Ριζαρείτικο αντάμωμα στην Κρήτη

^Back To Top

logo

Kriti16Γράφει ο Κώστας Μαστοράκης

 Το 2º Ριζαρείτικο αντάμωμα πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, στην εκκλησία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο. Οικοδεσπότες μας ο πατήρ Ασκιανάκης και ο Αντρέας Γιακουμάκης (απόφοιτοι της ΡΕΣ και μέλη της ΕΑΡΕΣ), οι οποίοι και διακονούν τον προαναφερθέντα Ι. Ναό.

Κατ' αρχήν τελέστηκε Θεία λειτουργία από αποφοίτους - μέλη μας ιερείς από την Κρήτη (εκπρόσωπος του Μ. Πέτρας, π. Ασκιανάκης, π. Κατσογρεσάκης, π. Παπαγιάννης), χοραρχούντος του Αντρέα Γιακουμάκη και χορωδίας. Στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγ. Τίτου, προσφέρθηκαν πλουσιοπάροχα κεράσματα, καφέδες και αναψυκτικά.

Την ΕΑΡΕΣ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Καβρουλάκης, ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Γρηγοριάδης, ο Ταμίας Κώστας Μαστοράκης και το Μέλος Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Επίσης μαζί μας ήταν και το διακεκριμένο μέλος μας Βασίλης Σακκάς.
Αφού μας καλοσώρισε ο π. Ασκιανάκης και ο Αντρέας Γιακουμάκης, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσής μας, ο οποίοε έκανε μία σύντομη τοποθέτηση για το έργο της ΕΑΡΕΣ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις σκέψεις μας για τη συνέχεια. Ανταλλάξαμε απόψεις με όλους τους παρευρισκόμενους, δώσαμε την εφημερίδα μας το “ΡΙΖΑΡΕΙΤΗ”, γνωρίσαμε νεώτερους απόφοιτους με τους παλιότερους και αρκετούς συμμαθητές μας και θυμηθήκαμε τα παλιά. Γνωστοποιήσαμε σε όλους την νέα μας ιστοσελίδα, www.eares.gr, και το e-mail με το οποίο μπορεί ο καθένας να επικοινωνεί:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Επίσης ανακοινώθηκε στους παρευρισκόμενους και μια σκέψη που είχαμε σαν ΔΣ ΕΑΡΕΣ, την οποία και θα υλοποιήσει το Πολυμελές Συμβούλιο της ΡΕΣ: την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 θα γίνει Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ι. Ναό της Σχολής μας στο Χαλάνδρι, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. κ. Θεόδωρο Β΄. Πρόθεση του ΠΣ της ΡΕΣ είναι να καλέσει όλους τους Αρχιερείς αποφοίτους της ΡΕΣ.
Το αντάμωμα τίμησε με την παρουσία του ο γνωστός σε όλους μας καθηγητής Πανεπιστημίου και δάσκαλος των περισσοτέρων μας π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος για μια φορά ακόμη έκλεψε την καρδιά μας.
Την εκδήλωσή μας αυτή , “έντυσε” μουσικά ένας δικός μας άνθρωπος και γνωστός σε ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο, Αντρέας Γιακουμάκης. Τον συνόδευαν οι δυο γιοί του, ο ένας στη λύρα και ο άλλος στο ούτι, αλλά και η χορωδία Μικρασιατών Ηρακλείου, με κρητικά τραγούδια και τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων. Ο Πρόεδρος έσυρε το χορό και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Κρήτη όμως χωρίς τις ρακιές δεν γίνεται και έτσι κλείσαμε το αντάμωμα με τους περισσότερους, καθότι οι ιερείς έπρεπε να παραστούν και στην σύναξη του Μητροπολίτου τους. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο Κρητικό αντάμωμα και μαζί με τον καλό μας φίλο, μέλος μας και συμμαθητή μας Αντρέα Γιακουμάκη, συνεχίσαμε την όμορφη μέρα μας και την σύσφιξη των σχέσεων μας σε ταβέρνα της περιοχής.

Ομιλία του Προέδρου της ΕΑΡΕΣ Δημήτρη Καβουρλάκη

Σεβαστοί πατέρες,

Φίλοι και ομογάλακτοι, Ριζαρείτες της λεβεντογένας Κρήτης,

Κυρίες, κύριοι.

Η ΕΑΡΕΣ ήταν, είναι και θα είναι, παρούσα κοντά στα μέλη της όπου κι αν βρίσκονται. Πως μπορεί να λείψει από την Κρήτη; Εδώ στον ευλογημένο από τον Θεό αυτό τόπο ήρθε νασυναντήσει τους απόφοιτους και μέλη της Ενωσης, που μπόρεσαν και παρίστανται.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης και ο Γενικός Γραμματέας, κρητικοί και αυτοί, παιδιά αυτής της γης, και μέλη του Δ.Σ με τιμή και υπερηφάνεια στέκονται μπροστά σας για να σας μεταφέρουν τον πιο ριζαρείτικο, τον πιο ζεστό και με αγάπη χαιρετισμό τους.
Το ενδιαφέρον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΡΕΣ δεν αρχίζει και τελειώνει σε εκδηλώσεις στην Αθήνα και στις κοντινές περιοχές∙ ο ρόλος μας δεν είναι εθιμοτυπικός, δεν αρκούμαστε στην έκδοση και αποστολή της εφημερίδας σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα στις μεγάλες δυσκολίες των καιρών μας, τον σπάνιο χρόνο που απομένει από τις προσωπικές μας εργασίες, αναζητούμε τις ευκαιρίες για να συναντήσουμε ριζαρείτες και μέλη της ΕΑΡΕΣ όποτε μας δοθεί η δυνατότητα. Είναι μεγάλη τιμή μας να είμαστε μαζί σας. Στην ιστορική και πανέμορφη Κρήτη, στο νησί που έχει γεννήσει εκατοντάδες ριζαρείτες οι οποίοι τιμούν την πατρίδα τους και τη Ριζάρειο Σχολή. Πατριάρχη, βουλευτή, Μητροπολίτες, κληρικούς, επιστήμονες, εξέχοντα μέλη της Κρητικής κοινωνίας, έχουν την πνευματική τους καταγωγή από τα άγια αυτά χώματα. Κάθε Ριζαρείτης κρητικός είναι κομμάτι της καρδιάς μας και εκ βάθους του απευθύνουμε τα πιο ζεστά μας συναισθήματα.
Να είστε βέβαιοι πως η ΕΑΡΕΣ πάντα θα αγωνίζεται για τους Ριζαρείτες, θα αναδεικνύει το έργο τους και θα αναδεικνύει τη ΡΕΣ. Οτιδήποτε κάνουμε, οτιδήποτε έχουμε κατά νου, σ΄ έναν και μόνο σκοπό αποβλέπει: την ενότητα των Ριζαρειτών, την υποστήριξή τους στο έργο τους, τη δικιά τους προβολή. Ολους τους μαθητές της ΡΕΣ ενώνει η κοινή τους εφηβική ζωή, και οι αλησμόνητες εμπειρίες στη Σχολή μας.
Εχουμε τη βεβαιότητα ότι κάθε Ριζαρείτης είναι δια βίου μαθητής των αξιών που προσέλαβε και πνευματικός γόνος όλων των κληροδοτών με πρώτους τους αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη.
Εδώ θυμόμαστε τον μακαριστό Ανδρέα Φυτράκη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Πολυμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΣ και λαμπρό επιστήμονα, υπηρέτη της θεολογικής σχολής. Με το έργο του, την προσωπικότητά του και κυρίως με την παρουσία του στην ΡΕΣ δυνάμωσε και έδωσε προοπτικές, εμβέλεια και κύρος στη γεραρά Σχολή μας. Μαζί με αυτόν, συνειρμικά φέρνουμε στη μνήμη μας τον Σχολάρχη μας, μακαριστό πια κι΄ αυτόν, αρχιμανδρίτη Μάξιμο Δασκαλάκη. Ιστορική προσωπικότητα για τη ΡΕΣ, Διευθυντή δικό μας που μας άφησε αναμνήσεις με το ιερατικό βλέμμα, το εκκλησιαστικό του ήθος, και τη νηφαλιότητα που αντιμετώπιζε εκατοντάδες ανήσυχους και απρόβλεπτους νέους.
Εντός του έτους 2015 θα κάνουμε εκδήλωση γι αυτόν μαζί με τον επίσης μακαριστό Νεκτάριο Κοτζιά, όπως άλλωστε έχουμε εξαγγείλει μέσω της εφημερίδας μας "Ο Ριζαρείτης". Δε λησμονούμε και το θεολόγο μας, γέροντα τώρα, κ. Παπαδάκη Γεώργιο, με το αυστηρό μάτι και τη βαριά φωνή, ο οποίος με τις γνώσεις που μας γέμιζε έχτιζε το μέλλον μας σε αξίες και υγιείς προβληματισμούς. Φυσικά, για να είμαστε ειλικρινείς τότε δεν πολυκαταλαβαίναμε τι μας έλεγε, αλλά χρόνια μετά ανακαλύψαμε τον πρωτοποριακό του λόγο.
Στο σημείο αυτό θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον μακροβιότερο Πρόεδρο της Ένωσής μας, μακαριστό Γεώργιο Τζατζάνη, Πρόεδρο τη δεκαετία του 1970, των χρόνων των δικών μου και πολλών από εσάς. (τον κρίκο όπως λέγαμε), δικηγόρο στο επάγγελμα, δύο φορές βουλευτή, ο οποίος άφησε σημαντικό έργο και πρωτοποριακό. Οι δε αλληλογραφίες του, έγγραφα της ΕΑΡΕΣ, κοσμούν το ιστορικό μας αρχείο. Ιδεολόγος και ιδρυτής των παραρτημάτων της Ένωσης, με πρώτο παράρτημα φυσικά στην πατρίδα του και δεύτερο με πολλές δυσκολίες και προβλήματα στην πατρίδα των Ριζαρών και πολλών αποφοίτων βέβαια, τα Ιωάννινα. Η ιστορία μετά από 45 χρόνια επαναλαμβάνεται με πανομοιότυπο τρόπο σήμερα, όπως θα έχετε διερωτηθεί με σχετικά άρθρα στην εφημερίδα μας. Και για να επανέλθουμε, όλοι τέκνα της Κρητικής γης, γεμάτα ψηλορείτικη ψυχή και άριστοι παιδαγωγοί. Στο έργο μας αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες που συνδέονται με αυτές που έχει η πατρίδα μας: οικονομική δυσπραγία, βαθιά κοινωνική κρίση, ανατροπές στην καθημερινότητα, καταστάσεις που δυσχεραίνουν τη δουλειά μας. Ένα παράπονο έχουμε: την αθώα αντίληψη πολλών μελών της ΕΑΡΕΣ ότι όλα γίνονται αυτόματα, είναι αυτονόητα και δεν υπάρχουν εμπόδια. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Η εφημερίδα μας ζητάει αρθρογράφους, είναι κοστοβόρα, και γι αυτό ζητάμε την υποστήριξή σας όπως και την κριτική. Τα έσοδα της ΕΑΡΕΣ είναι ελάχιστα, η κρίση χτύπησε και τη ΡΕΣ, οι πρόσοδοι δεν επαρκούν, οι συνδρομές των μελών χαρακτηρίζονται από σπανίδα. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλοι μας ξοδεύουμε αφειδώς χρόνο, κοπιάζουμε και αναλισκόμεθα για να υπάρχει η ΕΑΡΕΣ. Δε φοβόμαστε. Θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε από καλή γενιά, και στηριζόμαστε σε σας.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν υλικά και ηθικά για τη ριζαρείτικη σύναξη και φιλοξενία εδώ στην κρητική γή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ανδρέα το Γιακουμάκη για την συνεχή συνεργασία που είχε το Διοικητικό μας συμβούλιο μαζί με τον παπά Μανώλη Ασκιανάκη οικοδεσπότη του φιλόξενου αυτού χώρου και τον π. Σταύρο Κατσογρεσάκη για την κινητοποίηση στην Ανατολική Κρήτη.
Βαθύτερος σκοπός μας είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ μας με την υπογράμμιση, πως το Δ.Σ συνέχεια σκέπτεται τους Ριζαρείτες της Περιφέρειας, τους αληθινούς εκφραστές του Ριζαρείτικου πνεύματος, που παλεύουν με αξιοπρέπεια και γνήσιο ήθος μέσα στην ανάλγητη καθημερινότητα.
Ο δικός μας αγώνας είναι η κατασφάλιση της αρραγούς ενότητας όλων των ριζαρειτών, προκειμένου να διατηρήσουμε τις αδελφικές μας σχέσεις μέσα σε μια άφιλη εποχή.
Με την αγάπη προς όλους σας και τη συγκίνηση που μας διακατέχει, σας μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς και το ενδιαφέρον, την εκ βαθέων εκτίμηση και αγάπη των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ.που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους δεν μπόρεσαν να παρευρίσκονται εδώ. Οι ευθύνες τους, η εργασία τους είναι τα φυσικά εμπόδια.
Είμαστε μπροστά σας όχι για να προβάλλουμε το έργο μας, αλλά για να σας ακούσουμε, και να μιλήσουμε μαζί σας, να σκαλίσουμε τα παλιά, να ανασυστήσουμε τη νεανικότητά μας, εμπλουτισμένη τώρα πιά με την ωριμότητα των χρόνων και τις εμπειρίες ενός καταξιωμένου Ριζαρείτη.
Ο λόγος δίνεται σε σας. Εμείς αυτά μεταφέρουμε στη λεβεντογένα - γενναία Κρήτη.
Τώρα εσείς θα πείτε τα δικά σας. Ευχαριστούμε για την υπομονή σας και την αγάπη σας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη, επιτρέψτε μου, της κρητικής και συνάμμα ριζαρείτικης ψυχής μου.
Σας ευχαριστούμε.

   

 Για να δείτε φωτογραφίες από το αντάμωμα πατήστε ΕΔΩ

 

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα