Καθήλωσε η παρουσίαση βιβλίων του Χρήστου Μασσαλά

^Back To Top

logo

massalas1Το Ριζάρειο Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασαν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», τα βιβλία του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρήστου Β. Μασσαλά, «Διαδρομές στην πόλη μου...» και «Η παρέα των οκτώ».

Για τα βιβλία  μίλησαν οι: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ελευθέριος Γκλίναβος, πρώην Δήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών, Μιλτιάδης Ασπιώτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο συγγραφέας.
massalas2Τα δύο βιβλία αποτελούν προτάσεις για το πώς θα κάνουμε τη ζωή ενδιαφέρουσα στην πόλη μας. Σεβόμενοι την ιστορία της, ενισχύοντας την αισθητική της, συμβάλλοντας στη λειτουργικότητά της, ανακαλύπτοντας δράσεις που ιαστέλλουν το χρόνο μας επιδιώκοντας την απόκτηση «διπλώματος ανθρώπου».
Ένα όμορφο ταξίδι, γεμάτο με εικόνες αλλά και αφορμές για προβληματισμούς, ήταν η εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκαν δύο βιβλία του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Χρήστου Μασσαλά.
«Η παρέα των οκτώ..» και «Οι διαδρομές στην πόλη μου..». Δύο ξεχωριστά βιβλία, που όμως αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.
Οι ομιλητές καθήλωσαν, κυρίως όμως καθήλωσε ο λόγος του Χρήστου Μασσαλά, ο οποίος ξεδίπλωσε εικόνες, εικόνες που καταγράφει μόνο το μάτι του συγγραφέα.
Ο Χρήστος Μασσαλάς, στα βιβλία του, αποτυπώνει τη δική του ματιά, τη δική του αισθητική, τα δικά του βιώματα από τον τόπο του και προτείνει... Κι όλα αυτά μοιράστηκε με όλους εκείνους που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα όπου έγινε η παρουσίαση.. Μαζί τους μοιράστηκε τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις...
Άλλωστε όπως σημειώνει «το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διδαχτούμε απ' αυτό και να δρομολογήσουμε την άνοιξη».

Επιστημονική πορεία
Ο καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων. Σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πολιτικός μηχανικός) και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μαθηματικός).
massalas3Διδάκτωρ και Υφηγητής της Μηχανικής. Καθηγητής μέχρι το 2006 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Από το 1989 έως το 1990 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου.
Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρύτανης και από το 1997 έως το 2003 Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το 2003 κ.ε. Πρόεδρος ΔΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, από το 2005 κ.ε. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και από το 2009 ισόβιο μέλος του Π.Σ. του Ριζαρείου Ιδρύματος. Institute Honorary Fellow του ΙΤΕ.
Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 120 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και 70 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή ερευνητικά κέντρα και συνέδρια, όπως επίσης και συγγραφέας διδακτικών βιβλίων.
Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών του ενδιαφερόντων αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο για θέματα παιδείας και κοινωνικού προβληματισμού.
Έχει τιμηθεί από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, όπως επίσης και από κοινωνικούς φορείς.


Επιμέλεια – αναδημοσίευση
Κ. Μαστοράκης
Ταμίας ΕΑΡΕΣ

 

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα