Νέο πρόεδρο εξέλεξε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ

^Back To Top

logo

Untitled-1

Ο Ριζαρείτης κ. Παναγιώτης  Ι. Σκαλτσής, Καθηγητής της Λειτουργικής, εξελέγη πρόσφατα νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ο κ. Σκαλτσής, μετά την αποφοίτησή του από τη Ριζάρειο, το έτος 1974, σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην ιστορία και Θεολογία της Θείας Λατρείας στη Ρώμη. Μαθητής του μακαριστού καθηγητού Ιωάννου Μ. Φουντούλη εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Γάμος και Θεία Λειτουργία. Συμβολή στην Ιστορία και τη Θεολογία της Λατρείας.
Έχει συγγράψει άρθρα λειτουργικού περιεχομένου και άλλες επιστημονικές μελέτες όπως: α) Λειτουργικές Μελέτες Α και Β. β) Η παράδοση της κοινής και της κατ’ ιδίαν προσευχής με ιδιαίτερη αναφορά στο Ωρολόγιο του Θηκαρά, γ) «Ιερουργοί και φιλοθεάμονες». Κείμενα Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας, δ) «Εις καιρούς και ενιαυτούς».

Η Ίνδικτος ως απαρχή ενιαύσιος και εορτή της οικολογίας, ε) «Μυσταγωγία εστί τα τελούμενα». Ερμηνευτικά υπομνήματα της θείας Λειτουργίας κατά τον 19ον αιώνα, στ) «Ως είναι την ευχήν άπαυστον». Η Ακολουθία των δώδεκα ψαλμών.

Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό «Εφημέριος» που εκδίδει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είναι ακόμη μέλος Συνοδικών Επιτροπών σχετικών με τη θεία Λατρεία και έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια μέσα από τα οποία έχει αναδείξει σημαντικές πτυχές του πλούτου της Ορθόδοξης Λατρείας μας. Προσφάτως, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη (Παναγίας Δεξιάς 7, Θεσσαλονίκη) ξεκίνησε μία νέα Επιστημονική Σειρά με τον τίτλο: «Λειτουργικά και Υμνολογικά Παράλληλα».
Συμμετέχει σε Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του νέου λειτουργικού ιστοχώρου: www. katallagi.web.auth.gr (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Αισθανόμαστε τιμή για την εξέλιξη αυτή του ομογάλακτου κ. Σκαλτσή. Τον συγχαίρουμε και του ευχόμεθα καλή διακονία στα νέα  υψηλά καθήκοντά του.

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα