Πάσχα στη Σμύρνη μετά από 93 χρόνια - Ήμουν κι εγώ εκεί!!!

^Back To Top

logo

kavrou

 Γράφει  ο Πρόεδρος της ΕΑΡΕΣ κ. Δημήτριος Καβρουλάκης

Ο Πανοσιολογιοτατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Συκής, Ριζαρείτης, είναι ο πρώτος ιερέας που έκανε ανάσταση στη Σμύρνη μετά από 93 χρόνια.

Μία απόφαση της τελευταίας στιγμής, (Μ. Πέμπτη μεσημέρι) «στο φτερό όπως λέμε» πήρα την απόφαση και Μ. Παρασκευή το μεσημέρι βρέθηκα στην Σμύρνη, στη γη των χαμένων πατρίδων. Μνήμες πολλές, κυρίως από τα παιδικά χρόνια με τις ιστορίες που μου εξιστορούσε ο παππούς μου, ως ιππέας πυροβολικού στον πόλεμο της Μικράς Ασίας, την περίοδο 1919- 1922.


Ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδρομής και επισκεπτόμενος τις αρχαίες πόλεις της Εφέσου, της101 0670 Περγάμου και τόσων άλλων Ελληνικών πόλεων, έβλεπα σε διάφορες πινακίδες πόλεις που από την μια μου έφερναν στο μυαλό τον πόλεμο τον Ελληνοτουρκικό ακούγοντας τον ξεναγό, αλλά και από πινακίδες στο δρόμο με ονομασίες όπως Σμύρνη, Αιβαλί, Μοσχονήσια Αϊδίνιο Μενεμένη Καραχισάρ, Εσκή Σεχήρ, Αλμυρά Ερημος, Σαγκάριος ποταμός και πολλά άλλα. Από την άλλη οι πόλεις που διέπρεψε ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός: Έφεσος, Πέργαμος, Αττάλεια κ.α. ΄Ολα τα επιγράμματα στα Ελληνικά. Τα συναισθήματα μου απερίγραπτα: χαρά; λύπη; οργή ; νοσταλγία ; Δεν είναι ο σκοπός μου, η πρόθεσή μου, να αναλωθώ και να αναλύσω περισσότερο.
Θα μείνω όμως σε ένα. Ο ξεναγός κάποια στιγμή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να πάρω τηλέφωνο τον πατέρα Κύριλλο για να δούμε τι ώρα και που θα γίνει η Ανάσταση, το βράδυ.
101 0705Με αφορμή το τηλεφώνημα του  ξεναγού προς τον Ιερέα, για τα διαδικαστικά των αναγκών των εκδρομέων έδραξα την ευκαιρία να ρωτήσω περισσότερα και κυρίως να ζητήσω το τηλέφωνο του π. Κύριλλου, που χρησιμοποιεί στην γείτονα χώρα ως Ιερέας στην Σμύρνη της Τουρκίας. Ριζαρείτης, ο πρώτος διορισμένος στην ενορία της Σμύρνης που θα κάνει την πρώτη Ανάσταση μετά την Μικρασιατική καταστροφή ύστερα από 93 χρόνια. Ο πρώτος Ιερέας, ο Ριζαρείτης Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Συκής θα κάνει Ανάσταση στη Σμύρνη. Ήλθα σε επικοινωνία μαζί του και μου είπε, Δημήτρη το βράδυ σε περιμένω, σε θέλω κοντά μου, δίπλα μου το βράδυ της Ανάστασης.
Πράγματι η Ανάσταση έγινε στην δική μας εκκλησία, στον διασωθέντα ανακαινισμένο ναό του Αγίου Βουκόλου, που τα τελευταία δύο χρόνια, με την αγάπη και την πρωτοβουλία του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τις άοκνες προσπάθειες του ιερατικώς Προϊσταμένου, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού θρόνου π. Κύριλλου Συκή, αναγεννάται. Από νωρίς πριν κτυπήσουν οι καμπάνες ήμουν εκεί με την συζυγό μου, στον λιτό αλλά μεγαλοπρεπή ναό και σιγά σιγά ο ναός γέμισε από ορθόδοξο κόσμο: 101 0713Έλληνες εκδρομείς, πατριώτες και εγκάρδιοι φίλοι του π. Κύριλλου από την Μυτιλήνη, ορθόδοξοι Ρώσσοι, Γεωργιανοί που ζουν στην Σμύρνη, Αμερικανοί, Αυστραλοί και από άλλα μέρη του κόσμου. Μόλις με αντίκρυσε στο πλήθος, το Ριζάρειον πνεύμα αλλά και το ήθος πρυτάνευσαν νοερά και με νεύμα αλλά και με το χέρι του, μου ζήτησε να έλθω μπροστά στον σολέα και να είμαι μαζί με τους επίσημους καλεσμένους Πρόξενο Ελλάδος, Γεωργίας, Ρωσίας, τον Ρωμαιοκαθολικό ιερέα π. Μαξιμιλιανό το Προεδρείο της Ελληνικής παροικίας της Σμύρνης κ.α. Δεν άντεξε και με αγκάλιασε μέσα στην εκκλησία, μεσούσης της ακολουθίας. Θαλαμάρχη μου, στη συζυγό μου : ο άντρας σου ήταν ο θαλαμάρχης μου στη Ριζάρειο. Συγκίνηση περισσή και τα δάκρυα χαράς δεν τα απέφυγα.
Ο κόσμος γύρω να κοιτά ποιος είναι αυτός. Στο δεύτε λάβετε φως άναψα την λαμπάδα μου μετά τον Ρωμαιοκαθολικό ιερέα π. Μαξιμιλιανό. Σε λίγο η πομπή για την Ανάσταση κατευθύνθηκε στην εξέδρα την στολισμένη με την σημαία και το έμβλημα του Πατριαρχείου. Δημήτρη σε θέλω δίπλα μου. Μα είναι δυνατόν; και όμως στην εξέδρα με τους πρόξενους των χωρών, με τον Ρωμαιοκαθολικό ιερέα, μοναδικές στιγμές, απερίγραπτη χαρά.
Γέμισε φως από τις λαμπάδες ο κατάμεστος μεγάλος περίβολος του Αγίου Βουκόλου. Σε λίγο το Ευαγγέλιο και ευθύς μετά το Χριστός Ανέστη !! Σε διάφορες γλώσσες. Μοναδικές στιγμές. Χριστός Ανέστη- Αληθώς Ανέστη, αγκαλιές φιλιά.
imagesΑπευθυνόμενος στον κόσμο ο π. Κύριλλος τόνισε ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός «άμεσα συνδεδεμένο με την ταυτότητα των Ορθοδόξων και ιδιαίτερα των Ρωμιών» επεσήμαινε ότι «είμαστε παιδιά του ενός Θεού, άρα αδέλφια». Επίσης έκανε ειδική αναφορά στους Χριστιανούς αλλά και σε όλους όσοι σε διάφορα μέρη της γης διώκονται, σφαγιάζονται, υποφέρουν και υπέδειξε ότι επιτέλους πρέπει να γίνει σεβαστός ο κάθε άνθρωπος. Συμβολικά ο π. Κύριλλος και ο π. Μαξιμιλιανός άφησαν στον αέρα δύο λευκά περιστέρια για να υπογραμμίσουν την καταλαγή, την αγάπη και την ειρήνη, που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ των Χριστιανών και όλων των ανθρώπων. Ο π. Κύριλλος μετέφερε τις ευχές και τις πατρικές ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την Αναστάσιμη Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο και θα επιθυμούσε πολύ να ήταν στην Σμύρνη, όπως θέλει, είπε ο Πατριάρχης, να ξανακάνει Πάσχα στην γενέτειρά του, την ΄Ιμβρο. Ο π. Κύριλλος ανέφερε ότι στην επικοινωνία του με τον Πατριάρχη τον ευχαρίστησε θερμά και του είπε : «Παναγιώτατε, όσο το Φανάρι και Εσείς είστε αναστημένοι, είμαστε και εμείς όπου και αν βρισκόμαστε».
Ήμουν τυχερός, να είμαι παρών στην πρώτη Ανάσταση στην Σμύρνη μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μετά από 93 χρόνια, από Ριζαρείτη ιερέα. Η παρουσία του στην Ωραία  Πύλη έφερνε στο μυαλό όλων, τον Άγιο Χρυσόστομο, τον επίσκοπο Σμύρνης. Δάκρυα συγκίνησης απ΄ όλο τον κόσμο.
 Ακολούθως και μετά από αρκετή ώρα η πομπή με το λάβαρο κατευθύνθηκε προς την Εκκλησία που η είσοδος ήταν κλειστή. Διαβάζεται ο 23ος ψαλμός του Δαυίδ της μιας Σαββάτων:smirni-anastasi1
«Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής…. /άρατε πύλας οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης, / Τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης ; / Κύριος κραταιός και δυνατός, Κύριος δυνατός εν πολέμω, άρατε πύλας οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης / Τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης; / Κύριος των δυνάμεων ούτος εστίν ο βασιλεύς της δόξης / και με χτύπημα δυνατό στην είσοδο η Πύλη ανοίγει, προσέρχεται ο ιερέας και η πομπή και προσκυνεί ο κόσμος την Ανάσταση, ενώ ψαλλόταν ο κανόνας του Πάσχα. Ο π. Κύριλλος με τον Σταυρό ευλογίας στο ένα χέρι και με το άλλο μοίραζε από ένα πουγκί που περιείχε ένα αυγό κόκκινο, ένα κουλουράκι Σμυρνέικο και μικρές εικόνες των Αγίων της Σμύρνης : Αγίας Φωτεινής, Αγίου Βουκόλου και Αγίου Πολυκάρπου.
Προς το τέλος του Κανόνα ο π. Κύριλλος ράντισε όλους  με αγιασμό. Επίσης προσευχήθηκε για την ανάπαυση των ψυχών όλων των εν Σμύρνη Ειρηνικώς κοιμηθέντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων.
Στο τέλος της λειτουργίας ανέγνωσε την ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για το Άγιο Πάσχα η οποία είναι γνωστή σ΄ όλους και ως «Κατηχητικός Λόγος». Μετά το διευχών παρέμεινα υπομονετικά και συνομίλησα με τον π. Κύριλλο, τον συνεχάρηκα και του ευχήθηκα να έχει υγεία και δύναμη, βγάζοντας πάντα τις σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες.
smirni-anastasi3Του κρατούσα ως δώρα: την Θεία Λειτουργία και τον Ακάθιστο Ύμνο του μακαριστού Δημήτρη Παναγιωτόπουλου- Κούρου, με ιδιαίτερη αφιέρωση ως Ένωση Αποφοίτων, με σφραγίδα και υπογραφή, με την γραπτή πεποίθηση τα δύο αυτά σπάνια μουσικά βιβλία να κοσμούν το ψαλτήρι του Αγίου Βουκόλου.
Επίσης το τελευταίο βιβλίο του Κ. Παπασωτηρίου «Σοφίας Αποστάγματα», το Βιβλίο του π. Γεράσιμου Ζαμπέλη «Νικηφόρος Καχριμάνης- ο Άνθρωπος», καθώς και το βιβλίο του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ «ΡΙΖΑΡΕΙΤΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ» με ιδιαίτερη αφιέρωση και του ευχήθηκα ότι «σύντομα η προσωπικότητά σου να αποτελέσει συνέχεια, των σελίδων του παρόντος βιβλίου….! »
Λέτε να τον δούμε σύντομα Μητροπολίτη Σμύρνης ;  Το ευχόμαστε.
Τον πρώτο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ο χρόνος θα δείξει. Ιδωμεν.

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα