Στον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη και στη Ζέφη Δαράκη τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

^Back To Top

logo

Γράφει ο ταμίας της ΕΑΡΕΣ κ. Κων/νος Μαστοράκης

Untitled-1Τα βραβεία της Εταιρείας συγγραφέων «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος», απένειμε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, στην κεντρική εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων στις 3 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Το βραβείο Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου» απονεμήθηκε στην ποιήτρια κ. Ζέφη Δαράκη και το βραβείο «Δαίδαλος» στον κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, καθηγητή της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος του American Foundationfor Greek Languageand Culture – Ελληνικό Κέντρο και ισόβιο μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος.

 

Το βραβείο Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου» απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες «ισχυρές» γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών μέσα από διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.
Το βραβείο «Δαίδαλος» απονέμεται σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Κριτήριο για την απονομή είναι η καινοτομία του έργου, η ειδική συμβολή του στον χώρο της βιβλιογραφίας όπου ανήκει, η εμβέλειά του στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης, των ιδεών, της κριτικής σκέψης, της τέχνης κ.λ.π.. Το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα συγγραφέα, ανεξαρτήτως αν είναι λογοτέχνης, επιστήμονας, καλλιτέχνης κ.λ.π.
Untitled-3Το έπαθλο του βραβείου έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο, και το έπαθλο του βραβείου «Δαίδαλος» από τη συγγραφέα και εικαστικό Ηρώ Νικολοπούλου.
Την εκδήλωση συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου, ενώ ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, παρουσίασε και υποδέχτηκε τα νέα μέλη της εταιρείας (τακτικά μέλη): Κούλα Αδαλόγλου, Νίκη Αναστασέα, Γιάννη Ατζακά, Σοφία Διονυσοπούλου, Κώστα Χατζηαντωνίου, αντεπιστέλλοντα: Ταρίκ Γκιούνερσελ, Θοδωρής Καλλιφατίδης, Γκάμπριελ Ρόζενστοκ καιεπίτιμα: Σοφία Ζαραμπούκα, Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, Κρεσέντσιο Σαντζίλιο).
Ο υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα μας, ενώ εκ μέρους του συνδιοργανωτή Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α), χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρός του, Χρήστος Τεντόμας.
Για το πλούσιο και λαμπρό έργο της βραβευθείσας ποιήτριας Ζέφης Δαράκη μίλησαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έλλη Φιλοκύπρου και ο ποιητής Βάκης Λοϊζίδης, οι οποίοι εξήραν το διαφορετικό στίγμα που η σημαντική ποιήτρια αφήνει στη νεότερη ελληνική ποίηση. Στο πλούσιο έργο στη γλωσσολογία, τη λογοτεχνία και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας του ΧριστόφορουΧαραλαμπάκη αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο «μαθητής» του Χαραλαμπάκη, επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Νίκος Λαβίδας.
Untitled-4Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη του γενικού συντονιστή του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαραλαμπάκη, ότι προετοιμάζει ήδη, και πάλι με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών, το «magnumopus» του ερευνητικού του έργου: ένα λεξικό όπου θα ερμηνεύονται οι λέξεις όπως χρησιμοποιούνται από τους λογοτέχνες - πεζογράφους και ποιητές – από τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη μέχρι σήμερα. Αθησαύριστοι όροι, νεολογισμοί και λέξεις όπως αυτές καταγράφηκαν στα νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά σ’ ένα λεξικό, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα ελληνικά γράμματα.
Η ΕΑΡΕΣ έδωσε το παρόν στην παραπάνω εκδήλωση με την παρουσία του Προέδρου  της Δημήτρη Καβρουλάκη, του Γεν. Γραμματέα της Κων/νου Γρηγοριάδη και του Ταμία της Κων/νου Μαστοράκη. Επίσης παραβρέθηκαν τα Μέλη του Π.Σ. του Ριζαρείου Ιδρύματος κοι Φαφαλιός Κ., Τσακίρης Παναγιώτης, Κύρου  Άδωνις και Λιούμας  Κων/νος.
Untitled-7Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος του American Foundationfor Greek Languageand Culture – Ελληνικό Κέντρο και ισόβιο μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος.  Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα γλωσσολογικής ορολογίας, με τη θεωρητική γλωσσολογία και την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, ενώ δεν παύουν να τον ενδιαφέρουν υφολογικά και κοινωνιογλωσσολογικά προβλήματα και θέματα ορθής χρήσης της Νεοελληνικής. Τον Ιούνιο του 2003 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών του ανέθεσε ομόφωνα τον επιστημονικό συντονισμό ενός νέου Χρηστικού Λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας. Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ακαδημία Αθηνών με αφορμή την κυκλοφορία του Λεξικού το 2014, «τo Χρηστικό Λεξικό στηρίζεται σε πολύχρονη πρωτογενή έρευνα. Παρουσιάζεται σε ένα συνεχές σώμα κειμένων τριών εκατομμυρίων λέξεων ο θησαυρός της νεοελληνικής γλώσσας στη σημερινή δυναμική της μορφή. Αναπτύσσονται με ακρίβεια και πληρότητα περίπου 75.000 λήμματα, σύμπλοκα και στερεότυπες εκφράσεις από τα 120.000 που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση. Το επιστημονικό λεξιλόγιο, το οποίο κατηγοριοποιείται σε 103 γνωστικούς τομείς, καταλαμβάνει τη θέση που του αξίζει, καθώς διαμορφώνει την Κοινή Νεοελληνική του μέλλοντος.  Έχουν καταγραφεί 5.000 νεολογισμοί, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νεοελληνικό λεξικό (π.χ. αναγνωρισιμότητα, αναρτητέος, αντικαπνιστής, αξιολογητής, γενόσημα, ιός έμπολα, αγγλ. Ebolavirus, 1976, μπότοξ, πέλετ, σι ντι ες, σκάιπ, αγγλ. skype, 2003), πολλοί από τους οποίους αποτελούν διεθνισμούς υπό μορφή μεταφραστικών δανείων. Αναλύονται εκατοντάδες αθησαύριστοι ως τώρα επιστημονικοί κλάδοι, όπως γεωπληροφορική, ιχυθυοπαθολογία, μουσειογραφία, ψυχοφαρμακολογία. Η έννοια "Χρηστικό Λεξικό", σε αντιδιαστολή με το "Ιστορικό Λεξικό", αποκτά εδώ ευρύτερη σημασία. Η Ακαδημία Αθηνών έθεσε ψηλότερα τον πήχη».
H Zέφη Δαράκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ανήκει μεταιχμιακά στην ‘Β Μεταπολεμική Γενιά. Είναι από τα ιδρυματικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων. Εργάστηκε στην βιβλιοθήκη του Δήµου Αθηναίων από το 1964 έως το 1967,  οπότε απολύθηκε από την Χούντα.  Επανήλθε στη θέση της το 1974. Στο διάστηµα αυτό εξέδωσε τις συλλογές "Εµπλοκή", "Ο κήπος µε τα εγκαύµατα", "Έκλειψη και το ηµικύκλιοαίµα", "Ο άνεµος και τα ρολόγια", "Ο λύκος του µεσονυχτίου", "Τα αόριστα γεγονότα" κ.ά., τις νουβέλες "Μάρθα Σόλγκερ", "Όνειρος", "Λένα Όλεµ" και "Το παιχνίδι να ονειρεύεσαι", ποίηση για παιδιά. Ακολούθησαν οι συλλογές "Η κρεµασµένη", "Το ιερό κενό", "Κοιµήθηκα η αχάριστη", "Η θλίψη καίει τις σκιές µας", "Το σώµαδίχως αντικλείδι", "Το ακίνητο εν οδύνη". Δυο συγκεντρωτικοί τόμοι των ποιημάτων της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη, ενώ για το βιβλίο της «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) βραβεύτηκε το 2010 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα. Το 2014 κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδόσεις Νεφέλη, την τελευταία της ποιητική συλλογή «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά». Ποίησή της έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, ενώ ποιήµατά της έχουν δημοσιευτεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι ο ΟΣΔΕΛ και τα Ιδρύματα Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα