραδοσιακό, ωραίο τραγούδι, «Σ΄αγαπώ γιατί είσαι ωραία..», όλοι μαζί.
Τραγούδι από Σεβασμιώτατο
Να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο & να σας πούμε ότι είναι απόφοιτος της Σχολής μας, είναι της τάξης του Προέδρου μας του Κωστή του Γρηγοριάδη. Εδώ σαν μαθητής το όνομά του ήταν Ξενοφώντας & περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Είναι & πάρα πολύ καλίφωνος απ΄ότι διαπιστώσατε. Από την τάξη αυτή ακολούθησαν τις τάξεις του κλήρου έντεκα (11) μαθητές, μεταξύ αυτών ο νυν Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο Ζακύνθου Διονύσιος … κ.ά.
Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκε με πολύ θέρμη και επιθυμία.
Τον προσκαλώ να κόψει την βασιλόπιτά μας.
Ακολουθεί εγκάρδιος Ριζαρείτικος χαιρετισμός και το τελετουργικό της κοπής της βασιλόπιτας «εις πάσαν την γην ….» και το μοίρασμα των θεσμικών κομματιών.
Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος κ.κ. Εμμανουήλ
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε αγαπητοί μου φίλοι, μαθητές, δεν θα κηρυγματολογήσω πολύ στην αγάπη σας, επιτρέψτε μου μόνο για 1,5 λεπτό, μόνο να ευχηθώ. Για όσους θέλουν να με ακούσουν, θά ήθελα αυτή την ώρα να καταθέσω την καρδιά μου & να πώ πολλά, αλλά η βραδιά δεν προσφέρεται για να πεί κανείς πολλά & δεν πρέπει πάντοτε να λέει κανείς πολλά, γιατί εμείς οι κληρικοί πάντοτε έχουμε μία τάση ακατάσχετης κηρυγματολογίας & πολλές φορές ξεχνάμε να βάλλουμε τελεία ή άνω τελεία & κουράζουμε τον κόσμο. Δεν θα ήθελα λοιπόν να σας κουράσω περισσότερο ή λιγότερο, να σας πώ μόνο μέσα σε λίγες προτάσεις την βαθιά μου συγκίνηση μετά από πολλά χρόνια. Τελευταία φορά ήρθα εδώ με τον επίσης μαθητή της Ριζαρείου Φροντιστηριακό, Πατριάρχη Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον Β΄ το 2014, που ήμασταν παρόντες εδώ, σε μια παρόμοια βραδυά. Σήμερα φτάσαμε στο 2020. Οι δεκαετίες & τα χρόνια περνούν & εμείς θυμόμαστε αυτό που λέει ο Δαυίδ «Χίλια χρόνια οφθαλμίσω ημέραν μία».
Κάποτε το λέγαμε & νομίζαμε ότι είναι ψέμα. Σήμερα το βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα. Ήρθα σήμερα στη Σχολή μετά από τόσα χρόνια & η συγκίνησή μου μόλις είδα τα παιδιά με το ράσο να γράφει επάνω εδώ στην κλίση το «Ρ» & το «Ρ», Ριζάρειος Σχολή & όλη αυτή την ατμόσφαιρα σήμερα θα την πάρω μαζί μου & θα τη λιτανεύω για επίσης πολλά χρόνια, όσα μου δώσει ο Θεός, γιατί αυτή η Σχολή μας έμαθε τι σημαίνει Χριστός, τι σημαίνει να πιστεύει κανείς όχι παραδοσιακά, αλλά υπαρξιακά στον Θεό. Αυτή η Σχολή μας έμαθε να είμαστε ταπεινοί & αυτή η Σχολή μας έμαθε ότι η πίστη ανήκει στους ταπεινούς & για τους ταπεινούς είναι η πίστη. Θα ήθελα ν΄αγκάλιαζα όλα αυτά τα παιδιά & τα κορίτσια τώρα που είναι στη Σχολή & τα αγόρια με τα θεόμορφα πρόσωπά τους, γιατί στα πρόσωπα των νέων ανθρώπων δεν λάμπει μόνο η ομορφιά, λάμπει η Θεϊκή ομορφιά. Και στα δικά σας πρόσωπα λάμπει η Θεϊκή ομορφιά γιατί λάμπει η αγνότητα & η καθαρότητα της ψυχής που είναι απείρως καλύτερη από την δική μας, ημών σήμερα των μεγαλυτέρων.
Εύχομαι & κλείνω εδώ τον λόγον μου, να κρατήσετε την λαμπάδα της πίστης αναμμένη στις καρδιές σας, την αγάπη σας μεταξύ σας να την αυξήσετε, γιατί πίστη σημαίνει εκκλησία, εκκλησία σημαίνει αγάπη. Κάθε φορά που η εκκλησία δεν μπορεί να προσφέρει αγάπη, δεν είναι εκκλησία. Εκκλησία σημαίνει αγκαλιά, ανοιχτή αγκαλιά όπως είναι της Παναγίας, που είναι πάνω από το ιερό βήμα, με ανοιχτές τις αγκάλες & προσκαλεί όλο τον κόσμο. Αυτό είναι εκκλησία.
Πιστεύω μαζί με τον Διευθυντή σας, μαζί με τους καθηγητές σας, μαζί με τους Προέδρους του συλλόγου που κάθε χρόνο & κάθε μέρα φροντίζουν για κάτι καλύτερο σ΄αυτή την Σχολή, να ζήσετε το μυστήριο της πίστης & να το μεταφέρετε όσο οι δεκαετίες περνούν. Με πολύ γρηγοράδα πάμε στο 2020 με το ένα πόδι & με το άλλο είμαστε στο 2030.
Σ΄αυτήν την εξαιρετική πορεία εύχομαι σε όλα τα παιδιά να κρατήσουν την πίστη αναμμένη & το καντήλι της πίστεως αναμμένο μες στις καρδιές τους, να μην σβήσει ποτέ & μαζί με τις γνώσεις καλλιεργείστε το ήθος & την αρετή που αρχίζουν να γίνονται σπάνια είδη ή είδη προς εξαφάνισην στον σημερινό εκσυγχρονισμένο κόσμο μας.
Χρόνια πολλά
Καλή χρονιά & ευλογημένη
Ευχαριστώ πολύ
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ριζαρείου κ. Κωνσταντίνος Λιούμας έχει τον λόγο για τις ευχές του. Ο κ. Λιούμας είναι μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ιδρύματος από το έτος 2005, είναι έγκριτος νομικός, καταξιωμένος και επιφανής δικηγόρος των Αθηνών.
Κύριε Πρόεδρε έχετε το λόγο.
Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να σας καλωσορίσω & να σας ευχηθώ & εγώ χρόνια πολλά, ως Πρόεδρος του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος επειδή σέβομαι τον χρόνο του Σεβασμιωτάτου. Νομίζω τα λόγια του άγγιξαν τις καρδιές όλων μας & ήτανε εξαιρετικό & αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, το τι σημαίνει Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την τιμή & την χαρά που μας έδωσε με την παρουσία του & θα ήθελα να του προσφέρω, εκ μέρους του Π.Σ. την τελευταία έκδοση του ιδρύματος. Είναι ένα λεύκωμα με εικόνες Ελλάδος, του διακεκριμμένου φιλέλληνα Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas, το αρχείο του οποίου περιήλθε στη Ριζάρειο και το αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο, κάνοντάς μας γνωστούς σε όλη την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα το απολαύσετε & θα χαρείτε για την προσφορά της Ριζαρείου πέρα απο το στενό πλαίσιο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με την επέκταση που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να δώσουμε.
Σας ευχαριστώ & πάλι & μακάρι η μαρτυρία σας, εσείς είστε η μαρτυρία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο βάθος του χρόνου.
Σας ευχαριστώ
Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΡΕΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ του προσφέρει εικόνα της Παναγίας εις ανάμνησιν της παρουσίας του στην Ριζάρειο.
Σεβασμιώτατος
Στο σημείο αυτό θά ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, για την άδεια την οποία μου έδωσε σήμερα, μαζί με τον κ. Γρηγοριάδη ο οποίος πήγε στην Αρχιεπισκοπή για να ζητηθεί η κατάλληλη άδεια, γιατί όπως καταλαβαίνετε υπάγομαι σε άλλο εκκλησιαστικό κλίμα & πρέπει να πάρω ειδική άδεια για να έρχομαι εδώ. Έτσι ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, για την αγάπη του στο πρόσωπό μου & την ευλογία του να είμαι σήμερα σ΄αυτή την ζεστή συντροφιά.
Καλή χρονιά & ευλογημένη
Πιστεύω ότι του χρόνου να' μαστε μαζί.
Ν' άστε καλά
Ενώ ο Σεβασμιώτατος αποχωρεί εμείς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας.
Χαιρόμαστε που δίνετε το παρόν σας με την παρουσία σας στο ετήσιο καθιερωμένο ραντεβού μας στο κόψιμο της βασιλόπιτας της Ένωσής μας και σας ευχόμαστε να περάσετε καλά, προσθέτοντας και το ευχάριστο προτού δώσω το λόγο στον Πρόεδρό μας, ότι η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στήριξε την Διαθήκη των Ριζαρών επαναφέροντας τη τάξει αυτά που είχαν ορίσει οι δωρητές Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης σχετικά με τα μέλη του Πολυμελούς Συμβουλίου και τη λειτουργία του και ποιοι έχουν λόγο σ΄αυτήν, ανατρέποντας την αντισυνταγματική κατά το Συμβούλιο Επικρατείας απόφαση να συμμετέχουν και άλλοι φορείς. Συγκεκριμένα αναφέρεται η αυτοτέλεια του Ιδρύματος και ο καθορισμός της λειτουργίας του στο σύνολό του, όπως αυτή άπαξ και δια παντός όρισαν. Αυτό έγινε με την 1319/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την κ. Σακελλαροπούλου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν έριδες με την εκκλησία και δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος.
Θα προσκαλέσω τον Πρόεδρό μας τον κ. Κώστα Γρηγοριάδη να απευθύνει το μήνυμά του και τις ευχές του Διοικητικού μας Συμβουλίου.
Κύριε Πρόεδρε του ΠΣ της ΡΕΣ,
Κύριοι σύμβουλοι,
Σεβαστοί πατέρες,
Εκπρόσωποι των άλλων εκκλησιαστικών Σχολών
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες της ΡΕΣ.
Σήμερα κατά το έθιμο, πρώτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου, η Ενωση Αποφοίτων απευθύνεται στην κοινότητα-οικογένεια της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και τις φίλιες ενώσεις των άλλων εκκλησιαστικών σχολών και εορτάζει τον νέο ενιαυτό του Κυρίου, με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της ένωσής μας.
Η παρουσία όλων σας αποτελεί τιμή για την Ενωση και εμείς με τη σειρά μας σας καλωσορίζουμε στην ετήσια εορτή μας.
Κάθε μέλος της ριζαρείτικης οικογένειας, είτε είναι σύμβουλος του ΠΣ της Ριζαρείου είτε απόφοιτος της Σχολής, είτε τωρινός μαθητής και μαθήτρια, είτε εκπαιδευτικός στο ίδρυμα, είναι αγαπητό και σεβαστό πρόσωπο, με το οποίο συνδεόμαστε με κοινές αξίες, όμοια πρότυπα και κοινά ιδανικά. Μας ενώνει η ίδια πίστη, ο ίδιος κώδικας αρχών και οι ίδιες αξιολογικές αναφορές.
Η παρουσία της ΕΑΡΕΣ στη Σχολή, είναι συγχρόνως και μια πρόσκληση προς τους νέους ριζαρείτες και ριζαρείτισσες να έρθουν κοντά στην ένωσή μας και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές μας. Θα βρουν γνήσια αγάπη, αληθινό ενδιαφέρον για όσα τους απασχολούν, κίνητρα για τις κοινωνικές, επαγγελματικές, μορφωτικές τους επιδιώξεις. Η ΕΑΡΕΣ είναι ο τόπος που θα ανακαλύψουν τη διαχρονικότητα της ΡΕΣ, τη μέγιστη συμβολή της στην ελληνική κοινωνία και εκκλησία, την πηγή και τα κίνητρα για να γίνει ο κόσμος καλύτερος και ο πολιτισμός υψηλότερος.
Από την πλευρά της η Ενωση Αποφοίτων θα γονιμοποιηθεί με νέες προτάσεις και ιδέες, θα μεταγγισθεί με νέο αίμα ζωντάνιας και νεότητας και θα αναπτυχθούν καινούργιες δράσεις και πολιτισμικά - εκκλησιαστικά δρώμενα, με τις ανάλογες δημόσιες εκδηλώσεις. Νέοι και νέες ριζαρείτες και ριζαρείτισσες σας προσκαλούμε με ανοικτή καρδιά και με μεγάλη αγκαλιά να έρθετε στην οικογένεια των αποφοίτων της ΡΕΣ.
Τη χρονιά που κύλισε από την προηγούμενη εκδήλωσή μας, είχαμε μια μεγάλη απώλεια. Ο εκπαιδευτικός της Σχολής Αθανάσιος Κάτσης, δεν είναι πια μαζί μας. Μας λείπει. Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε την παντοτινή του παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις μας, την υποστήριξή του σε κάθε μας προσπάθεια, την ταχύτητα και αποτελεσματικότητά του σε κάθε μας αίτημα. Σπάνιος άνθρωπος, εξαιρετικός εκπαιδευτικός, αληθινός φίλος, μεγάλος άνθρωπος. Από αυτούς που λείπουν στην εποχή μας και από αυτούς που πάντα θέλουμε να είναι μαζί μας. Η μνήμη του θα είναι αιώνια. Στη μνήμη μας κατέχει δεσπόζουσα και υψηλή θέση.
Στην εκδήλωσή μας θα τιμηθεί από την Ενωση Αποφοίτων, ο Σύμβουλος του Πολυμελούς Συμβουλίου και χρηματίσας Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος κ. Παναγιώτης Τσακίρης, για την προσφορά και στήριξη της Ένωσής μας. Λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας και συμμετοχής στις εκδηλώσεις και τη ζωή της ΕΑΡΕΣ.
Με αφορμή την συνάντηση μας αυτή, ενημερώνουμε τα μέλη της Ένωσης, ότι σύντομα θα τους αποσταλεί επιστολή, στην οποία θα υπάρχει ένα έντυπο που θα πρέπει να συμπληρώσουν με τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα & να δηλωσουν ότι συμφωνούν η ΈΑΡΕΣ να χρησιμοποιεί τα στοιχεία τους, για να μπορεί να υπάρχει επικοινωνία. Το έντυπο αυτό θα το στείλετε υπογεγραμένο, πίσω στην ΕΑΡΕΣ. Με αυτό τον τρόπο θα ενημερώνεστε για τις προσεχείς εκδηλώσεις μας. Για τους παρόντες στην εκδήλωση μας, μπορείτε να το συμπληρώσετε & να μας το παραδώσετε απόψε. Για την ιστοσελίδα μας, εφόσον πια δεν υπάρχει η εφημερίδα μας που έκλεισε τον κύκλο της, επιθυμούμε να έχουμε φωτογραφικό υλικό από τη ζωή μας στην ΡΕΣ. Για τον λόγο αυτό, γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αρχείο φωτογραφιών από την φοίτηση παλαιών και νέων ριζαρειτών στην Σχολή, για να παραχθεί ένα οπτικό ιστορικό αρχείο των αποφοίτων, που θα αναδεικνύει τόσο την ΡΕΣ όσο και τη ζωή μέσα στη Σχολή με τα μάτια και τις δράσεις των μαθητών της.
Φέτος, έχουμε το έτος τιμής προς τον Άγιο Νεκτάριο, Διευθυντή της Σχολής και προστάτη γι’ αυτόν το λόγο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, αυτό έγινε με ενέργειες της Ριζαρείου. Η ΕΑΡΕΣ, με το νέο σχολικό έτος 2020-2021 και πριν τη λήξη του 2020 θα οργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση, αφιέρωμα στο έργο του Αγίου, στη δράση του στην ΡΕΣ, στην προσωπικότητά του στον εκκλησιαστικό και εκπαιδευτικό χώρο. Κέντρο θα είναι η παρουσία του στην ΡΕΣ. Η ΕΑΡΕΣ στο έτος Αγίου Νεκταρίου (2020) θα είναι παρούσα και δρώσα με την εκδήλωσή της. Να υπολογίζουμε στην βοήθεια σας κ. Πρόεδρε;
Ολοκληρώνοντας την σύντομη ομιλία μας, ευχαριστούμε όλους και όλες για την παρουσία σας, σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, κάθε προσωπική επιτυχία και ευτυχία στις οικογένειές σας. Η αγάπη της ΕΑΡΕΣ θα καλύπτει και γόνιμη και ευδόκιμη επιθυμία σας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΡΕΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ του προσφέρει εικόνα της Παναγίας εις ανάμνησιν της παρουσίας του στην Ριζάρειο.
Από τους χαιρετισμούς δεν θα μπορούσε να λείψει η ζώσα Ριζάρειος, το Σχολείο, οι μαθητές, οι καθηγητές και όλο το προσωπικό. Παρακαλώ τον Διευθυντή του Σχολείου τον κ. Νικόλαο Γιαννή να απευθύνει τον χαιρετισμό του.
(ακολουθεί ο χαιρετισμός του Διευθυντού της ΡΕΣ κ. Νικολάου Γιαννή)
(Αναμένουμε να μας αποσταλλεί η ομιλία για να αναρτηθεί).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μας συντροφεύει ορχήστρα με νέους απόφοιτους της Σχολής που είναι οι: Αντώνης Βενετσάνος – μπουζούκι, Μαρία Κόλλια- τραγούδι και ο Στέφανος Προφήτης – κιθάρα και τραγούδι.
Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβάλλονται φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές και δράσεις της ΕΑΡΕΣ.
Στο σημείο αυτό και πριν το μοίρασμα της βασιλόπιτας να σας αναφέρω ότι την εκδήλωση μας τιμούν με την παρουσία τους οι κ.κ.
- Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, π. Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος, καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
- Παναγιώτης Τσακίρης, Σύμβουλος του Πολυμελούς Συμβουλίου της ΡΕΣ και δις χρηματίσας Πρόεδρός της.
- Σταμάτης Μωραίτης, Διοικητικός Διευθυντής των Υπηρεσιών της Ριζαρείου.
- Δημήτρης Μίχας, τ. Διευθυντής του Εκκλ. Λυκείου ΡΕΣ.
- Αλέξανδρος Πρωτόπαπας, Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών, φίλος της ΕΑΡΕΣ.
- Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Προϊστάμενος των ΕΛΤΑ, φίλος της Ένωσης και επί σειρά ετών συνεργάτης με την εφημερίδα μας ο ΡΙΖΑΡΕΙΤΗΣ.
- Κυριάκος Κατσιμάνης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ιωάννης Γιαννόπουλος, τ. Πρόεδρος της Ένωσής μας.
- Θεόδωρος Σταματίου, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσής μας.
- και εκπρόσωποι αδελφών Εκκλησιαστικών Σχολών Λαμίας και Κορίνθου.
Και μια κοινή διαπίστωση. Στην φετεινή μας εκδήλωση έχουν δώσει το παρόν τους πολλοί νέοι απόφοιτοι πλαισιώνοντας την Ένωσή μας, δίνοντας μια ευχάριστη νότα και αέρα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ένωσής μας. Τους καλωσορίζουμε και ευχόμαστε η παρουσία τους να είναι πάντοτε δυναμική και να έχει διάρκεια.
Κύριε Πρόεδρε της Ριζαρείου δράττομαι της ευκαιρίας από την ομιλία του Προέδρου μας, ότι το έτος 2020 έχει ανακηρυχθεί από την Εκκλησία μας έτος Αγίου Νεκταρίου. Η Ριζάρειος δεν πρέπει να μείνει έξω από τις εξελίξεις.
Λάβαμε γνώση τι διημείφθησαν στην πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας την 5η Δεκεμβρίου 2019 με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της ΡΕΣ (2019) κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και άλλους Ριζαρείτες Αρχιερείς που επιτέθηκαν φραστικά στον Πρόεδρο του Ριζαρείου Ιδρύματος … τι θέλει η Ριζάρειος εδώ …ή αποχωρεί η Ριζάρειος ή φεύγω εγώ (Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ). Στην παρούσα σύναξη συνευρίσκετο και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ο οποίος δεν πήρε θέση. Η ταπεινότητα του Προέδρου της ΡΕΣ και για το καλό του θέματος που θα ακολουθούσε, αποχώρησε με πολύ προβληματισμό. Ο παρών Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής ζήτησε από τον Πρόεδρο να παραμείνει όπως και έπραξε. Για το καλό της Ιστορίας δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες τις οποίες τις γνωρίζουμε με λεπτομέρειες. Λυπούμαστε για την συμπεριφορά κυρίως των παρευρισκομένων Ριζαρειτών Αρχιερέων.
Κύριε Πρόεδρε με την ιδιότητά σας αλλά και του έγκριτου νομικού, η Ριζάρειος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Άγιος Νεκτάριος δεν είναι ούτε του κ. Δανιήλ Καισαριανής-Βύρωνος, ούτε κανενός άλλου Αρχιερέως. Η Ριζάρειος έχει μερίδιο στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εκκλησίας, διότι ο Άγιος υπηρέτησε ως Σχολάρχης σ΄ αυτήν την Ιστορική Σχολή επί δεκατέσσερα έτη (14) από το έτος 1894-1908. Είμαστε στο πλευρό σας εφ΄ όσον μας το ζητήσετε. Ανεξάρτητα όμως απ΄ αυτό η Ένωσή μας έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει μεγαλειώδη εκδήλωση ή σε συνεργασία με την Ριζάρειο εφ΄ όσον το επιθυμεί. Αυτό οριοθετείται χρονικά με την νέα Σχολική περίοδο, δηλ. από τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλους του έτους. Η ενημέρωση θα γίνει μέσω αλληλογραφίας καθώς και όσων άλλων κρίνουμε να μοιρασθούμε μαζί σας.
Ενημερώνουμε ότι θα μοιρασθεί η πίτα.
Τα φλουριά είναι τρία (3): των μαθητών, των Αποφοίτων και του Προσωπικού της Σχολής που πάντα μας συμπαραστέκονται σε κάθε εκδήλωσή μας και τους ευχαριστούμε.
Το αντίκρυσμα είναι εικόνες της Παναγίας, χορηγία του Ιδρύματος Εκατονταπυλιανής Πάρου.
Ευχαριστούμε το ίδρυμα και ιδιαίτερα τον απόφοιτό μας π. Στυλιανό Μπιζά, πρώην μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου και Ιερέα του Προσκυνήματος. Επίσης μας χορήγησε και σειρά βιβλίων που θα κληρωθούν σύμφωνα με τον αριθμό της απόδειξης πληρωμής της συνδρομής. Γιαυτό σπεύσατε να τακτοποιήσετε το θέμα αυτό είτε μέλη είτε φίλοι του Συλλόγου.
Και μια ανακοίνωση ενός ευχάριστου μηνύματος.
Έχουμε τις εγκάρδιες ευχές του παλαιότερου εν ζωή Ριζαρείτη. Τον κ. Θωμά Μπαϊρακτάρη από τα Ιωάννινα με τον οποίο επικοινωνήσαμε χθές 2 Φεβρουαρίου που είχε τα γενέθλιά του. Γεννημένος στις 2.2.1917. Μπήκε στα 104. Μας μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του για υγεία προσωπική και οικογενειακή και Ριζαρείτικη αγάπη. Μας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωσή μας.
Του ανταποδίδουμε τις ευχές μας και ο Θεός να τον έχει καλά.
(Ακολουθεί εκτεταμένο χειροκρότημα)
Πρέπει να ευχαριστήσουμε και την χορωδία μας, γι΄αυτή την πανδαισία ήχων και χρωμάτων που απολαύσαμε μέσα στην εκκλησία με επικεφαλής τον χοράρχη μας κ. Γεώργιο Κατσούλα και τους καλλικέλαδους Ριζαρείτες που τον πλαισίωσαν, τον Απόστολο Βασδέκη, Ηλία Τρυπογεώργο, Δημήτρη Κυριακόπουλο, Δημήτρη Μακρή π. Γεώργιο Πετρόπουλο και πολλούς άλλους που μου διαφεύγουν τα ονόματά τους, καθώς και την πλειάδα των ιερέων που κόσμισαν το θυσιαστήριο αλλά και τους υπόλοιπους παρόντες.
Θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης των Αριστούχων Μαθητών.
Τα φετινά βραβεία της ΕΑΡΕΣ είναι αφιερωμένα στη μνήμη του μακαριστού Υποδιευθυντού της Σχολής Αθανασίου Κάτση. Επί σειρά ετών υποστηρικτής του έργου της ΕΑΡΕΣ, έντιμος, ακούραστος, πρόθυμος και ακάματος εργάτης της Ένωσής μας.
Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η Ενωσή μας στη μνήμη του.
Κατά την διάρκεια της αναφοράς για τον Αθανάσιο Κάτση αλλά και της απονομής των Βραβείων στους Αριστούχους θα προβάλλεται βίντεο με την παρουσία του από διάφορες συμμετοχές του σε εκδηλώσεις της Σχολής και της Ενωσής μας.
Τα βραβεία ανταποκρίνονται σε αναμνηστικό πάπυρο και χρηματικό ποσό 150 Ευρώ.
(Ακολουθεί η βράβευση Αριστούχων μαθητών)
Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Καπίρη Ιωάννα του Αντωνίου. Βαθμός: 19,8
Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ρούσσου Χρυσή του Ιωάννη. Βαθμός: 19,9
> ισοψηφία
Τσάμη Ιωάννα του Ευθυμίου. Βαθμός: 19,9
Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μπούμπαλης Γεώργιος του Νικολάου. Βαθμός: 20
(Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών - Πάτρα)
>ισοψηφία
Βελώνιας Ιωάννης – Στυλιανός του Κων/νου. Βαθμός: 20
(Φυσικό Τμήμα, Πανεπιστημίου Ζυρίχης Ελβετίας)
Μετά τα βραβεία αριστείας, μπαίνουμε στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσής μας που είναι εξίσου σημαντικό.
Η Ένωσή μας με ομόφωνη απόφασή της βραβεύει το μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου κ. Παναγιώτη Τσακίρη. Έχει χρηματίσει δύο (2) φορές Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος και υπηρετεί την Ριζάρειο εδώ και τριάντα (30) χρόνια.
Για την προσωπικότητα του τιμώμενου καθώς και για την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό μας Συμβούλιο θα αναφερθεί εκτενώς το μέλος του Δ.Σ – ΕΑΡΕΣ κ. Μαρία Καψάλη∙ και να σας πούμε ότι η Μαρία είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε και συμμετέχει στο Διοικητικό μας Συμβούλιο.
Μαρία έχεις το λόγο∙
Παρουσίαση κ. Παναγιώτη Τσακίρη
Σήμερα, Δευτέρα 2 Φεβρουάριου 2020, με απόφαση του ΔΣ της ΕΑΡΕΣ και πράξη 25 της 12/12/2019, η Ένωση Αποφοίτων της ΡΕΣ, τιμά με αναμνηστική πλακέτα το εκλεκτό μέλος της ριζαρείου κοινότητας, τον ακάματο εργάτη του πνεύματος και της δράσης, με έμφαση την τεράστια προσφορά του στην Ριζάρειο Σχολή και την διαχρονική και έντονα υποστηρικτική του παρουσία στην ΕΑΡΕΣ, κ. Τσακίρη Παναγιώτη.
Το τιμώμενο πρόσωπο έλκει την καταγωγή του από τη γη της Ιωνίας, την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Τις Γυμνασιακές του σπουδές ολοκλήρωσε στο Κολλέγιο Αγγλίας, εσωτερικός επί εξαετία, ενώ είναι απόφοιτος και του Ελληνικού Γυμνασίου. Είναι Πτυχιούχος του ΕΚΠΑ Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας, Πτυχιούχος Αμερικανικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας, του Πανεπιστημίου της Pennsylvania ΗΠA και κάτοχος Master's Παιδαγωγικής, του Πανεπιστημίου Arkansas, ΗΠA.
Επαγγελματικά, από το 1965 έχει από κοινού με τον αδελφό του την Διεύθυνση 5 Κέντρων Αγγλικής και από το 1967 – 2002 είναι συνιδιοκτήτης 12 Κέντρων Αγγλικής Γλώσσας με τον τίτλο ΟΜΗΡΟΣ, με προσωπικό 100 ατόμων (καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους) και 2500 κατ’ έτος σπουδαστές. Από το 1970-2014 είναι Διευθυντής Σπουδών των ανωτέρω Κέντρων.
Η κοινωνική του δράση είναι ζηλευτή και η προσφορά του σε μορφωτικά ιδρύματα απαράμιλλη:
- Μέλος Δ.Σ. του πνευματικού ιδρύματος ΕΣΤΙΑΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ, 1970-1975.
- Σύμβουλος Μορφωτικών-Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 1985-2000.
- Μέλος Δ.Σ. του ιδρύματος ΑΤΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, 1985-1995.
- Μέλος της ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 1975.
- Μέλος Π.Σ. ΡΕΣ (Δύο φορές Πρόεδρος), από το 1990.
- Σύμβουλος Εκπαίδευσης-Πολιτιστικών ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ.
- Συμμετοχή σε Διεθνή Συνέδρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. στη Νορβηγία, όπως και στα Πανεπιστήμια: Cambridge, Oxford, Γενεύης.
Η ΡΕΣ ευτύχησε να έχει τον Π. Τσακίρη μέλος του ΠΣ και η ΕΑΡΕΣ συνεργάτη, σύμβουλο, μέντορα σε μορφωτικές της εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις. Όταν και όπου χρειάστηκε ήταν παρών. Οσάκις αναζητήθηκε για την παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής υπήρξε οδοδείκτης προς το ορθό, το αποτελεσματικό και το πνευματικά υψηλό.
Ο δις πρόεδρος την ΡΕΣ επί τριακονταετία μέλος του ΠΣ, τιμάται από την Ένωση Αποφοίτων ως πρότυπο πνευματικής καλλιέργειας, ως υπόδειγμα άρτιας και δομημένης προσωπικότητας στην επιστήμη, την τέχνη και τα γράμματα, ως παράδειγμα γνησίου εκκλησιαστικού ανδρός που λαμπρύνει με το ήθος και τη παρουσία του το Ριζάρειο Ίδρυμα και κατ’ επέκταση την ελληνική παιδεία και κοινωνία. Στην ίδια γραμμή με τα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος: Ξ. Ζολώτα Ι. Θεοδωρακόπουλου και τόσων άλλων.
Οι ριζαρείτες υπερήφανοι και με το μεγαλείο του ριζαρείτικου ήθους προσφέρουν στον Π. Τσακίρη σήμερα τιμητική πλακέτα ως ελάχιστο δείγμα τιμής για όλα τα προαναφερθέντα.
Κυρίως ως ευχαριστία για την αγκαλιά του, για τα ευγενή του αισθήματα, για την εδραία πεποίθησή του ότι η ΕΑΡΕΣ είναι η βαθιά ψυχή της Ριζαρείου. Αυτό που θα ήθελαν και οι μεγάλοι ομώνυμοι δωρητές του Ιδρύματος, αδελφοί Ριζάρες να αισθάνονται τα παιδιά που απολαμβάνουν τους κόπους τους και κοντά 200 χρόνια λάμπρυναν -και συνεχίζουν να πλουτίζουν- την Εκκλησία, την ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό.
Αγαπητέ, κ. Τσακίρη Παναγιώτη έρρωσο και από καρδιάς σας ευχαριστούμε.
Πριν την επίδοση της τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο μας, αξίζει να σας γνωρίσουμε το περιεχόμενο της που είναι :
Η ΕΝΩΣΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΑΠΟΝΕΜΕΙ
ΤΩ, κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΤΣΑΚΙΡΗ,
ΨΥΧΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑΝ ΠΛΑΚΑ
ΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
ΑΜΘ΄ΩΝ ΥΠΕΡ ΑΥΤΗΣ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΠΡΑΤΤΕΙ
ΚΑΙ ΕΥΧΕΤΑΙ ΑΥΤΩ, ΤΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ
«ΑΕΙ ΧΑΙΡΕΙΝ», «ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ»
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2020, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 3
Καλώ τον Πρόεδρό μας Κώστα Γρηγοριάδη να απονείμει την τιμητική πλακέτα.
Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Τσακίρη.
Ομιλία κ. Παναγιώτη Τσακίρη
Σεβαστοί πατέρες, κύριε Πρόεδρε του Πολυμελούς Συμβουλίου & Σύμβουλοι, κύριε Πρόεδρε της Ενωσης Αποφοίτων Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, αγαπητοί καθηγητές, μαθητές κυρίες & κύριοι.
Εν πρώτοις χρόνια πολλά, ευλογημένα & ευτυχισμένα. Τα λόγια είναι φτωχά να εκφράσω τα συναισθήματα της καρδιάς & τον λογισμό της σκέψης. Κάθε χρόνο ερχόμενος εδώ, είναι ένα προσκύνημα για μένα, αναφέρομαι σε μία απλή λέξη της αρχαίας ελληνικής ψυχολογίας. Θα μου πείτε ψυχολογία; Οι αρχαίοι Έλληνες παρήγαγαν την λέξη ψυχαγωγίαν απο την λέξη, αγωγή της ψυχής. Προσέχτε, αγωγή της ψυχής. Στο θέατρο που πηγαίνανε να ψυχαγωγηθούν, στο αρχαίο θέατρο, ήταν αγωγή της ψυχής. Και σήμερα, για μένα τουλάχιστον & για πολλούς από εσάς, είναι αγωγή της ψυχής. Σήμερα όπως πάντα, έρχομαι με κέφι, με σεβασμό όπως & εσείς με τόσες αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων, των μαθητικών σας, με εικόνες, με περιστατικά, με συμβάντα, με πρόσωπα αγαπημένα που μπορεί να μην τα έχετε δίπλα σας. Αλλά έμειναν πάντοτε στην καρδιά σας & στην ψυχή σας τα θεμέλια της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής & του Ριζαρείου Ιδρύματος, που στηρίζεται σε τρείς πυλώνες. Στην Ορθοδοξία, στην παράδοση & στην εκπαίδευση. Αυτά τα τρία δίνουνε νόημα στην ζωή μας & ζεσταίνουν την καρδιά μας.
Εγώ δεν είχα την τύχη, την ευτυχία να είμαι Ριζαρείτης, αλλά μπορώ να πώ στα 30 αυτά χρόνια που μαθήτευσα εδώ, «εμπολιάσθη» από το ύφος των Ριζαρειτών, το οποίο περικλείει τις αρετές της αγάπης, του σεβασμού, της αναγνώρισης, της ευθυκρισίας, της τιμιότητας & υπεράνω όλων της θρησκευτικότητας. Θα ήθελα λοιπόν στους μαθητάς σήμερα να τους παροτρύνω με καμάρι, ότι θα έχουνε στα επόμενα χρόνια & θα λένε, εγώ αποφοίτησα από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Είναι μοναδική, είναι αυτό που είπε ο καθηγητής μου τότε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος ο οποίος ήτανε μαθητής της Ριζαρείου Σχολής, η οικουμενικότητα της Ριζαρείου Σχολής είναι παγκόσμια. Με καμάρι θα λέτε ότι αποφοιτήσατε από εδώ. Είναι αυτά τα μικρά & μεγάλα τα οποία θα στολίσουν τον χαρακτήρα σας, θα καλλιεργήσουν την ψυχή σας & θα θερμαίνουν την καρδιά σας. Θα ήθελα λοιπόν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους αγαπητούς καθηγητάς, στον διευθυντή & τους καθηγητάς, οι οποίοι κάνουν τόσο μεγάλο έργο. Μα θα μου πείτε είναι επάγγελμα. Όχι κύριοι, το επάγγελμα του καθηγητού δεν μετριέται σε κόπο, σε χρήμα, μετριέται μόνο σε θυσία & μάλλον σε αυτοθυσία. Θα ήθελα λοιπόν σήμερα στον σύλλογο αποφοίτων να παραφράσω μία εκφραση του Τζον Κέννεντυ πριν 40 χρόνια. Θα πρέπει οι Ριζαρείτες, οι μαθητές τέλος πάντων, όλοι οι απόφοιτοι, ΌΧΙ τι μπορεί να κάνει η Ριζάρειος γι΄αυτούς, αλλά τι μπορούν να κάνουν αυτοί για την Ριζάρειο & θα επιθυμούσα ως έργο, έκαστος Ριζαρείτης να φέρει & ένα μαθητή, ένα σπουδαστή κάθε χρόνο κοντά στο σύλλογο μας. Το καταλάβαμε αυτό, έγινε αντιληπτό; Αυτή είναι η πεμπτουσία της Ριζαρείου Σχολής. Η ζώσα ύπαρξις είσαστε εσείς οι μαθητές.
Τελειώνοντας λοιπόν ήθελα πρώτα-πρώτα να πρωτοστατήσει η Ριζάρειος στα 100 χρόνια από την κοίμηση του Μεγάλου μας Αγίου, του Αγίου Νεκταρίου. Εκοιμήθη το 1920 & έχουμε 2020.
Δεύτερο όνειρο του συμβουλίου μας είναι κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ιδρύσουμε μια Ανωτέρα Θεολογική Ακαδημία. Συμφωνείτε κύριε Πρόεδρε; Μπορεί να είναι μακρυνό το ταξίδι, αλλά ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα& θα χαρώ πάρα πολύ να μπορέσουμε να το γιορτάσουμε αυτό.
Αυτή την στιγμή όμως θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω πέντε ονόματα τα οποία κατά την διάρκεια αυτών των 30 ετών, ναι, με καθοδήγησαν, με συμβούλευσαν, με οδήγησαν & με εβάφτησαν στο νόημα της Ριζαρείου. Δεν βρίσκονται στην ζωή, αλλά θα μου επιτρέψετε αυτή την πλακέτα να την αφιερώσω σ΄αυτούς. Σε ποιούς, στον Άγγελο Κίτσο ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος, στον Ανδρέα Φυτράκη πανεπιστημιακό ο οποίος με καθοδήγησε, στον Αθανάσιο Λιούμα τον αείμνηστο πατέρα του σημερινού προέδρου Κων. Λιούμα, στον Σταύρο Ιωαννίδη & τον Γιώργο Νουτσόπουλο.
Στην ζωή τίποτα δεν γίνεται τυχαίο, να το θυμάστε. Οι αρχαίοι έλεγαν βεβαίως όλα να έρθουν, όλα μπορεί να τάχεις, αλλά την τύχη αγαθή. Αλλά πρέπει να την κυνηγάμε την τύχη, να μην την αφήνουμε στην τύχη, να μην την αφήνουμε. Υπάρχει μία παροιμία που λέει, «η τύχη έρχεται σαν την χελώνα, αλλά φεύγει σαν τον λαγό». Λοιπόν, εκμεταλευτείτε αυτά τα χρόνια που είστε εδώ.
Επίσης θα ήθελα να αφιερώσω στους μαθητάς τις 3 λέξεις, τα 3 Ταφ, τα οποία έγραψε ο μοναδικός Γιώργος Σεφέρης. Τα 3 Ταφ τα οποία τα αφιερώνω στην ζωή τους & να τα έχουν πάντοτε προ των οφθαλμών. Το Ταλέντο, την Τόλμη & την Τύχη. Τα 3 Ταφ αυτά, ταλέντο, τόλμη & τύχη, θα είναι αυτά που θα στολίσουν την ζωή σας στα δύσκολα αυτά χρόνια, τα οποία είναι τα μελλοντικά.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω, να συγχαρώ το προεδρείο, ναί όλους εσάς που είσαστε οι ζωντανοί εκπρόσωποι της Ριζαρείου & συνεχίζεται το έργο με μία ακμή, μ΄ένα θάρρος, μία συγκέντρωση, ένα κέφι το οποίο το είδα πολλές φορές & πραγματικά με συγκίνησε & ήρθα κοντά σας.
Και τελειώνοντας μία ευχή σε όλους σας από τα βάθη της καρδιάς μου.
Εύχομαι η επόμενη δεκαετία να είναι, φτωχότατη σε λύπη & πλουσιοτάτη σε χαρές.
Σας ευχαριστώ
Με την τιμητική βράβευση στον κ. Π. Τσακίρη ολοκληρώνεται η εορταστική μας εκδήλωση.
Πριν αποχωρήσουμε όμως αξίζει να σας δείξουμε δύο σπάνιες ανέκδοτες φωτογραφίες του Αγίου Νεκταρίου που κοσμούν τα γραφεία μας μια που μιλήσαμε ότι το έτος 2020 έχει ανακηρυχθεί από την Εκκλησία «Έτος Αγίου Νεκταρίου» είναι μοναδική ευκαιρία μια που παρευρίσκεστε σήμερα να το μοιρασθούμε μαζί σας.
Η μια φωτογραφία είναι γύρω στο 1900 με τον Άγιο Νεκτάριο στο μέσον και ιεροσπουδαστές- μαθητές της Ριζαρείου και πλήθος κόσμου στον Άγιο Αθανάσιο Κύμης Ευβοίας, σε κάποια Εθνική εορτή.
Και η δεύτερη φωτογραφία είναι του έτους 1961 από τις πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις μετά την Αγιοκατάταξη του Αγίου Νεκταρίου που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγινα ανήμερα της εορτής του Αγίου στις 9 Νοεμβρίου 1961. Στην φωτογραφία διακρίνονται περί τους είκοσι πέντε ιεροσπουδαστές- μαθητές της Ριζαρείου που έστειλε η Ριζάρειος τιμητικά και συμπορεύονται στη λιτάνευση της Εικόνας και των λειψάνων του Αγίου στους δρόμους της Αίγινας.
Ο κ. Π. Τσακίρης παρεμβαίνοντας ζήτησε και συμφώνησε και ο Πρόεδρος της ΡΕΣ κ. κ. Λιούμας, οι φωτογραφίες αυτές να δοθούν και στην Ριζάρειο να αξιοποιηθούν και να αναρτηθούν στα Γραφεία της Διοίκησης και του Σχολείου.
Σας ευχαριστούμε όλους, μέλη και φίλους της Ένωσης μας που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ
ΤΑ ΦΛΟΥΡΙΑ ΕΤΥΧΑΝ ΟΙ:
ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
ΜΑΘΗΤΩΝ: ΒΕΡΝΕΖΟΣ ΔΑΥΪΔ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: ΒΑΛΑΚΑ ΜΑΡΙΝΑ
ΠΕΡΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ