Ρασοφορία νέων μαθητών και μνημόσυνα Ριζαρών στη Σχολή μας

^Back To Top

logo

eares 4

Γράφει ο Κ. Μαστοράκης, ταμίας της ΕΑΡΕΣ

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, παρουσία γονέων και κηδεμόνων, αρκετών αποφοίτων, καθηγητών και παλιών σπουδαστών, τελέστηκαν το Σάββατο 14-11-15 στο Ιερό Ναό της Σχολής μας, η ρασοφορία των νέων μαθητών της Σχολής μας και τα μνημόσυνα των αοιδίμων κτητόρων της Μάνθου και Γεωργίου μετά των γονέων αυτών.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής  κ. Αλέξιος, και καθηγητής της Σχολής, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Διδακτηρίων στο Χαλάνδρι, και νουθέτησε πνευματικώς τους παρισταμένους μαθητές και φοιτητές. Έψαλε χορός μαθητών και μαθητριών με την καθοδήγηση του καθηγητή Βυζ. Μουσικής κ. Γ. Ζήσιμου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή  Θρησκευτικής Εκπαίδευσης π. Σταύρο Μπόζο, ο οποίος συλλειτούργησε μαζί με τον εφημέριο της Σχολής, τον λάτρη της π. Σάββα, τον π. Δημήτριο καθηγητή της Σχολής και τον εξ Ευβοίας π. Γεώργιο Νάνο.
Στην εκδήλωση τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Πολυμελούς Συμβουλίου κ. Πέτρος Γέμτος και τα μέλη κ. κ. Κων. Φαφαλιός,  Χριστ. Χαραλαμπάκης, Γεώρ. Ματσόπουλος και ο Γραμματέας Π.Σ. κ. Σταμ. Μωραΐτης μαζί με το Νομικό Σύμβουλο κ. Κων. Σιωμόπουλο, ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Γιαννής μαζί με τον απελθόντα Δ/ντή Δημ. Μίχα, καθηγητές και μαθητές.
Παρόντα και μέλη της Ένωσης Αποφοίτων της Ρ.Ε.Σ. με τον Πρόεδρο κ. Δημ. Καβρουλάκη, τον Γραμματέα κ. Κων/νο Γρηγοριάδη, τον Ταμία κ. Κων/νο Μαστοράκη και τα Μέλη κ. κ. Λάζαρο Γκατζέ και Δημ. Σωτηρόπουλο. Επίσης το παλιό μας μέλος του Δ.Σ και άοκνος συμπαραστάτης μας κ. Δημ. Λεονταρίτης.
Πριν την απόλυση τελέστηκαν τα μνημόσυνα των αοιδίμων Ριζαρών Μάνθου και Γεωργίου μετά των γονέων αυτών Ρίζου και Καλλής, των καθηγητών και όλων των διακονησάντων τη Σχολή μας. Απηύθυνε λόγο για την προσπάθεια αναβάθμισης της Σχολής ο Πρόεδρος του Π.Σ. κ. Πέτρος Γέμτος και στη συνέχεια ο Υποδιευθυντής της Σχολής κ. Αθανάσιος Κάτσης παρουσίασε τα βραβεία των προτευσάντων μαθητών και επιτυχόντων στις πανελλήνιες εξετάσεις έτους 2015 που απένειμε ο Πρόεδρος.
Στη συνέχεια το Ριζάρειο Ίδρυμα παρέθεσε κεράσματα και διάφορα ροφήματα στη αίθουσα του Πολυμέλους Συμβουλίου σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Χαιρετισμός του προέδρου του πολυμελούς συμβουλίου κ. Πέτρου ΓΕΜΤΟΥ


Εκ μέρους του ΔΣ της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην υποδοχή των νέων μαθητών και μαθητριών  του σχολείου μας.
Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όλοι στο Ιδρυμά μας πιστεύουμε στα μεγάλα οράματα των Ριζάρηδων για μια δίκαιη και μορφωμένη ελληνική κοινωνία  και προσπαθούμε μέσα στη γενική σκοτεινιά της σύγχρονης ζωής να φέρουμε φώς, να δημιουργήσουμε αλληλεγγύη και αισιοδοξία.
Η  χαρά όλων μας είναι μεγάλη που  το Λύκειό μας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά  την εισαγωγή κοριτσιών, εμφανίζει  μια εκπληκτική άνοδο που το κάνει περιζήτητο σε υψηλής ποιότητας νέους και νέες.Το προσφερόμενο έργο από τους εξαιρετικούς καθηγητές του σχολείου μας κινείται στα πλαίσια των οραμάτων των Ριζάρηδων που ήθελαν η μόρφωση των νέων γενιών της ορθοδοξίας να γίνεται όχι με δογματισμούς και προκαταλήψεις αλλά με κριτική σκέψη και σεβασμό στη γνώμη των άλλων.
Κυρίες και κύριοι,
Το έργο των Αδελφών Ριζάρη είναι μοναδικό στο χώρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Βαθύτερο  αίτημά τους ήταν η εκπαίδευση με επιστήμη και γνώση νέων που είναι εις στάσιν,αν τελικά το επιλέξουν, να γίνουν κληρικοί, αλλά και να γίνουν σημαντικοί λειτουργοί  εκτός της ιεροσύνης σε όλο τον ευρύτερο χώρο της ορθοδοξίας ( με εξαιρετικά πρότυπα, όπως τον Ξενοφώντα Ζολώτα, τον Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, τον Νικόλαο Λούβαρη,τον Βασίλειο Βέλλα,τον Ανδρέα Φυτράκη κ.α.).
Το μεγάλο αυτό όνειρο των Ριζάρηδων αγωνιζόμαστε  σήμερα να πραγματώσουμε σε τρία επίπεδα, με ένα γενικό εκκλησιαστικό λύκειο που δίνει τη γενική παιδεία που χρειάζονται οι πολίτες της ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας με ιδιαίτερη προσφορά  θρησκευτικών μαθημάτων, με μια μεταλυκειακή σχολή βαθύτερης γνώσης και επιμόρφωσης μελών της ορθόδοξης κοινότητας, όπως το ΙΕΚ Θρησκευτικών και Πολιτισμικών Σπουδών που ελπίζουμε ότι σύντομα θα  επαναλειτουργήσει και ένα πανεπιστημιακό Κολέγιο Πολιτισμού με θεολογικές σπουδές και σπουδές φιλοσοφίας και όλων των  ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι  από κακές ιστορικές εμπειρίες  ξέρουμε σήμερα ότι μόνο η γόνιμη σύνδεση της  παράδοσης με τη  νέα γνώση διασφαλίζει αποτελεσματική πορεία για μια ειρηνική και ευημερούσα ανθρωπότητα. Οσοι επιχείρησαν στο παρελθόν να αλλάξουν τον κόσμο από την αρχή (παράδειγμα η Γαλλική επανάσταση) έφεραν βία και καταστροφή. Αλλά το ίδιο έκαναν και όσοι προσκολλημένοι δογματικά σε μια  άγονη  και αρνητική  κοσμοεικόνα  εξαφάνισαν τα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης γνώσης. Οραμα των Ριζάρηδων και πίστη δική μας είναι να συνδέσουμε τα θετικά στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσης με τη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τέχνη, αναβαθμίζοντας και δίνοντας βαθύτερο νόημα στα μεγάλα ηθικά ιδανικά του χριστιανισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται το περιεχόμενο των μαθημάτων του Λυκείου αλλά και η σειρά των διαλέξεων που οργανώνουμε για τους μαθητές και τις μαθήτριες με εξαίρετους επιστήμονες όλου του επιστημονικού χώρου.
Εύχομαι σε όλους μας καλή επιτυχία στο μεγάλο αυτό έργο.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα