Ο Άγγελος Κίτσος «φώτισε» με το έργο του όλη την Ήπειρο

^Back To Top

logo

kitsiosΗ πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων να οργανωθεί τιμητική εκδήλωση για τον Άγγελο Κίτσο, τον αθεράπευτο λάτρη του Ζαγορίου και της Ηπείρου, είναι αξιέπαινη και επιβεβλημένη ενέργεια.
Ο Άγγελος Κίτσος – άνθρωπος χαμηλών τόνων, ιδιαιτέρως προσιτός και με συγκροτημένη σκέψη και λόγο – είχε κερδίσει, με την έντονη κοινωνική δραστηριότητα και την άψογη συμπεριφορά του, την πλήρη εκτίμηση των φίλων και συνεργατών του.
Η εκδήλωση, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015 στην Ε.Η.Μ., παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου και άρχισε με προσφώνηση από τον δραστήριο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Φρίξο Πούρλη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Γιάννης Καραμπίνας, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, ο Βασ. Τζιόβας εκ μέρους της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου, ο πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρ. Μασσαλάς και ο κ. Τσακίρης εκ μέρους του ΡιζαρείουΙσρύματος, και ο Γρηγ. Γκίκας εκ μέρους της ΠΕΔ Ηπείρου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο Αλέκος Φαρμάκης, μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.
Στην ομιλία του ο κ. Σπύρος Εργολάβος, διακεκριμένος συγγραφέας, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο κοινωνικό και συγγραφικό έργο και τη σημαντική προσωπικότητα του αείμνηστου Άγγελου Κίτσου, τόνισε ότι η περιοχή Ζαγορίου συνδέεται άρρηκτα με τις δραστηριότητες του Εθνικού Ιδρύματος – στο οποίο ο Άγγελος Κίτσος υπήρξε ανώτερο διοικητικό στέλεχος και στενός συνεργάτης του Προέδρου του Ιδρύματος – με αποτέλεσμα να διαφημιστεί, να γίνει γνωστό το Ζαγόρι σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο και να μπουν οι βάσεις για την τουριστική του προβολή και την οικονομική ανάπτυξη.

Πλούσια δράση

Στα Ιδρύματα που υπηρέτησε (Εθνικό Ίδρυμα από το 1960, Ριζάρειο Ίδρυμα από το 1971, ίδρυμα Αποκατάστασης Ομογενών εξ Αλβανίας (Λάτση) από το 1991) – συνέχισε ο ομιλητής – και σε άλλους τομείς των ευρυτέρων ενδιαφερόντων του, έχει αναπτύξει πλούσια και δημιουργική δράση, με εμφανέστατα αποτελέσματα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αναλυτικότερα, στο Εθνικό Ίδρυμα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την σχεδίαση και υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης, κυρίως στις περιοχές Θεσ/νίκης, Χαλκιδικής και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Γραφείο Κοινωνικών Υποθέσεων του Ο.Η.Ε., τον Ε.Ο.Ε.Χ., την Οργάνωση CARE και άλλους Οργανισμούς, καθώς και με την εκπαίδευση στην Εθνική Εστία στελεχών περιφερειακής, νομαρχιακής και τοπικής ανάπτυξης, σε θέματα Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ανθρώπινης Επικοινωνίας.
Στο ίδιο πλαίσιο ασχολήθηκε και με τον εκπαιδευτικό κινηματογράφο ως ειδικός συνεργάτης και σεναριογράφος της ομάδας σκηνοθετών ΡοβήρουΜανθούλη, Φώτη Μεσθεναίου και Ηρακλή Παπαδάκη, που παρήγαγε για λογαριασμό του Εθνικού Ιδρύματος, τα πρώτα στη χώρα μας εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ όπως το: «Η πιο μεγάλη δύναμη» (Α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους, Κινημ. Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1962).

Στο Ριζάρειο Ίδρυμα

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σπύρος Εργολάβος είπε ότι ο Άγγελος Κίτσος ήταν βασικός διαπραγματευτής με την Κυβέρνηση Καραμανλή (1979) της ανταλλαγής του κεντρικού οικοπέδου της Ριζαρείου στη Βασιλ. Σοφίας στην Αθήνα με την οποία περιήλθε στο Ίδρυμα η Ιόνιος Σχολή, έκτασης 17 στρεμ. στο Φαληρικό Δέλτα και ίση έκταση στα Γιάννινα (Αγροτικό Οικοτροφείο).
Ο Άγγελος Κίτσος, μαζί με τους Στάθη Λαμπρίδη, Γιάννη Σαραλή και Αθ. Λιούμα, ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχούς διαμάχης για τη διάθεση του 30% των ετήσιων εσόδων του Ριζαρείου Ιδρύματος υπέρ του Ζαγορίου. Ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής του Ριζαρείου Χειροτεχνικού Κέντρου, του Συνεδριακού Κέντρου και του Υπαίθριου Αμφιθεάτρου Μονοδενδρίου.
Ο Άγγελος Κίτσος, είπε τέλος, ο πολυτάλαντος φιλόλογος, οραματίστηκε και ξεκίνησε τον αγώνα για τη δημιουργία, στις παλιές εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, στο κέντρο της Αθήνας ενός ισχυρού πολιτιστικού άξονα, με την επωνυμία Ριζάρειο Κέντρο Πολιτισμού. Η άδεια εκδόθηκε, αλλά ήρθε ο αδόκητος θάνατός του, ο οποίος δεν επέτρεψε να υλοποιήσει αυτό το μεγάλο όραμά του.
Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του, το Ριζάρειο Ίδρυμα ανέπτυξε στο Ζαγόρι αξιολόγητη εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, ώστε να υπάρξει πνευματική και πολιτιστική ανθοφορία στην περιοχή μας. Αγλαός καρπός αυτής της ανθοφορίας στον πνευματικό και πολιτιστικό τομέα, υπήρξε το πλούσιο εκδοτικό έργο που έχει να παρουσιάσει, επί των ημερών του, το Ριζάρειο Ίδρυμα.

Φώτισε το Ζαγόρι

Ο Άγγελος Κίτσος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει όσα οραματίστηκε για το Ριζάρειο Ίδρυμα για το αγαπημένο του Ζαγόρι και για την Ήπειρο, φώτισε όμως, με τη δράση του και με το έργο του, το Ζαγόρι και την Ήπειρο και έδειξε και σε μας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, αν πραγματικά αγαπάμε τον τόπο μας.

 

Πηγή: Εφημερίδα "Πρωινός Λόγος" Ιωαννίνων 27-11-15

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα