Αντάμωμα Ριζαρειτών στη Λευκάδα

^Back To Top

logo

leykadaP7260095Μέσα σε καθαρά φιλικό και αδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουλίου στην Λευκάδα το αντάμωμα των αποφοίτων της Ριζαρείου, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Αρκετοί απόφοιτοι Ριζαρείτες προερχόμενοι από την Ήπειρο, την Ακαρνανία και την Λευκάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των αποφοίτων και έγκαιρα έφθασαν στην Λευκάδα για την ολοκλήρωση του πολυσήμαντου αυτού ανταμώματος.

  Κεντρικός άξονας διοργάνωσης και πλοήγησης του ανταμώματος ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο ανήσυχα διακονεί την ιερή υπόθεση του Ριζάρειου ήθους. Ενός ήθους βαθειά ειρηνικού, τέλεια ενωτικού και αληθινά συναδελφικού. Που κινείται στις ράγες της αγωνίας για την διάσωση και την διαφύλαξη της ενότητος των Ριζαρειτών και την συνέχεια της επικοινωνίας τους μακράν των βέβυλων και απαξιωτικών διχασμών, που μόνο ταλαιπωρία προσφέρουν.
   Παρόντες στο αντάμωμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης με τον Πρόεδρο κ. Δημήτριο Καβρουλάκη επικεφαλής ,τον ταμία της ΕΑΡΕΣ Κων/νο Μαστοράκη και το μέλος του ΔΣ Θεόδωρο Γεωργάκη. Παραβρέθηκαν ακόμη από τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, την Λευκάδα, την Ιτέα νεώτεροι και παλαιότεροι απόφοιτοι ενώ άλλοι διαρκώς επικοινωνούσαν τηλεφωνικά.
  Το απόγευμα του Σαββάτου οι Ριζαρείτες με τις συζύγους τους παραβρέθηκαν στον εσπερινό στην Ι.Μ.Φανερωμένης , όπου ο Ριζαρείτης ηγούμενος π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, τους δέχθηκε φιλάδελφα και τους φιλοξένησε Αβραμιαία. Με αδελφική διάθεση τους ξενάγησε στο Μουσείο της Μονής και στο πανέμορφο περιβάλλον της.
   Την Κυριακή πρωί παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στον Ι.Ναό Ευαγγελιστρίας (Μητροπολιτικός ) Λευκάδος. Εκεί εφημερεύει ο Πρωτ/ρος Γεράσιμος Ζαμπέλης, Ριζαρείτης. Προεξήρχε της θ.λειτουργίας ο Ριζαρείτης Πρωτ/ρος π. Γεώργιος Δερβέναγας από την Ιτέα. Στο αριστερό ψαλτήρι παραβρέθηκαν και βοήθησαν Ριζαρείτες. Ήταν μία Ριζαρείτικη λειτουργική μυσταγωγία.
Αμέσως ύστερα στο «Αρχονταρίκι» της Ενορίας προσφέρθηκε πρωινό σε όλους και οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν αναδεύοντας τις μνήμες περασμένων χρόνων.

   Η συζήτηση που εν τω μεταξύ απετέλεσε την κεντρική φόρμα του διαλόγου στηριζόταν απόλυτα στην αγωνία, μέσα στην άφιλη και ατομοκρατική εποχή μας, εμείς οι Ριζαρείτες είναι ανάγκη να κρατήσουμε ό,τι μας ενώνει να διαφυλάξουμε την ιερότητα της φιλαδελφίας και της αγάπης μεταξύ μας.
   Το μεσημέρι η ενορία της Ευαγγελιστρίας σε παραθαλάσσιο εξοχικό κέντρο προσέφερε σε όλους γεύμα αγάπης.
Έτσι μέσα σ’ ένα αθεράπευτα ενωτικό, τίμια φιλάδελφο κλίμα πραγματοποιήθηκε τούτο το αντάμωμα, που χαροποίησε και έδεσε περισσότερο τους απόφοιτους Ριζαρείτες. Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι και χαρούμενοι.
Αξίζει να παραθέσουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου κ. Δ. Καβρουλάκη:

 «Σεβαστοί πατέρες, φίλοι και ομογάλακτοι,

Ριζαρείτες της Λευκάδας, κυρίες και κύριοι

   Η ΕΑΡΕΣ πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι, παρούσα όπου υπάρχουν αδέρφια ριζαρείτες. Δεν θα μπορούσε να λείψει από τη Λευκάδα και μέσω αυτής της παρουσίας της να συναντήσει όλους τους αποφοίτους και μέλη της Ένωσης, που μπόρεσαν να παρευρεθούν.
   Το ενδιαφέρον του Δ.Σ. της ΕΑΡΕΣ δεν εξαντλείται μόνο σε εκδηλώσεις στην Αθήνα και τις κοντινές της περιοχές, δεν τελειώνει με τα εθιμοτυπικά, δεν αρκείται στην έκδοση και αποστολή της εφημερίδας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα στις δυσκολίες της εποχής μας, τον λίγο χρόνο που μένει από τις προσωπικές εργασίες των μελών του Δ.Σ. βρίσκει και αδράχνει τις ευκαιρίες για συναντήσεις με ριζαρείτες και μέλη της, όπου και όταν της δοθεί η δυνατότητα.
   Είναι τιμή μας που είμαστε μαζί σας. Στην ιστορική και όμορφη Λευκάδα, που τόσους πολλούς ριζαρείτες έχει γεννήσει και τιμούν την περιοχή τους και τη Ριζάρειο Σχολή. Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, ο π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας είναι δύο λαμπροί κληρικοί και εξέχοντα μέλη της ΕΑΡΕΣ. Δε λησμονούμε και τον επί εννέα έτη πρόεδρό μας τον κ. Θεόδωρο Γιωργάκη. Επί της θητείας του άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο και πάντα είναι μαζί μας. Ριζαρείτης, δηλαδή, με τα όλα του!
Με την σύναξή μας αυτή τιμάμε τους Λευκαδίτες Ριζαρείτες του χθες και του σήμερα. Τιμάμε όμως και την Λευκάδα με την βαρύτιμο ιστορία και παράδοση. 

 Ενός νησιού το οποίο τροφοδότησε την Σχολή και παραμένει μέχρι τις ημέρες μας ιστός τροφοδότης με νέους , που διέπρεψαν και διεπρέπουν στην Ελληνική κοινωνία και τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Μέχρι σήμερα, 290 συνολικά άτομα μαθήτευσαν στους ιερούς χώρους του μεγάλου αυτού Σχολείου καταγόμενοι από την Λευκάδα. Να είστε βέβαιοι πως η ΕΑΡΕΣ πάντα θα αγωνίζεται για τους Ριζαρίτες, πάντα θα αναδεικνύει το έργο τους, πάντα θα υποστηρίζει τη ΡΕΣ. Ό,τι κάνουμε, ό,τι σκεφτόμαστε ένα και μόνο στόχο έχει, την Ενότητα των Ριζαρειτών, την υποστήριξη τους στο έργο τους, την προβολή τη δικιά τους και της ΡΕΣ που είναι η κοινή τους εφηβική ζωή και εμπειρίες. Γνωρίζουμε καλά ότι η ΡΕΣ είναι οι μαθητές της , δια βίου εφηβική ζωή και εμπειρίες. Γνωρίζουμε καλά ότι η ΡΕΣ είναι οι μαθητές της, δια βίου μαθητές των αξιών που προσέλαβαν και πνευματικοί γόνοι όλων των κληροδοτών με πρώτους τους αδερφούς Μ. και Γ. Ριζάρη.
   Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν υλικά και ηθικά για την ολοκλήρωση της Ριζαρειτικής σύναξης και την φιλοξενία εδώ.
Ταυτόχρονα τούτη η σύναξη σκοπό έχει την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας, την επισήμανση πως το Διοικητικό μας Συμβούλιο διαρκώς σκέπτεται τους Ριζαρείτες της Επαρχίας, τους τίμιους εκφραστές του Ριζάρειου Πνεύματος οι οποίοι αγωνιούν και αγωνίζονται καθημερινά και με ευπρέπεια μέσα στην άφιλη και ανάδελφη εποχή μας, να κρατήσουμε ζωντανές αληθινές αδελφικές σχέσεις και επικοινωνία.
   Κρατούμε ότι μας ενώνει, γιατί μας δυναμώνει και αυτά είναι πολλά και σημαντικά».

 

Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατήστε εδώ

 

 

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα